De vraag achter '73 Procent': waarom werden zoveel Nederlandse Joden vermoord?
9 april 2025 · 10:38
Update: 9 april 2025 · 13:35
Het is een pijnlijke vraag: waarom zijn er in Nederland meer Joden weggevoerd en vermoord dan in andere West-Europese landen? Die vraag staat centraal in de documentaire '73 Procent', gemaakt door regisseur Jaap van Eyck. De film wordt uitgezonden op zondag 4 mei door de joodse redactie van de EO.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd 73 procent van de Joodse bevolking in Nederland vermoord. Dat is veel meer dan in buurlanden: in België ging het om ongeveer 40 procent, in Frankrijk om 25 procent. In absolute aantallen zijn de cijfers ook schokkend:
- In Nederland: 102.000 Joodse mensen vermoord
- In Frankrijk: 80.000
- In België: 25.000
Wegkijken of iets anders?
Veel mensen denken dat Nederlanders hun Joodse buren in de steek lieten. Ze zouden hebben weggekeken, niets hebben gedaan of zelfs hebben meegewerkt met de nazi’s. Maar klopt dat beeld wel?
In "73 Procent" gaan historici en andere experts op zoek naar de echte oorzaken van dit grote verschil met andere landen. Ze laten zien dat het verhaal complexer is dan vaak wordt gedacht.
Voorpremière en gesprekken
- Woensdag 23 april om 15:00 uur: Voorvertoning van de film in het Nationaal Holocaustmuseum, gevolgd door een gesprek met o.a. Emile Schrijver en regisseur Jaap van Eyck.
Meer info: Voorpremière 73 Procent | Joods Cultureel Kwartier - Donderdag 1 mei om 19:15 uur: Première in bioscoop Kriterion in Amsterdam, opgericht door verzetsleider Piet Meerburg. Na de film is er een debat met o.a. Max Arian en Bart van der Boom.
Meer info: kriterion.nl
In de documentaire volgen we Max Arian, een journalist die als kind door het verzet uit de Joodse Crèche werd gesmokkeld. Hij overleefde de oorlog door onder te duiken bij een Limburgs gezin. Tot op de dag van vandaag heeft hij contact met de (achter)kleinkinderen van deze familie.
Animaties
Naast Max Arian spreken ook bekende historici, zoals Bart van der Boom en Michal Citroen. Ook komen Emile Schrijver (directeur van het Nationaal Holocaustmuseum) en Alfred Edelstein (voormalig directeur van de Joodse Omroep) aan het woord. De documentaire gebruikt ook animaties om de geschiedenis op een begrijpelijke manier tot leven te brengen.
Regisseur Jaap van Eyck, die eerder de documentaire De lijst van Mengelberg maakte, wil met deze film laten zien dat er meer speelde dan we vaak denken.
73 Procent
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- 'Wat is Pasen?' brengt verschillende geloven samen
Vier geloofsovertuigingen rond dezelfde paastafel
'Wat is Pasen?' brengt verschillende geloven samen
- Hoe de diagnose autisme het huwelijk van Marijke en Hans redde: ‘Het maakte zoveel duidelijk’
Persoonlijk verhaal
Hoe de diagnose autisme het huwelijk van Marijke en Hans redde: ‘Het maakte zoveel duidelijk’
Lees ook
- 'What they found in Bergen-Belsen' – een ongefilterd ooggetuigenverslag
'What they found in Bergen-Belsen' – een ongefilterd ooggetuigenverslag
- Van drukte naar diepgang: chocolatier Gert over het hart van Pasen
'Voor mij voelt Pasen als de finale van de Champions League'
Van drukte naar diepgang: chocolatier Gert over het hart van Pasen
- Deze liedjes zitten in de 15e editie van The Passion (met songtekst)
Liedjes uit The Passion: Horizon en Vlieg met me mee
Deze liedjes zitten in de 15e editie van The Passion (met songtekst)