Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ds. René de Reuver te gast in 'Bid, Bedank, Bewonder'

'God gaat niet aan je voorbij'

Bid, bedank en bewonder; woorden die iedereen wel eens gebruikt, maar welke betekenis hebben ze eigenlijk in iemands leven? In het EO-programma ‘Bid, bedank, bewonder’ vertellen bekende en minder bekende Nederlanders over die momenten in hun leven waarop die woorden een diepere betekenis kregen. Deze week: René de Reuver

Deel:

Inmiddels is René de Reuver theoloog, predikant en scriba van de Protestantse Kerk Nederland, maar jaren geleden, in 1987, startte hij als predikant in het Groninger dorp Sebaldeburen. Deze plek staat niet alleen symbool als wieg voor zijn predikantschap, maar ook voor zijn vaderschap.

Presentator Marleen Stelling gaat met René terug naar Sebaldeburen en blikt in de uitzending van Bid, Bedank Bewonder met zijn vrouw Marike en andere gasten terug op die persoonlijke en bepalende periode.

Dialect

'We verhuisden van Rotterdam naar het Groningse Sebaldeburen, samen met onze dochter van 6 maanden," vertelt Marike. "Als domineesvrouw werd ik volgens het traditionele plaatje voorzitter van de vrouwenvereniging. Ik was pas 27 en de leden van de vereniging waren stukken ouder. Dat was dus best een rare situatie. Maar ja, je doet het, zoals heel veel dingen in je even. We gingen vanuit het westen naar Groningen, maar de taal kenden wij niet. Ik weet nog dat oudere mensen in Gronings dialect tegen mij spraken, maar dat ik er geen touw aan vast kon knopen."

Ziek

Na de geboorte van hun tweede dochter wordt Marike ziek. "Ik was moe, intens moe," vertelt Marike geëmotioneerd. "Ik viel af. En het ergste was: ik sliep niet. We wisten niet wat er was, ook de huisarts niet. Pas na de geboorte van hun derde kind wordt duidelijk dat Marike een schildklierziekte heeft. "Het was een eenzame tijd. Ik denk wel dat God er was, maar ik heb Hem toen niet ervaren."

Groentje

Met René spreekt Marleen over zijn eerste periode als predikant. "Hier in Sebaldeburen begon ik als 'groentje' van 26 jaar oud. Ik was alles nog aan het uitvinden." De periode dat zijn vrouw Marike erg ziek was, weet hij zich nog goed te herinneren. "Er waren grote zorgen. Wat is er aan de hand? Wat ik toen leerde is dat God in een periode van kwetsbaarheid niet aan je voorbij gaat."

Bekijk het hele gesprek in de uitzending van Bid, Bedank, Bewonder op zondag 8 september om 09.15 uur op NPO2, of kijk terug via NPO Start.

René de Reuver neemt afscheid als scriba PKN

René de Reuver heeft deze week zijn afscheid als scriba van de Protestantse Kerk Nederland aangekondigd. De Reuver (64), die regelmatig het woord voert namens het grootste protestantse kerkgenootschap van Nederland, maakte zijn beslissing bekend richting de leden van de generale synode. Hij trad aan als opvolger van Arjan Plaisier in 2016 en ontving in 2021 een herbenoeming voor vijf jaar. De scriba geeft echter aan een ambtsperiode van tien jaar te lang te vinden en stopt daarom halverwege 2025. 

“Het is heel goed dat er doorstroming is. Dat geldt voor gezichtsbepalende functies in de samenleving en ook in de kerk”, legt Rene uit. "Een ambtsperiode van tien jaar is erg lang. Dat is té lang en daarom heb ik besloten om een jaar eerder te stoppen. Wat mij betreft is het goed om binnen de Generale Synode na te denken of de ambtsperiode ook verkort moet worden naar twee keer vier jaar. Een goede doorstroming in de kerk is belangrijk, ook voor de positie van scriba.” 
De Reuver zegt de komende jaren actief te blijven: “Tot mijn emeritaat hoop ik de kerk en de samenleving op andere manieren te kunnen dienen.”  

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--