Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Jurjen ten Brinke - Bijbel Open.
© EO

Jurjen ten Brinke: ‘De Heer heeft het nodig’

gisteren · 08:00

Update: vandaag · 11:22

Iedereen weet dat de Bijbel is geschreven in een bepaalde context. Als je de serie 'The Chosen' volgt, krijg je er ook meer beeld bij.

Hoewel het belangrijk is met die context rekening te houden, is er ook een gevaar. Namelijk dat we de Bijbel interpreteren naar ons eigen goeddunken.

In ontmoetingen met geloofsgenoten over de hele wereld werd me duidelijk dat we in West-Europa een groter risico voor eigen uitleggingen vormen dan in gemeenschapsculturen waar ‘het is wat het is’. Een direct gevolg van onze individualistische levensstijl én geloofsbeleving.

Het verhaal dat we vandaag lezen, maakt me dat eens te meer duidelijk. Jezus is onderweg naar Jeruzalem en Hij vraagt twee van zijn leerlingen om voorbereidingen te treffen voor zijn intocht in Jeruzalem. Niet dat Hij hun die uitleg gaf – ze kregen gewoon een opdracht: “Ga naar het dorp daarginds, je vindt er een vastgebonden veulen dat nog nooit bereden is. Maak het los en breng het hier.”

Dit valt buiten onze werkzaamheden

In die context kon je dat niet ongevraagd doen, zo blijkt: er is sociale controle. (Hadden wij daar maar iets meer van.) De leerlingen krijgen van de eigenaren de waaromvraag: Waarom doen jullie dit? Ze antwoorden met dat wat Jezus zelf zei: “De Heer heeft het nodig.” Het veulen wordt naar Jezus gebracht en dan vindt plaats wat we in elke kinderbijbel terug kunnen lezen en waar jaarlijks wereldwijd talloze processies aan gewijd worden: de intocht in Jeruzalem, onder het roepen van “Hosanna”.

Terwijl ik dit las, vroeg ik me af hoe dit Bijbelgedeelte vandaag de dag in Nederland geschreven zou zijn. Bij Jezus’ opdracht aan de leerlingen zou er op z’n minst een vers tussen staan: “Waarom? Wat is uw doel? Kunnen we samen overleggen?” En natuurlijk zou ook de vraag gesteld worden: “Waarom wij? Dit valt buiten onze werkzaamheden tot nu toe.” Ik ben bang dat Jezus zich aardig had moeten verdedigen.

En dat geldt zéker voor de leerlingen als ze het veulen losmaken: hoezo zomaar iets van een ander gebruiken ‘voor de Heer’? Kenden de eigenaars van het dier Jezus? Wisten ze dat hun veulen wereldgeschiedenis ging schrijven? Vast en zeker zou ook dierenwelzijn nog ter sprake komen: raakt zo’n veulen niet gestrest van al die joelende mensen?

Kort gezegd is de vraag vandaag: ben je, ondanks het feit dat we in onze Nederlandse cultuur altijd van alles het hoe en waarom willen weten, bereid om soms gewoon te doen wat de Heer van je vraagt – vanuit het besef dat je gelooft dat wat Hij zegt góéd is?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook