Dit wist je nog niet over de (paas)lach
'Sommige mensen kunnen niet hardop lachen'
Jezus is opgestaan! Een betere aanleiding voor een vreugdevol paasfeest is er niet. Reden genoeg om blij te zijn en voluit te lachen dit weekend. En tussendoor leest u deze leuke feitjes over de vrolijkste emotie.
Verboden paaslach
In de middeleeuwen werd er volop gelachen met Pasen. In de mis van paaszondag of paasmaandag vertelde de priester enkele paasgrappen om de aanwezigen aan het lachen te maken. Het was het feest van de risus paschalis, de paaslach. De bedoeling was dat de paasgrappen over de duivel gingen. Vanaf de late middeleeuwen ontaardde de risus paschalis echter en werden de grappen steeds banaler en obscener. Het begon meer om de priester te draaien – die de lolbroek wilde uithangen – dan om het ‘uitlachen’ van de duivel. Paus Clemens X – hij was paus van 1670 tot 1676 – verbood daarom de paaslach. Inmiddels lijkt deze lach weer op zijn rentree te zijn. In Amerika wordt op de eerste zondag na Pasen Holy Hilarity Sunday (heilige hilariteit zondag) gevierd, waarbij er weer volop gelachen wordt.
Lees ook: Alles wat je moet weten over Pasen
Drie oorzaken waardoor lachen gezond is:
1. Je spant als je lacht maar liefst zeventien spieren in je lichaam aan. Zo span je tijdens een lachbui onder andere je rug-, been-, buik- en ademhalingsspieren aan. Per tien tot vijftien minuten lachen, verbrand je zo’n vijftig calorieën.
2. Als je lacht, maakt je lichaam meer witte bloedcellen aan, en die houden virussen tegen. Lachen zorgt er dus voor dat je minder snel ziek wordt.
3. Ook vermindert lachen stress. Stress kan je bloedvaten vernauwen en daarmee de kans op een hartaanval vergroten. Een minuut lachen geeft dezelfde boost aan je hart en bloedsomloop als tien minuten roeien.
Ho-ha-hi!
Als je lacht, lach je met dezelfde klanken, bijvoorbeeld: ha-ha-ha of ho-ho-ho. Het is fysiek bijna onmogelijk om ha-ho-ha of ho-ha-hi te lachen.
Lachen maakt gelukkig
Als je lacht, maakt je lichaam verschillende stofjes aan, waaronder het hormoon dopamine. Dit hormoon zorgt voor een tevreden en gelukkig gevoel. Ook kijk je hierdoor positiever aan tegen problemen en krijg je meer energie.
Jong geleerd…
Een mens lacht het meest als hij tussen de vijf en zes jaar oud is, gemiddeld zo’n vierhonderd keer per dag. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat op die leeftijd alles nog nieuw, spannend, absurd, grappig en interessant is.
Makkelijke ‘facelift’
Lachen maakt je niet alleen gelukkig, maar ook knapper. Wanneer je lacht, train je je kaakspieren en wordt de huid van je gezicht strakker. Daarnaast is lachen ook goed voor de doorbloeding, waardoor je meer straalt en aantrekkelijker oogt.
Stille lach
Waar de lach van de één aan de andere kant van de straat nog te horen is, is de lach van een ander niet te horen. Letterlijk. Het komt niet veel voor, maar sommige mensen kunnen niet hardop lachen. Onderzoekers hebben dit verschijnsel aphonogelia genoemd.
Lachen werkt aanstekelijk
Waarom is lachen zo aanstekelijk? Dat komt door spiegelneuronen. Deze bijzondere groep zenuwen kopieert gedrag van een ander. Het lijkt erop dat de zenuwen naast het nadoen van het gedrag, ook de bedoeling en de emotie erachter (in mindere mate) overnemen. Als je iemand ziet die het uitschreeuwt van de pijn, zullen je spiegelneuronen die geassocieerd zijn met pijn ook ‘aangaan’. Dit creëert een gevoel dat samengaat met pijn. Hetzelfde geldt voor lachen. Zie je iemand lachen, dan spiegel je dit gedrag. En het vrolijke gevoel, dat krijg je er gratis bij.
Was Jezus een vrolijke man?
In de Bijbel staat nergens vermeld dat Jezus lachte. Dat betekent niet dat Hij geen emoties had; zo voelde Jezus medelijden (Matteüs 9:36), huilde Hij (Johannes 11 vers 35) en was Hij bang (Lucas 22:44). Ook juichte Jezus (Lucas 10:21) en kende Hij vreugde: “Dit zeg Ik tegen jullie om je Mijn vreugde te geven, dan zal je vreugde volkomen zijn” (Johannes 15:11). Of Jezus zelf veel gelachen heeft, blijft de vraag. Belangrijker is Zijn vreugde die Hij aan ons wil doorgeven, en met die vreugde in ons hart, wordt het zeker een vrolijk Pasen.
Beelden: Shutterstock
Geschreven door
Elsina Neutel