Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Deze do­cu­men­tai­res zag je in 2023 bij de EO

5 maart 2024 · 09:02

Update: 19 november 2024 · 13:31

Van prijswinnende documentaires over intrigerende thema's tot verrassende korte documentaires van nieuwe filmmakers: in 2023 zag je bij de EO de meest uiteenlopende documentaires. In dit overzichtsartikel vind je alle EO-documentaires uit 2023 terug, inclusief handige kijklink.

In 2023 zag je de volgende documentaires bij de EO

NPO 2
  • Stil Water | 19 februari 2023
  • Meneer Pastoor | 30 maart 2023
  • Velvet Queen | 19 april 2023
  • Duutsers | 4 mei 2023
  • Mijn vader, Nour en ik | 1 juni 2023
  • My Maysoon | 15 juni 2023
  • A way to B | 17 augustus 2023
  • Mijn grote broer | 3 september 2023
  • Innocence | 14 september 2023
  • Het wonder van Oirsbeek | 30 oktober 2023
  • Als ze er niet is | 6 november 2023
  • Zwart geluk | 15 november 2023
  • And a Happy New Year | 28 december 2023
NPO 3
  • Het Schooladvies | 5 maart 2023
  • Mijn ouders zijn gescheiden (serie):
    > Een zomer zonder jou | 23 april 2023
    > Boos enzo | 30 april 2023
    > Roco en Noi | 7 mei 2023
    > Kleine Baas | 14 mei 2023

Stil Water (2Doc)

Wat doet kinderkanker met een gezin? In de documentaire 'Stil Water' volg je de ouders, broertjes en zusjes van Fien, Matthijs en Bente. Filmmaker Simonka de Jong laat op een aangrijpende manier zien hoe het leven van de drie gezinnen wordt opgeschud door deze vreselijke ziekte. Twee jaar lang volgde Simonka de gezinnen op de voet: thuis in de kinderkamer, bij behandelingen, aan de eettafel, bij de therapeut en bij spannende gesprekken in het Prinses Máxima Centrum.

Meneer Pastoor (2Doc)

Meer dan veertig jaar lang stond pastoor John van Oss aan het roer van de parochies in Schimmert en Genhout, twee dorpjes in Zuid-Limburg. Nu John 83 jaar is, is het tijd voor zijn welverdiende pensioen. In de documentaire 'Meneer Pastoor' laat filmmaker Gabrielle Provaas zien dat de opvolging van John niet zonder slag of stoot verloopt.

Johns opvolgers, Stefan en Charles uit Indonesië, moeten het vertrouwen zien te winnen van het hechte dorp. Omdat ze uit Indonesië komen, moeten ze bovendien Nederlands leren. En dat niet alleen: lukt het ze om ook het Limburgs dialect onder de knie te krijgen? En plotseling ontstaat een nog grotere uitdaging, want tijdens de overdracht breekt corona uit... 

The Velvet Queen (2Doc)

Natuurfotograaf Vincent Munier en schrijver Sylvain Tesson gaan in de prachtige Tibetaanse hooglanden op zoek naar een van de meest zeldzame grote katten: de sneeuwluipaard. Munier probeerde dit al een paar keer eerder; tevergeefs. Voor deze documentaire trok het duo wekenlang te voet door het onherbergzame gebied. Lukt het ze om het schuwe dier vast te leggen?

Duutsers (2Doc)

Hoe werd de Tweede Wereldoorlog beleefd in het christelijke dorp Rouveen? In de ontroerende documentaire Duutsers vertellen de laatste ooggetuigen uit dit dorp hun verhaal. Ze vertellen over de oorlog in onvervalst Nedersaksisch Rouveens dialect. Hun verhalen worden in de documentaire afgewisseld door nostalgische videofragmenten en unieke foto’s van vroeger. 

Mijn vader, Nour en ik (2Doc)

Vijfentwintig jaar geleden vluchtte filmmaker Wiam Al-Zabari midden in de nacht uit Bagdad (Irak); samen met zijn moeder, broer en zus. Wiam was toen 13 jaar oud. Wiams vader wachtte hen op in Nederland. Maar toen ze eindelijk werden herenigd, was zijn vader een gebroken man. Over deze traumatische gebeurtenis werd thuis nooit gepraat. Nu Wiam zelf vader is, doorbreekt hij de stilte. In Mijn vader, Nour en ik gaat hij in gesprek met zijn vader, moeder, broer en zus. Krijgt Wiam de antwoorden die hij zoekt? En lukt het hem het verleden los te laten en een Nederlandse toekomst te omarmen?

My Maysoon (2Doc)

De Syrische Maysoon Karbijha maakte in 2014 de levensgevaarlijke oversteek van Libië naar Italië, maar halverwege begon het schip te zinken. Een deel van de vluchtelingen werd gered, maar honderden mensen zijn in de zee verdwenen. Ook Maysoon is sindsdien vermist. In de persoonlijke, ontroerende documentaire My Maysoon gaat haar zus Batoul naar Maysoon op zoek. 

A way to B (2Doc)

In deze documentaire maak je kennis met het danscollectief Liant la Troca uit Barcelona. Een deel van de dansers uit deze groep heeft een lichamelijke beperking. Zo zitten sommige dansers in een rolstoel, is er een danser met één been en zijn er groepsleden die spastisch of blind zijn. In de documentaire wisselen dans en verhaal elkaar steeds af. 

Documentairemakers Jos de Putter en Clara van Gool willen met de documentaire een waardevolle boodschap meegeven, vertellen ze in een interview met 2Doc. De Putter: "Wij leven in een beeldcultuur die draait om perfectie. Onze dochters werden in hun tienerjaren 24 uur per dag blootgesteld aan schoonheidsidealen. Dat is ook best moeilijk. De leden van dit gezelschap, daarentegen, maken iets ontroerends vanuit ímperfectie. Zij tonen ons hoe je die overwint en het leven tot een feest kan maken."

Mijn grote broer (2Doc)

Eind 2019 maakte Arie op 22-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Niemand zag het aankomen, zelfs zijn jongere broer Gijs en ouders niet. Voor de documentaire Mijn grote broer volgde filmmaker Mercedes Stalenhoef het achtergebleven gezin drie jaar lang. De documentaire biedt een zeer intieme kijk in het leven van de achtergebleven gezinsleden, die ieder op hun eigen manier met het verlies van hun zoon of broer omgaan. 

Innocence (2Doc)

In de documentaire Innocence toont de Israëlische filmmaker Guy Davidi de impact van de militaire dienstplicht in zijn geboorteland. Door middel van dagboekfragmenten maak je kennis met de ontroerende verhalen van gesneuvelde jongeren. Uit de fragmenten - die door stemacteurs worden voorgelezen - blijkt de innerlijke worsteling van de jonge militairen. Beelden van legeroefeningen worden afgewisseld met homevideo’s van momenten uit de jeugd van de omgekomen militairen.

Het Schooladvies (3Lab)

In Het Schooladvies volg je de 18-jarige Stefano, die ondanks een verkeerd schooladvies probeert verder te groeien. In dit documentaire-debuut van maker Jeansen Djaoen spreekt hij niet alleen Stefano. Ook andere jongeren, volwassenen én kinderen vertellen over hun schooladvies. Hoe bepalend kan het schooladvies zijn voor het toekomstperspectief van een kind?

Mijn ouders zijn gescheiden

Zomer zonder jou

Julie (10) gaat kamperen met haar broertje en haar moeder. Maar deze vakantie is anders dan alle vorige vakanties: het is de eerste vakantie zonder haar vader. Gelukkig is Julie niet niet de enige die een ouder mist: op de éénoudercamping in Frankrijk hebben alle kinderen dezelfde ervaring. Kunnen haar vakantievriendjes Julie helpen om de scheiding door een nieuwe bril te bekijken?

Boos Enzo

Enzo (13) is meestal een vrolijke jongen, maar hij worstelt sinds de scheiding van zijn ouders met gevoelens van boosheid. Kan een klein, gevleugeld vriendje helpen om zijn boosheid te verminderen?

Roco en Noï

Roco's ouders gaan scheiden. Haar beste vriendinnetje Noï weet precies hoe dat voelt en verzint een ultieme oplossing die tegenwicht geeft voor het grote verdriet. Ze dompelen zichzelf onder in de kleurrijke verbeeldingswereld die zij samen creëren en hen allebei houvast biedt.

Kleine baas

Op school wordt Valentino (8) vaak boos. Sinds de scheiding woont hij alleen met zijn vader en ziet hij zijn zusjes niet meer. Een kindercoach adviseert de twee mannen om met elkaar te leren praten over hun gevoelens.

Het wonder van Oirsbeek (2Doc Kort)

De woonkamer van een Limburgs stel staat vol met heiligenbeelden die huilen om al het slechte nieuws dat op hun televisie langskomt. Terwijl vrijwel niemand hen gelooft, bereiden de twee ‘kleine profeten’ zich erop voor dat hun huurhuisje binnenkort zal veranderen in een internationaal bedevaartoord, inclusief geneeskrachtige bron. Gaandeweg rijst de vraag of het wel zo gek is dat juist bij deze mensen thuis Maria haar tranen niet kan bedwingen.

Als ze er niet is (2Doc Kort)

Wieke was 6 jaar oud toen zijn moeder overleed. Na haar overlijden bleef hij achter met een zwijgzame vader, twee jongere zussen en een beeld van zijn moeder dat door de tijd heen steeds verder vervaagde. Jaren later zoekt hij naar een antwoord op de vraag: 'Wie was mijn moeder?'

Zwart Geluk

Tijdens de Nacht van de Filmacademie werd de documentaire Zwart Geluk (Blaka Koloku) uitgezonden. Dit is een poëtische, afro-futuristische film over de zoektocht naar onafhankelijkheid voor de zwarte bewoner in de hoofdstad Amsterdam.

And a Happy New Year (2Doc Kort)

Oud & nieuw is voor mensen vaak een gezellig feestje, maar voor veel dieren vooral een regelrechte nachtmerrie. Aan de vooravond van oudejaarsnacht krijgen honden van verschillende eigenaren een kleine camera omgehangen. De betoverende beelden van het in slowmotion gefilmde vuurwerk staan zo in schril contrast met het bibberen, hijgen en piepen van de huisdieren, gevlucht naar badkamers en weggekropen onder het meubilair.

EOdocs

Dit artikel hoort bij de campagne

EOdocs

EOdocs

      Deel dit artikel:

      Meest gelezen

      Lees ook