Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Dit zijn de ge­zond­heids­voor­de­len van tijd doorbrengen in de natuur

20 augustus 2024 · 16:12

Update: 20 augustus 2024 · 16:28

Voel jij je ook altijd helemaal happy na een goede boswandeling? Dat is niet gek, want tijd doorbrengen in de natuur heeft ontzettend veel voordelen voor je mentale én fysieke gezondheid. Dit is wat groen voor jou kan doen!

Boost je brein

Heb jij moeite met je concentreren op je werk? Dan zou een dagelijkse lunchwandeling wel eens dé oplossing kunnen zijn. Tijd in de natuur doorbrengen is namelijk goed voor je cognitieve vaardigheden, zoals je spanningsboog en je geheugen. Dat komt omdat je brein in de natuur tot rust kan komen.

Wanneer je in een drukke stad loopt, ben je constant onbewust bezig met gevaren ontwijken en prikkels verwerken. Ook als je lang achter een beeldscherm zit krijg je continu prikkels binnen. Ontzettend vermoeiend, dus het is niet gek dat het daarna moeilijker is om je op je taken te focussen. In de natuur is de hoeveelheid prikkels aanzienlijk lager, en hebben je hersenen de gelegenheid om te ontspannen. Weg met de achter-de-laptop-lunch dus, een wandelingetje tussen de middag is veel beter voor je productiviteit.

In de natuur hebben je hersenen de gelegenheid om te ontspannen’

Ontstressen in vijf minuten

Langdurige stress heeft een lange lijst van negatieve gevolgen voor lichaam en geest, zoals een verhoogd risico op hartklachten, ontstekingen en depressies. Maar er is goed nieuws: de natuur kan je helpen om stress tegen te gaan. Onderzoek wijst uit dat blootstelling aan de natuur al na vijf minuten kan helpen om je sympathisch zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van stress, te reguleren. Ook dat snelle blokje om door het park levert dus al winst op voor je gezondheid.

Minder (lang) ziek

Tijdens onderzoek in een ziekenhuis in Pennsylvania werd ontdekt dat patiënten wiens raam uitkeek op het groen buiten sneller herstelden van hun operaties dan de patiënten die uitzicht hadden op een bakstenen muur. Dat niet alleen, ze hadden ook minder sterke pijnstillers nodig, en er traden minder complicaties op.

Naast dat de natuur een spoedig herstel kan bevorderen, helpt meer groen óók om ziekte te voorkomen. Bij een Noors bedrijf werden twee jaar lang de fysieke klachten van medewerkers bijgehouden. Wat bleek? De aanwezigheid van planten op kantoor zorgde voor een vermindering van een droge huid, zere keel, hoesten en vermoeidheid. Een beter excuus voor een verzameling leuke plantjes op je bureau is er niet!

Slapen als een baby

De meeste mensen slapen het allerbest in een volledig donkere kamer, maar wist je dat licht óók onmisbaar is voor een goede nachtrust? Overdag, dat dan wel. Je lichaam heeft daglicht nodig voor een goed werkende biologische klok, die ervoor zorgt dat je ’s avonds in slaap valt en ‘s ochtends weer fris en fruitig wakker wordt. Hoe eerder je na het opstaan de zon ziet, hoe beter het is voor je ritme. Dat rondje met de hond vóór werk is dus goed voor jullie beiden.

Hoe eerder je ’s ochtends de zon ziet, hoe beter

Als je dan ook nog eens door het groen wandelt, pak je nóg meer voordelen mee. Doordat je in de natuur makkelijker prikkels kunt verwerken, zul je merken dat je hoofd minder vol zit, en je sneller de slaap kunt vatten.

Move it!

Buiten zijn nodigt uit tot bewegen, en ook dat heeft talloze voordelen voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Of je nu van wandelen houdt of liever gaat fietsen, kanoën, skaten of hardlopen, er is voor ieder wat wils. Je zult merken dat de tijd in het bos een stuk sneller voorbijvliegt dan in de sportschool, omdat er ondertussen van alles te zien en horen is.

Creatief denken

Ben jij op zoek naar inspiratie? Ga naar buiten! Van tijd doorbrengen in de natuur word je creatiever. Dat komt deels doordat buiten zijn je de gelegenheid geeft om niet met een specifieke taak bezig te zijn. Wanneer je enkel wat mijmert tijdens het wandelen, schakelt je brein de focus op concrete taken uit, en krijgt je creativiteit de vrije loop. Zo kan het dat je beste ideeën vaak op de meest onverwachte momenten in je opkomen. Daarnaast is er in de natuur allerlei moois te zien, in de vorm van dieren en planten, waardoor je een nieuwe dosis creatieve inspiratie kunt opdoen.

Verbeter je immuunsysteem

Buiten in het groen zijn geeft je immuunsysteem een enorme boost. Het verhoogt namelijk de activiteit van je immuuncellen, die onmisbaar zijn om virussen te bestrijden. Die werking is tot wel dertig dagen na een boswandeling te merken. Voor grip op het griepseizoen is het dus geen gek idee om een fijne herfstwandeling te plannen.

Groene gids voor stadsmensen

Zoals je hebt kunnen lezen heeft de natuur een berg aan voordelen voor je gezondheid. Maar wat als je midden in de stad woont en geen eigen tuin hebt? Hier zijn vijf manieren om tóch het groen op te zoeken:

1. Koop planten! Een eenvoudige manier om dagelijks groen tegen te komen is om je huis er vol mee te zetten. Een leuke bespaartip: met de ‘groene kneusjesbox’ van plantje.nl krijg je maar liefst twaalf planten voor dertig euro. Ze hebben allemaal een klein schoonheidsfoutje, waardoor ze afgekeurd zijn voor reguliere verkoop, maar daar is meestal weinig tot niets van te zien. Door deze box te bestellen red jij de planten van de vuilnisbak én kun je voor weinig geld je huis vergroenen.

2. Meld je aan voor een outdoor-sportactiviteit. De afgelopen jaren zijn run clubs steeds meer in opkomstt. Hierbij spreek je wekelijks af in het park om met een groep mensen hard te lopen. Zo heb je direct een stok achter de deur om ook daadwerkelijk te gaan. Is rennen niet zo je ding? Dan kun je je ook inschrijven voor yogalessen of bootcamps die buiten worden gehouden.

3. Huur een volkstuintje of ga vrijwilligerswerk doen in een gemeenschappelijke tuin. Een leuke manier om buiten aan het werk te zijn, groene vingers te kweken, nieuwe mensen te leren kennen én misschien zelfs wel wat van je eigen eten te verbouwen.

4. Neem je hobby's mee naar buiten. De natuur biedt een schat aan creatieve inspiratie, dus waarom zou je daar niet ter plekke gebruik van maken? Neem bijvoorbeeld je schildersdoek, journal of haakwerk mee naar het bos of strand, en probeer iets te schilderen, schrijven of handwerken geïnspireerd door je omgeving.

5. Plan een vaste date met jouw favoriete natuurgebied. Wanneer je agenda zich weer eens veel te snel opvult, kan naar buiten gaan er gemakkelijk bij inschieten. Als je een vast moment gepland hebt staan waarop je naar buiten gaat, kun je er eenvoudiger rekening mee houden om daar tijd voor vrij te houden. Spreek bijvoorbeeld met een vriendin af om iedere zaterdagochtend de hei op te gaan, of begin aan een wandelroute, zoals het Pieterpad, waarvan je vervolgens wekelijks een stukje loopt.

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen