Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

De Hollandse Berdien (35) bouwt een ziekenhuis in Ethiopië

12 maart 2021 · 11:45

Update: 24 juli 2023 · 16:09

In Ethiopië is de moedersterfte onvoorstelbaar hoog; 401 op de 100.000 vrouwen overleeft een zwangerschap of bevalling niet. Ziekenhuizen zijn te ver weg, overbezet en van slechte kwaliteit. Berdien Coster (35) woont al zeven jaar in het Afrikaanse land, waar ze een polikliniek runt. Ze zag gezonde kraamvrouwen onder haar ogen sterven, omdat de gynaecoloog domweg niet op tijd was. “Juist in deze kwetsbare fase verdienen vrouwen, én pasgeborenen, de zorg waar ze recht op hebben.” Om die zorg te kunnen bieden, wil Berdien nu een goed, zelfstandig ziekenhuis bouwen. “De grond is er al!”

Het plan voor dit ziekenhuis komt niet uit de lucht vallen. Berdien, van huis uit verpleegkundige, kwam in eerste instantie naar Ethiopië voor een jaartje vrijwilligerswerk en om ervaring op te doen. Ze ontmoet de Ethiopische Aberash, met wie ze meteen een goede klik heeft. Aberash is op dat moment bezig met het opzetten van een polikliniek en vraagt of Berdien haar daarbij wil helpen. Berdien gaat ervoor, omdat ze sterk ervaart dat de kliniek een project van God is. Aberash en zij delen een zelfde visie. Ze willen Jezus’ liefde uitdelen en gaan voor de mensen die buiten de boot vallen. In de polikliniek bieden ze onder meer verloskundige en postnatale zorg. Dat is uitzonderlijk in het afgelegen gebied waar Berdien woont. Zeker op de manier zoals zij en Aberash dat doen, met regelmatige controles, veel aandacht en compassie.

Traumatische bevallingen

Berdien: “Maar bij bepaalde complicaties moeten we vrouwen doorverwijzen, want wij hebben geen gynaecoloog in dienst. In die gevallen houden we ons hart vast. De ziekenhuizen liggen hier overvol en hebben geen mogelijkheid voor spoedoperaties, waardoor bevallingen vooral snel moeten gebeuren. Vrouwen smeken mij of ze niet naar het ziekenhuis hoeven. Het is traumatisch voor ze. Ze liggen soms uren te wachten, worden geslagen tijdens de bevalling of krijgen hun baby op een behandeltafel waar het bloed of de poep van een voorgaande bevalling nog op zit. Om van de situatie voor de pasgeborenen nog maar te zwijgen, want ook die krijgen niet de hulp die soms nodig is. Ik voel een diepe drive om ervoor te zorgen dat het voor veel vrouwen en baby’s beter wordt. Steeds weer als ik zo’n pasgeboren hummeltje in mijn handen houd, denk ik: jij moet niet geboren worden op een koude grond, het is jouw recht goede zorg te krijgen!”

Bureaucratie en machtsspelletjes

De bouw van een ziekenhuis gaat niet zonder slag of stoot. Berdien: “We ervaren veel tegenslag. Door corona lopen geldstromen uit Nederland terug. En in Afrika hebben we te maken met enorme bureaucratie, lobby’s en machtsspelletjes. Maar we kiezen ervoor om door te gaan, omdat we er opnieuw van overtuigd zijn dat God wil dat het ziekenhuis er komt.”

Ik wist meteen dat ik langer in Ethiopië zou kunnen wonen

Berdien houdt zich ook vast aan een bijzondere ervaring die ze had voordat ze zeven jaar geleden naar Ethiopië kwam. Vanaf het moment dat ze de vacature voor de vrijwilligersplek had gezien, voelde ze een enorme onrust. Hierdoor twijfelde ze of ze wel moest solliciteren. Ze moest er immers veel voor achterlaten: vrienden, familie, een leuke baan. Op een zondag zat ze er tijdens de kerkdienst over te tobben. De preek ging langs haar heen. Totdat ze werd bepaald bij de tekst die gelezen werd, waarin Jezus tegen de rijke kamerling zegt: verkoop al uw bezittingen om mij te volgen. “Dit heeft met mij te maken, dacht ik, ook ik moest alles in Nederland achterlaten. Ik ervaarde meteen vrede met het besluit om te gaan. Zodra ik in Ethiopië aankwam wist ik dat ik hier langer zou kunnen wonen. Een gevoel dat ik zelfs in Nederland niet had.”

Verkrachtingen

De nabijheid van God is voor Berdien onmisbaar. Ze woont in een spiritueel donker gebied. “Er zijn bijvoorbeeld heksen. Daarnaast worden veel jonge meiden verkracht en raken onbedoeld zwanger. We proberen die meiden op te vangen en weer hoop en perspectief te geven. Echte verandering moet van binnenuit komen. Daarom praten we in de polikliniek over Jezus en bidden we met de vrouwen.”

Bidden

Ben je nieuwsgierig naar de rest van Berdiens verhaal? Bekijk dan de website www.denhofe.org. Donaties zijn welkom, want de ontwikkeling van het ziekenhuis is nog maar net begonnen. Berdien:  “Er is nog veel nodig voordat er een zelfstandig draaiend ziekenhuis staat. Maar naast geld vragen we ook bidders, mensen met brandende harten voor de mensen in Ethiopië.”

Lees ook: Pedagoog Marijke hielp getraumatiseerde kinderen op Lesbos

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen