Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Tijs van den Brink 2024.

'De maakbare mens is dichterbij dan je denkt'

vandaag · 15:26

Update: vandaag · 15:37

Toen collega Anne-Mar Zwart zwanger op bezoek was bij haar verloskundige, hoorde ze een opmerkelijk verhaal: sommige vrouwen breken hun zwangerschap af omdat het geslacht van hun kind niet is wat ze gehoopt hadden. De betreffende vrouwen leden aan ‘geslachtsteleurstelling’.

Anne-Mar vertelt erover in de fascinerende podcast De Koningswens, gemaakt door twee andere EO-collega’s: Anne-Sophie van den Toren en Rianne van der Linden. Die gingen met de ervaring van Anne-Mar op onderzoek uit. Uit een enquête waar 52 verloskundigen op reageerden, bleek dat de ervaring van Anne-Mar niet op zichzelf staat. Maar liefst vijftien verloskundigen vertelden dat ze het meegemaakt hebben: vrouwen die hun zwangerschap beëindigden omdat ze teleurgesteld waren over het geslacht van het kind.

Rianne en Anne-Sophie deden geen kwantitatief onderzoek. Hoe vaak een zwangerschap wordt beëindigd vanwege het niet-gewenste geslacht van het kind weten we niet. Dát het gebeurt weten we wel.

Podcast De Koningswens doet vermoeden dat het aantal keren dat het gebeurt, groeit. Dat hangt samen met het feit dat op pretecho’s steeds eerder te zien is of een kind een jongen of een meisje is – soms al na twaalf weken zwangerschap. In De Koningswens is een verloskundige te horen die zich verzet tegen de (vroege) pretecho: ze wil niet dat die echo’s bijdragen aan geslachtsselectie.

Opmerkelijk genoeg bleef grote ophef uit na het verschijnen van de podcast. Selecteren op geslacht om niet-medische redenen is ooit verboden in Nederland (door D66-minister Els Borst!). Zowel bij de medische dertienwekenecho als bij de NIP-test mag het geslacht van het kind niet bekendgemaakt worden. De christelijke partijen en de BBB hebben vorige week dan ook terecht Kamervragen gesteld over het nieuws uit De Koningswens, maar een maatschappelijk debat bleef tot nu toe uit.

Dat laat zich vermoedelijk verklaren door de gevoeligheid van het abortusdebat in ons land. Als een vrouw in een noodsituatie verkeert, heeft zij volgens de abortuswet het recht de zwangerschap te beëindigen. Dus als een vrouw zegt: “Ik kan het echt niet aan om een jongetje te krijgen, dit is voor mij een noodsituatie”, dan is daar eigenlijk niets tegen te doen.

Het lijkt me van groot belang dat het debat hierover wel op gang komt. De techniek maakt steeds meer mogelijk. Uit De Koningswens blijkt ook dat er op dit moment twee vrouwen in Nederland zwanger zijn van een kindje met een door de ouders gewenste oogkleur – besteld in Amerika.

Wie is Tijs?

Tijs van den Brink (54) is journalist en presentator van onder meer de EO-programma’s Adieu God?, Dit is de dag en God, Jesus, Trump! Ook presenteert hij de podcast De spindoctors. Vanaf september is hij wekelijks te zien met zijn nieuwe talkshow Dit is Tijs. Hij is getrouwd en vader van drie kinderen.
De Koningswens

Dit artikel hoort bij de podcast

De Koningswens

De Koningswens

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook