Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding
© Shutterstock en BBC

Ge­vaar­lijk­ste vogel ter wereld in 'Seven Worlds, One Planet'

5 februari 2020 · 14:50Visie

Update:15 november 2024 · 08:44

De kasuaris, die we vanavond ontmoeten in de natuurserie Seven Worlds, One Planet (EO) is de gevaarlijkste vogel ter wereld. Het dier lijkt een een dinosaurus en is ruim 1.80 meter groot. Hij komt voor in nationaal park Daintree, in het noorden van Australië.

Het gebied waar de kasuaris leeft, is een van de oudste tropische regenwouden op aarde. Bij deze vogelsoort zorgen de vaders voor de jongen, piepkleine, gestreepte kuikens en moeten ze zien te beschermen. Maar het binnenland van Australië heeft nog meer verrassingen in petto. 

(Tekst loopt door onder de video.)

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De wombat, een sterk buideldier met korte poten, leeft in de bergen en moet ijskoude sneeuwstormen zien te doorstaan. In de hete gomboombossen leeft een roofdier dat net ontdekt is en een bijzonder paringsritueel heeft. Op de uitgestrekte open vlaktes leeft een wilde hond die zich zelden laat zien en die vaak wordt verguisd, de dingo. Hij jaagt op kangoeroes om zijn jongen te kunnen voeden. De dingo kan zijn prooi kilometerslang achtervolgen, maar vangt zelden iets.

(Tekst loopt door onder de foto.)

Australië wordt steeds heter en droger.
© Shutterstock en BBC

Het leven in Australië is zwaar en wordt alleen maar zwaarder, zien we in deze aflevering van Seven Worlds, One Planet. Sinds het continent is losgeraakt, drijft het naar het noorden. Het wordt steeds heter en droger, waardoor bossen en grasvlaktes verdwijnen. Meer dan 70% van Australië is nu onvruchtbaar.

Reuzenvaranen maken de dienst uit

In het verzengend hete Rode Centrum in Centraal-Australië zijn reptielen de baas. Reuzenvaranen zijn in het stoffige landschap op zoek naar kleinere hagedissen om te eten. Vreemde bergduivels gebruiken alleen hun huid als ze drinken. Enorme zwermen wilde grasparkieten geven de woestijn kleur als ze zich bij waterpoelen verzamelen.

Seven Worlds, One Planet – woensdag 5 februari

In deze aflevering van Seven Worlds, One Planet reizen we vanavond door het binnenland van Australië, dat veel verrassingen voor ons in petto heeft. Vanmiddag biedt de BBC-crew in The making of al een blik achter de schermen bij het maken van deze aflevering. 

Seven Worlds, One Planet – The making of
16.45 uur, NPO 1

Seven Worlds, One Planet
20.35 uur, NPO 1

Beeld: Shutterstock en BBC

Deel dit artikel: