De top-5 van Bert: deze fragmenten moet je zien
30 mei 2024 · 16:51
Update:30 mei 2024 · 17:08
Al ruim drie jaar lang maakt Bert van Leeuwen in het tv-programma 'Soep, sores en soelaas' kennis met mensen aan de randen van de samenleving. Dat levert keer op keer indrukwekkende verhalen, confronterende beelden en verrassende inzichten op. Wij vroegen Bert naar zijn vijf favoriete momenten uit het programma.
1. Een verrassing voor Peter
"Peter is een rasechte Amsterdammer. Hij heeft een bewogen leven achter de rug: hij groeide op als zoon van een prostituee en woonde vanaf zijn vierde in een kindertehuis en internaat. Toch leek het geluk hem in de jaren daarna weer toe te lachen: hij werd verliefd, trouwde en er kwam een kleine. Maar het ergste gebeurde: het baby’tje overleed. Hierdoor raakte Peter volledig de weg kwijt en deed naar eigen zeggen 'alles wat God verboden heeft'. Het bracht hem zover dat hij op straat leefde. Ook verloor hij een van zijn handen tijdens een ongeluk met vuurwerk.
Sinds een paar jaar woont Peter in een specialistisch verpleeghuis in Ugchelen. Dat is een bijzondere plek voor mensen die vanwege een verslaving of psychische problemen in een normaal verpleeghuis al snel buiten de boot zouden vallen. Hier verras ik hem met een bijzondere ervaring. Hij was compleet overdonderd en enorm blij. Geweldig om hem zo te zien stralen!"
2. Liefde in Venlo: Sander & Jessie
"In 2021 maakte ik in Venlo kennis met Sander. Een jonge gast die na roerige jaren hoopt op een prachtige toekomst samen met zijn vriendin Jessie.
Sander heeft veel meegemaakt. Als kind was hij slachtoffer van misbruik. Het zorgde ervoor dat hij op 13-jarige leeftijd begon met het gebruik van drugs om zo de nare herinneringen te verdrijven. Maar al snel brachten de drugs hem verder in de problemen: hij belandde in de criminaliteit én op straat.
Alles veranderde toen hij via een online datingapp kennismaakte met Jessie. Hoewel hij met een andere intentie op zoek was naar leuke vrouwen, raakte Jessie de gevoelige snaar. Ze vertelde Sander dat ze in hem iemand anders zag dan wie hij toen was. Sander besefte: 'Zo kan ik niet verder'. In februari 2016 stopte hij met de drugs. Het was de start van een compleet nieuwe fase in zijn leven.
Inmiddels werkt Sander als ervaringsdeskundige bij het Leger des Heils. Een dag lang volgde ik hem in zijn werk. Ook mocht ik meewerken aan een leuk complot: Sander wilde 'zijn' Jessie bedanken voor alle steun. ‘Ik hoop dat ze ziet hoe waardevol ze voor mij is’, vertelde hij me met een big smile. In onderstaand fragment zie je hoe dit afliep."
3. Een kerstcadeau voor 'Maartje Gitaartje'
"Tweeënhalf jaar geleden was ik vlak voor kerst bij de Majoor Bosshardtburgh in hartje Amsterdam. Daar maakte ik kennis met Maartje. Maartje vertelde mij dat ze is geadopteerd en al op 11-jarige leeftijd afscheid moest nemen van haar adoptiemoeder, met wie ze een goede band had. Het verlies valt haar zwaar. Wat volgt, is een jeugd met veel verdriet en onrust door het wonen in verschillende tehuizen.
Daarna leefde Maartje jarenlang op straat. Daar kwam verandering in toen ze door een alcoholverslaving gezondheidsproblemen ontwikkelde. Vanaf dat moment woont ze in de Majoor Bosshardtburgh.
Maartje haalt gelukkig veel vreugde uit het maken van muziek. Als straatmuzikant raakt ze een gevoelige snaar bij haar publiek. Maar haar gitaar was nodig aan vervanging toe. Aan mij de eer om haar te verrassen met een nieuw exemplaar. Hoe ze reageerde? Dat zie je hieronder!"
4. Een glimlach van Tinie
"In 2022 bezocht ik een schitterende plek in Meppel. Het Leger des Heils heeft daar een winkel, buurthuiskamer én tuin. Hier maken vrijwilligers met verse groente uit de pluktuin heerlijke maaltijden. Niet alleen bezoekers van de huiskamer genieten van die maaltijden: het eten wordt ook bezorgd. En dat is hoe ik in gesprek raakte met Tinie.
Hoewel ze Tinie op dat moment bijna 79 jaar was, stapte ze zonder problemen op haar fleurige bakfiets. Met deze fiets bezorgt ze niet alleen maaltijden: ze deelt onderweg ook veel liefde en gezelligheid uit. 'Ik zorg altijd dat ik vier mensen aan het glimlachen krijg', vertelde ze. Fantastisch toch?
Maar Tinie vertelde mij ook heel eerlijk dat ze die liefde in haar eigen leven heeft gemist. Dat leverde een mooi, openhartig gesprek op."
5. De dichtbundel van Lieuwe
"In 'mijn' Den Haag leerde ik vorig jaar Lieuwe kennen. Een eigenzinnige man, die zegt wat hij wil en vindt. Maar ik ontdekte al snel dat hij ook een gevoelige kant heeft. Zo schrijft hij al van jongs af aan gedichten; ook over zijn geloof in God.
Tijdens mijn bezoek las Lieuwe een paar van zijn gedichten voor. Niet veel later kwam hij met een verrassend voorstel én een contract. Hoe dat in z’n werk ging, zie je in onderstaand fragment."
"Een paar weken later was het zover: de eerste druk van Lieuwes dichtbundel ‘Een enkel lichtje’. In deze aflevering zie je Lieuwes reactie."
Praat mee: wat was jouw favoriete moment?
Dit artikel hoort bij het programma
Soep, sores en soelaas