Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

‘Doordat mijn moeder me losliet, kon ik genezen van anorexia’

2 maart 2019 · 12:27Eva

Update: 14 september 2024 · 21:15

YouTuber Dionne Slagter (OnneDi op YouTube) leed 10 jaar geleden aan anorexia. Inmiddels is ze daarvan genezen en voor het EO-programma ‘Been There, Done That’ gaat ze nu Romy bijstaan. Romy heeft al eerder op het randje van de dood gezeten en zit nu aan de sondevoeding. Dionne zet alles op alles om Romy in te laten zien dat er een leven is zonder anorexia. Dionne: “Ik herkende zoveel van mezelf in haar; de maniertjes, haar drijfveren.”

Dionne Slagter : “Gedurende de middelbare school waren mijn vriendinnen steeds meer bezig met hun uiterlijk. Ze gingen sporten en fitnessen. Ik snoepte veel, maar bleef toch slank en dat viel anderen ook op. In die periode gebeurde er ontzettend veel met me, en ik kon dat niet kwijt. Proberen dun te blijven, werd mijn manier om met mijn emoties om te gaan. Zo hoefde ik nergens anders aan te denken dan aan eten.

Toen ik in herstel was, begon ik met het maken van video’s voor YouTube. Daar kon ik m’n creativiteit kwijt. Het was een nieuwe passie. Als ik iets wil, ga ik er ook echt voor: dat geldt zowel voor afvallen als de YouTube-video’s. Ik wilde gelijk vijf keer per week iets nieuws plaatsen. Het is alles of niets bij mij, maar de video’s waren natuurlijk een veel gezondere manier van afleiding.

Zo herken je een eetstoornis bij je kind

Vraag nu gratis ons e-book aan, vol praktische tips en handvatten voor ouders en opvoeders!

Lees onze privacyverklaring.

Ruzie

Of ik er nu nog steeds op moet letten dat ik weer terugval? Ik moet eerder oppassen dat ik niet te veel snoep! Nu ben ik dus klaar om andere mensen te kunnen ondersteunen. Dat mocht ik doen in het EO-programma Been There, Done That. Ik ondersteun Romy, een 21-jarig meisje dat aan anorexia lijdt. Ik herkende zoveel van mezelf in haar; de maniertjes, haar drijfveren.

Toch waren er ook dingen anders. Ik had door de anorexia erge ruzie met mijn moeder. Ze maakte het me niet ‘makkelijk’ om het zo maar te zeggen. Bij Romy is dat anders. Het klinkt heel cru, maar haar wereld werd heel veilig en warm voor haar gemaakt. Voor haar is het juist daardoor moeilijker om eruit te komen. Je hebt soms echt een ‘klap’ nodig om te realiseren dat je dit niet meer wilt.

‘Ik heb een excuusbrief aan mijn moeder moeten schrijven’

Die klap was voor mij toen ik meedeed aan het programma Family matters. Keith Bakker liet mij de redenen zien waarom ik beter zou moeten worden, hoe mooi en leuk het leven is zonder eetstoornis. Ik heb een excuusbrief aan mijn moeder moeten schrijven, ik kreeg een keiharde spiegel voorgehouden. De redenen die mij hebben geholpen, probeerde ik aan Romy te geven en meer kon ik eigenlijk ook niet doen. Uiteindelijk moet het namelijk uit jezelf komen, ik kan alleen mijn ervaringen met haar delen.

Anorexia-kliniek

Zoek de juiste aanpak voor je kind. Niet alles werkt namelijk voor iedereen. Toen ik met andere meisjes in een kliniek zat, ontstond er juist een concurrentiestrijd. Dat maakte het alleen maar erger voor mij. Tachtig procent van de meisjes die in zo’n soort kliniek komen, wordt er niet beter van. Je wordt niet geholpen met onderliggende motieven en emoties, maar je wordt alleen volgestopt met eten. Verder leerde ik vooral van de andere meisjes hoe het níét moest.

Mijn moeder is door heel wat heengegaan met mij. Op een gegeven moment heeft ze mij voor de keuze gesteld: ‘Als jij er nu niet voor gaat, moet ik je loslaten en moet jij het alleen oplossen’. Dat klinkt heel heftig, maar je staat als ouder echt machteloos. Het moet vanuit diegene zelf komen. Daardoor ben ik in ieder geval erbovenop gekomen, juist omdat ik werd losgelaten.”

Lees hier ook het verhaal van Ilse, die worstelde met een eetstoornis: "Je bént toch ook te dik?"

De BN’ers in het programma ‘Been There, Done That’ worden gekoppeld aan jongeren die nu met dezelfde problemen zitten als waar zij ooit mee hebben geworsteld. Klik hier voor de aflevering met Dionne.

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen