Duurzaam wonen of verhuizen is mogelijk - ook als het niet je eigen huis is
2 september 2019 · 07:30
Update: 12 mei 2023 · 14:23
Duurzaam leven is een lastig klusje. Er zitten zoveel haken en ogen aan dat we vaak verzanden in ‘dan maar niets’. En dat moet afgelopen zijn, zegt Wilbert van de Kamp. Hij gaat met en voor jou op zoek naar antwoorden. Deze keer: wat kan je verduurzamen aan een huis dat niet van jou is?
Ik woon nu een jaartje in een nieuw huis. Niet het duurzaamste huis, want het is een monument met enkel glas en een hoog plafond. En het is een huurhuis. Dat houdt in dat het soms best ingewikkeld is: wat kan je nu eigenlijk allemaal verduurzamen aan een huis dat niet van jou is? Toch leer je van een verhuizing een hoop.
Ga jij binnenkort verhuizen of woon je al een tijdje in een huurhuis? Dan hier wat tips, waar iemand met een koophuis ook iets van op kan steken.
Verhuis niet alles
Als eerste: verhuizen. Helemaal niet zo makkelijk om duurzaam te verhuizen. Gelukkig zijn er legio websites die je - soms nogal stompzinnige - tips geven, zoals: doe de deur dicht. Maar de belangrijkste tip is: verhuis niet alles. Vaak staan er in je oude huis een paar dingen die toch al kapot waren of je nooit meer gebruikt. Breng ze naar een plek om te recyclen of te laten repareren.
Eenmaal verhuisd, is de verleiding reuze: toch maar die nieuwe meubels? Probeer altijd na te denken wat je echt nodig hebt. Wat mij hielp is een lijstje maken met de dingen die ik wilde. Ik wachtte twee weken, bekeek het lijstje toen weer en kocht alleen de dingen waar ik nog steeds helemaal achter stond.
Groene energie
Even een paar muren verven: logisch! Verf is alleen lang niet altijd duurzaam. Ga je toch aan de slag? Kies dan voor een duurzame verf, zoals bijvoorbeeld de verf van FAIRF (maar ook in de winkel is er steeds meer duurzame verf te krijgen). Lees hier wat de voordelen van dat soort verf zijn.
Als je toch bezig bent: vervang gelijk even de lampen die je hebt door duurzame lampen. Scheelt zowel voor je portemonnee als het milieu. En hetzelfde geldt voor gordijnen.
Tot slot: een nieuwe plek geeft je altijd weer de mogelijkheid om duurzame energie af te nemen, zonnepanelen te laten plaatsen (zelfs als je geen koophuis hebt) of ergens anders te laten plaatsen als je zelf geen geschikt dak hebt. Waarschijnlijk heb je dit filmpje over groene energie van Arjen Lubach wel gezien. Groen is niet altijd groen dus! Als je je bij een coöperatie aansluit is de kans groter dat je energie écht duurzaam is.
De komende maanden gaat Wilbert op zoek naar antwoorden op vragen over duurzaamheid. Over welk onderwerp wil jij meer weten? Laat het hem weten via een reactie op Facebook.