Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Duncans maïsveld staat er nu beter bij

26 mei 2023 · 09:00

Update: 30 mei 2023 · 09:31

In Malawi is maïs het belangrijkste voedingsmiddel, maar tegenwoordig mislukken veel oogsten. De traditionele landbouwmethode werkt niet meer. Een nieuwe, duurzame methode zorgt ervoor dat mensen weer te eten hebben. Zo ook het vijfkoppige gezin van Duncan.

Aan het eind van het regenseizoen in Malawi lijkt de natuur een vruchtbaar paradijs, maar niets is minder waar. Als het regenseizoen voorbij is, zal het groen veranderen in een dor en droog landschap. Bovendien is de weelderige jungle weggekapt voor maïsvelden. Veel boeren kampen met misoog­sten, omdat de voedingsstoffen wegspoelen en volledige oogsten omwaaien. Duncan en zijn gezin hebben ook slechte oogsten gehad. Zijn vrouw Doris vertelt: “Dan hadden we niks te eten. Het zorgde voor veel ruzies binnen het gezin.”

Windscherm van bomen

Er moest iets veranderen. Duncan heeft daarom een training gevolgd bij boer en zendeling Deon. Die leerde hem een methode van maïs verbouwen waardoor de bodem weer vruchtbaar wordt. Ook vindt Deon het belangrijk dat er bomen geplant worden: “Harde wind vernietigt dertig procent van de oogst, vanwege ontbossing. Jonge boompjes dienen als windscherm.” Dankzij de trainingen staat Duncans maïsveld er gezond bij. Hij is zo enthousiast, dat hij het goede nieuws wil delen met zijn vriend. Kan hij de landbouwtradities van zijn ouders loslaten?

Dit project wordt uitgevoerd door onze partnerorganisatie stichting Tree of Life. Dankzij de landbouwtraining haalt Duncan een veel grotere opbrengst van zijn maïsveld. Zijn gezin lijdt geen honger meer en verdient er geld mee. Help jij mee om meer boeren als Duncan te trainen? 

EO Metterdaad
EO Metterdaad

Dit artikel hoort bij het programma

EO Metterdaad

Duurzame landbouwmethode biedt hoop in Malawi
Duurzame landbouwmethode biedt hoop in Malawi

Dit artikel hoort bij de campagne

Duurzame landbouwmethode biedt hoop in Malawi

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen