De vrouwen van Jezus in de 21e eeuw
15 november 2021 · 17:40
Update: 6 december 2023 · 14:13
Marleen Stelling in gesprek met vrouwen op zoek naar de betekenis van vrouw zijn in de 21e eeuw.
Lisa Westerveld | Belevenissen in a MAN’S WORLD| Deel 4 -4
Franca Treur | Belevenissen in a MAN’S WORLD| Deel 3 -4
Talitha Muusse | Belevenissen in a MAN’S WORLD| Deel 2 -4
Almatine Leene | Belevenissen in a MAN’S WORLD| Deel 1 -4
Trailer Online Serie De vrouwen van Jezus in de 21e eeuw
Online serie - De vrouwen van Jezus in de 21e eeuw
In de online-serie gaat Marleen Stelling in gesprek met vier vrouwen die in de christelijke traditie staan of hebben gestaan, of de christelijke waarden omarmen en reflecteren op wat het betekent om vrouw te zijn in de 21e eeuw. Waar is moed voor nodig, waar moet je tegen opboksen, waar moet nog een grote verandering plaatsvinden, welke vooroordelen zijn er (nog steeds)?
Welke gasten ontvangt Marleen?
- Almatine Leene
- Franca Treur
- Talitha Muusse
- Lisa Westerveld
Op TV - De vrouwen van Jezus van Nazareth
Naast de online serie ontwikkelt de EO ook een nieuwe historische televisieserie over vier vrouwen die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van het christendom, met de titel ‘De vrouwen van Jezus van Nazareth’. Deze vrouwen zijn Maria Magdalena, Maria de Moeder, Helena Augusta (moeder van Constantijn de Grote) en Nino van Georgië, de grondlegger van de Georgische kerk.
De serie laat zien welke betekenis zij hebben gehad voor het christendom. Daarachter gaat de gedachte schuil dat er in de (kerk)geschiedenis veel te weinig aandacht is geweest voor de positie en invloed van vrouwen. De serie hoopt dat beeld te kunnen bijstellen en deze vrouwen meer recht te doen dan de geschiedenis heeft gedaan. De vierdelige serie zal worden uitgezonden in de week voor kerst.
'Hoe is het om vrouw te zijn in de tijd waarin je leeft?'
Wat de online- en tv-serie samenbindt is de vraag: hoe is het om vrouw te zijn in de tijd waarin je leeft? Het blijkt dat we 2000 jaar later nog steeds in behoorlijk vaste patronen zitten en dat vrouwen hun positie in de maatschappij moeten bevechten. Natuurlijk zijn er ook dingen veranderd, maar over het algemeen kun je toch stellen dat het voor vrouwen minder vanzelfsprekend is bepaalde rollen in de maatschappij te hebben.
Franca Treur, schrijfster, vertelt bijvoorbeeld dat in de literatuur prijzen voor het grootste deel nog steeds naar mannelijke auteurs gaan, en dat goede literatuur door mannen is geschreven, zo is de gedachte. Almatine Leene spreekt over haar strijd als vrouw in de kerk; ook daar is het geenszins vanzelfsprekend gebleken om een positie in te nemen. Dat gold ook voor de vrouwen die in de televisieserie worden geportretteerd. Ook zij moesten tegen het mannelijk bolwerk opboksen. En het feit dat een aantal van hen vrijwel uit de geschiedenis is verdwenen, laat zien hoe minderwaardig er naar hen werd gekeken.
Afleveringen in deze serie
- Almatine Leene - Belevenissen in 'a man's world'
Almatine Leene - Belevenissen in 'a man's world'
- Talitha Muusse - Belevenissen in 'a man's world'
Talitha Muusse - Belevenissen in 'a man's world'
- Franca Treur - Belevenissen in 'a man's world'
Franca Treur - Belevenissen in 'a man's world'
- Lisa Westerveld - Belevenissen in 'a man's world'
Lisa Westerveld - Belevenissen in 'a man's world'
Dit artikel hoort bij het programma
De vrouwen van Jezus in de 21e eeuw
Dit artikel hoort bij het programma
De vrouwen van Jezus van Nazareth