Dorina Nauta: 'Het Onze Vader is bijna altijd passend'
13 december 2022 · 09:30
Update: 2 maart 2023 · 16:43
Het Onze Vader is misschien wel het bekendste gebed dat er is. Jezus leerde het zijn leerlingen bijna 2000 jaar geleden. Voor theoloog en bestuurskundige Dorina Nauta zijn de woorden van dit gebed nog springlevend. “Elke keer als ik het lees, raakt iets anders me.”
“Bidden zegt heel veel over hoe je naar God en naar de wereld kijkt”, legt ze uit. “Vroeger had ik daar heel veel woorden voor. Ik was veel tegen God aan het zeggen. Maar als ik naar de wereld kijk, merk ik dat ik nu soms meer vragen heb dan antwoorden. Dan helpt het mij als me woorden aangereikt worden. Woorden die mijn eigen leven overstijgen, die me helpen om daarbovenuit te komen. Het is fijn dat Jezus in het Onze Vader zelf woorden aanreikt om naar de wereld en naar God te kijken.”
Recht en hoop
“Het Onze Vader is bijna altijd passend, of je nou een goede dag hebt of een dag waarin het leven zwaar is. Het doet recht aan de wereld waarin we leven, met alle gebrokenheid die er is. Het helpt om stil te staan bij alles wat er gebeurt, zonder hopeloos te worden. Het zijn voor mij geen oude, stoffige woorden, ze zijn heel levend. Elke keer als ik het lees, raakt iets anders me. Het geeft me zicht op hoe God deze wereld bedoeld heeft.”
Verbinding
Ooit hoorde Dorina een preek van een Oegandese bisschop. “Zijn boodschap was: ‘Who is included in the "us" van het Onze Vader?' Dus wie is die ‘ons’? In het Westen hebben we het gebed ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ vaak helemaal niet nodig. Ik heb genoeg in mijn kast liggen en als ik dat niet heb, loop ik naar de supermarkt en koop ik het. Het wordt anders wanneer je het bekijkt vanuit een breder perspectief. Als ik mij verbonden voel met al die mensen wereldwijd, op welke plek dan ook, met een voorraadkast of niet, die allemaal bidden: ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’, dan is het ook een gebed aan mezelf om de dingen eerlijk te verdelen. Dat vind ik mooi. We leven in een wereld waarin alles zo individualistisch en gepolariseerd is. Veel mensen leven niet meer met elkaar in verbinding. Dan is het zo rijk om samen te bidden: Onze Vader. Het helpt mij om te denken vanuit het collectief, om mezelf te plaatsen in een groep – allemaal kinderen van de Vader.”
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Lees ook
- Bede van bisschop Budde ging viraal: ‘Ik wist dat ik een risico nam’
Wil je zien
Bede van bisschop Budde ging viraal: ‘Ik wist dat ik een risico nam’
- Rick Evers: 'Voor de koninklijke familie ben ik 'noodzakelijk kwaad"
Het weekend van Rick Evers
Rick Evers: 'Voor de koninklijke familie ben ik 'noodzakelijk kwaad"
- Chatten met Jezus én paus Franciscus?
Jurjen ten Brinke: 'Ik zou er geen gebruik van maken'
Chatten met Jezus én paus Franciscus?