Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

mirena piraat tijdens de overgang.

De Mirena-spiraal in de overgang, hoe zit dat?

22 januari 2020 · 14:15

Update: 31 januari 2023 · 20:45

Wat is de Mirena-spiraal en kun je die blijven gebruiken tijdens de overgang? Wanneer kun je definitief stoppen met voorbehoedsmiddelen? Wij leggen het uit.

Wat is de Mirena-spiraal?

De Mirena-spiraal is een anticonceptiemethode die vijf jaar bescherming biedt tegen zwangerschap. De spiraal is een kunststof ankertje van 30 of 32 mm lang en wordt in de baarmoedermond geplaatst door een arts. Er zitten twee draadjes aan vast die uit de baarmoedermond hangen; hiermee kun je controleren of het spiraaltje nog op z’n plek zit.

De spiraal geeft een kleine hoeveelheid van het progestageenhormoon levonorgestrel af, waardoor het slijm van de baarmoedermond taaier wordt en zaadcellen er niet doorheen komen. Door de Mirena-spiraal verandert je menstruatie – 1 op de 5 vrouwen wordt zelfs helemaal niet meer ongesteld. Je hebt zelf dus geen invloed op de timing van je ongesteldheid.

De overgang en menopauze

De overgang is de tijd waarin de vruchtbare periode van de vrouw wordt afgesloten. Gemiddeld begint de overgang als een vrouw vijftig jaar is en duurt deze periode rond de vijf jaar. En dat gaat niet ongemerkt voorbij: er zijn veel bijwerkingen zoals opvliegers, zweetaanvallen en een drogere vagina. De menstruaties worden onregelmatig en blijven uiteindelijk helemaal weg. De laatste menstruatie heet de menopauze.

Mirena en overgang

Je kunt Mirena laten zitten als je in de overgang bent. Maar, je hebt dan niet in de gaten of je in de overgang bent – pas na het verwijderen van de spiraal merk je of je nog wel of niet ongesteld wordt.

Mirena wordt voorgeschreven bij overgangsklachten

Artsen schrijven Mirena ook voor bij overgangsklachten, het is dan een aanvulling op een behandeling met oestrogenen. Oestrogenen verhogen de kans op baarmoederkanker, het Mirena-spiraaltje gaat dit tegen.

Definitief stoppen met voorbehoedsmiddelen

Vrouwen die de leeftijd van 55 jaar hebben bereikt, kunnen stoppen met anticonceptie. Vaak kan dat ook al eerder, gemiddeld is een vrouw niet meer vruchtbaar rond haar 52e. Je weet pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar lang niet meer ongesteld bent geweest.

Ben je er nog niet helemaal uit wat voor jou het beste is? Raadpleeg je huisarts.

Lees ook: Waarom plakt elke pepernoot tijdens de overgang opeens drievoudig aan je biloppervlak?

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen