Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

De biblebelt als nieuwe brandhaard van het coronavirus

6 september 2022 · 10:25

Update: 9 januari 2023 · 14:50

Op de kaart met actuele coronagevallen die het RIVM verspreid is, naast brandhaard Noord-Brabant, ook een deel van de biblebelt inmiddels donker van kleur. De roep om kerkdiensten helemaal te verbieden wordt ondertussen steeds luider.

Op vragen van onder meer PvdA en de Partij voor de Dieren antwoordde premier Rutte dat religieuze bijeenkomsten helemaal verbieden grondwettelijk niet mogelijk is. Bovendien is het volgens hem niet nodig. En dus mogen religieuze bijeenkomsten nog altijd doorgaan, met een maximum van dertig aanwezigen en zolang iedereen op anderhalve meter afstand blijft.

Ook de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, maakte zich boos. In de Bethelkerk in Ridderkerk belandden zes leden met het coronavirus in het ziekenhuis. Toch ging de gereformeerde gemeente door met het houden van kerkdiensten. Tot ongenoegen van Aboutaleb, die het kabinet opriep tot een verbod. Hij zei tegen het AD dat het argument van het kabinet dat het om een grondrecht gaat niet verdedigbaar is. “Er zijn met een pennenstreek al heel veel andere grondrechten weggestreept, de afgelopen weken.” Oftewel: dit verbod kan er ook nog wel bij.

Biblebelt kleurt donker

Ondertussen kleurt op de kaart die het RIVM verspreid, naast Noord-Brabant, ook een deel van de biblebelt steeds donkerder. Zo is ook op de kaart hieronder te zien. Onder meer in Tholen, Oudewater en Heerde zijn relatief gezien veel patiënten in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19. Het is in dat licht niet gek dat sommigen oproepen tot het helemaal verbieden van religieuze bijeenkomsten. Maar ondertussen blijft onduidelijk of het daadwerkelijk door de kerkdiensten komt. Want een verklaring voor de verspreiding van het virus heeft nog niemand.

Zo weet het RIVM niet of de kerkdiensten een rol spelen. Een woordvoerder meldt: “Wij doen daar geen onderzoek naar, wij zijn met een landelijk beeld bezig. Wij hebben er geen theorie over, dus wat ons betreft is het slechts een suggestie dat kerkdiensten leiden tot verspreiding.” Kerkdiensten kunnen wat het RIVM betreft doorgaan. “Zolang mensen afstand bewaren zou dat moeten kunnen. Maar of en hoe dat in de praktijk gebeurt, daar hebben wij geen zicht op.”

Veel diensten worden inmiddels al online uitgezonden, om zo het risico te verkleinen. Verder scoort lang niet elke gemeente in de biblebelt slecht, zoals op de kaart te zien is. In dat opzicht kan de toename ook andere oorzaken hebben. Voorlopig blijven kerkdiensten nog gewoon mogelijk, zo lijkt het.

Wat denk jij?

Maar is dat ook wenselijk? Misschien is het inderdaad beter als kerken helemaal sluiten, om het risico op verdere verspreiding van het coronavirus te verkleinen. En als dat niet vrijwillig kan is een verbod mogelijk toch op zijn plaats? Wie weet kleurt de biblebelt dan snel weer wat lichter. Of kunnen kerken prima open blijven, zolang het maximaal aantal van dertig personen niet overschreden word en iedereen op afstand blijft?

NieuwLicht
NieuwLicht

Dit artikel hoort bij het programma

NieuwLicht

Deel dit artikel: