Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

De Slag om de Schelde

20 december 2021 · 01:00

Update:19 november 2024 · 14:37

De indrukwekkende oorlogsfilm ‘De Slag om de Schelde’ wordt door coproducent EO op kerstavond op NPO 1 uitgezonden. De film brengt de verschrikkingen van oorlog in beeld en benadrukt zo het belang van vrede.

Centraal staat de Slag om de Schelde die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Op het onder water gelopen Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een Engelse gliderpiloot en een Zeeuws verzetsmeisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid. Hoe beslis je over ‘goed’ en ‘fout’ en wat zijn de gevolgen van de keuzes die je maakt?

Hoe zat het ook al weer?

“De toegang tot de Schelde moet koste wat kost geblokkeerd blijven. Daar de val van Antwerpen het einde van het Duitse Rijk zou betekenen.” Adolf Hitler begreep het belang van de strategische ligging van Zeeland langs de monding van de Westerschelde en wilde dit gebied met man en macht behouden. Ook voor de geallieerden was de overwinning op de Westerscheldemonding van cruciaal belang, voor de bevoorrading van de geallieerde troepen in Antwerpen. Het verloop van de bevrijding aan het Westfront hing af van hetgeen op de Westerschelde gebeurde. Zodoende vond een van de zwaarste slagen tijdens de Tweede Wereldoorlog plaats in Zeeland: de Slag om de Schelde.

Kaart waarop de bevrijding van Zeeland tijdens de Slag om de Schelde wordt weergegeven (www.stichtingslagomdeschelde.nl, Kees Lammers).

De Slag om de Schelde in getallen

De Slag om de Schelde begon op 4 september 1944 met de val van Antwerpen en eindigde op 6 november 1944 met de capitulatie door de Duitse commandant Wilhelm Daser in Middelburg. De strijd kostte aan 2.283 burgers en 7.481 militairen het leven. Het verloop van de Slag om de Schelde kende vier episodes:

Vrede op aarde

EO-eindredacteur Arnoud Bruinier over het bijzondere uitzendmoment van de film aan de vooravond van kerst: “Juist als overal het ‘Vrede op aarde’ klinkt is het goed om een keer het tegendeel te laten zien. Vrede is nooit vanzelfsprekend en wie de film ziet, kan volgens mij niet anders dan dankbaar zijn voor de vrede en vrijheid die we in Nederland inmiddels al generaties lang kennen.”

Cast en Crew

De hoofdrollen worden gespeeld door Gijs Blom, Susan Radder, Jamie Flatters, Jan Bijvoet en Tom Felton ‘De Slag om de Schelde’ werd geregisseerd door Matthijs van Heijningen Jr. Het scenario is van Paula van der Oest.

‘De Slag om de Schelde’ is een productie van Levitate Film in coproductie met Caviar, EO en Netflix en werd geproduceerd in opdracht van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds). 

De Slag om de Schelde
De Slag om de Schelde

Dit artikel hoort bij het programma

De Slag om de Schelde