Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Irritant populair.

Eerherstel voor Jeruzalem

27 maart 2025 · 15:17

Update: 4 april 2025 · 14:11

De profeet Jesaja schrijft over eerherstel voor Jeruzalem, de bruid van de Heer. Het Bijbelgedeelte intrigeert. Dagelijks is Israël in het nieuws geweest de afgelopen anderhalf jaar. Als je het nieuws leest door Gods ogen, dan is er hoop.

Het is goed om te beseffen dat in het Oude Testament de oude stad (ook wel Sion genoemd) als bruid van de Bruidegom wordt neergezet. Bruid van Jahweh, de God van het verbond, Ik ben die Ik ben. In het Nieuwe Testament wordt dit beeld gebruikt voor de kerk. Hier, in Jesaja 54 (en andere hoofdstukken), wordt duidelijk dat de Bruidegom een diep verlangen heeft naar zijn bruid.

Jesaja legt uit dat de stad verworpen wás, maar hij belooft dat ze weer in haar bruidstooi zal schitteren. Er is een prachtige toekomst voor Jeruzalem, waar terreur geen plek meer heeft (vers 14). En iedereen die zich tegen haar verzet, komt zelf ten val (vers 15).

Er zijn veel theologische verklaringen over de plek van Jeruzalem in de toekomst. Het beperkte aantal woorden op deze pagina kan daar geen uitsluitsel over geven. Wat dit hoofdstuk ons echter nadrukkelijk leert, is dat er met God niet te spotten valt. En dat – linksom of rechtsom – Hij regeert. De beloften voor de heilige stad zijn talrijk. Dat staat los van de vraag in hoeverre de hedendaagse politieke (en militaire) keuzes van invloed zijn op die beloften.

Rond Jeruzalem 'siddert' het

God belooft veel voor de stad én voor haar inwoners. Kijk maar naar vers 13: “Al je kinderen zullen leerlingen zijn van de HEER…” Als je ooit in het heilige land was en vanaf de Olijfberg naar die historische stad keek, heb je misschien ook ervaren dat het ongelofelijk is: het voelt anders dan alle andere plekken op deze aarde. Dat is natuurlijk het gevolg van het feit dat ik als christen de Bijbel lees en daardoor (goddelijk) beïnvloed word. Rond Jeruzalem ‘siddert’ het, in de goede zin van het woord.

Precies dát voel je bij het lezen van een hoofdstuk vol beloften, zoals Jesaja 54. Al weet je niet precies waar het op uitkomt, feit is dat Jahweh spreekt: Ik ken hun recht toe (vers 17). Het doet denken aan wat we in Psalm 122 lezen als David over Jeruzalem schrijft: “Daar zetelt het gerecht…”

Wat God belooft, dat gáát Hij doen. En daarom houd ik me – verlangend en nieuwsgierig – vast aan zijn beloften voor deze uitverkoren stad.

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook