Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dankbaar ondanks onzekerheid: zo gaat het met Mark en Edi na Duits hoteldrama

'Het gebed van een rechtvaardige vermag veel'

Hoe is het nu met Mark Hoefnagel? Mark belandde met zijn vrouw Edi en hun zoontje Jamie onder het puin van een hotel in het Duitse Kröv. Dat hotel stortte plotseling in. Edi en Jamie lagen er tien uur onder, Mark zelfs bijna dertien uur. "Dankbaarheid en onzekerheid wisselen elkaar af."

Deel:

Vorige week werd Mark (26) per vliegtuig vanuit het ziekenhuis in Trier naar het UMCG in Groningen vervoerd. Zijn vrouw Edi vertelt: “Mark ligt op dit moment nog steeds op de verpleegafdeling, met de nadruk op liggen, want hij kan nog niet zitten of staan. Hij heeft nu twee keer op de rand van zijn bed gezeten onder begeleiding van de fysiotherapeut. Morgen mag hij proberen te staan. Zijn voeten zijn nog steeds gevoelloos. Mark ervaart bij aanraking alleen een soort tintelingen. Volgens de artsen heeft het tijd nodig om te herstellen. Voor Jamie (2) is het gek om te zien dat zijn vader er zo bijligt. ‘Papa is kapot’ zei hij vorige week. Gelukkig gaat het steeds beter en durft hij z’n vader alweer kusjes te geven.”

'Papa is kapot' zei Jamie (2)

Er zijn daarnaast zorgen over de nieren van Mark. “Doordat hij lang bekneld heeft gezeten, hoopten allerlei afvalstoffen zich op in zijn lichaam. Hierdoor functioneerden zijn nieren niet meer. We mogen wel voorzichtig constateren dat er een stijgende lijn zit in de nierfunctie, maar het is helaas nog heel weinig. Dankbaarheid en onzekerheid wisselen elkaar af. Voorlopig blijft hij afhankelijk van dialyse. Mark krijgt nu een speciaal vochtdieet, om zo meer vocht te kunnen verliezen. Dat lijkt enigszins aan te slaan. De kans dat de nieren weer gaan werken is reëel aanwezig, maar de dokters kunnen er nog niets concreets over zeggen. Mocht het niet herstellen dan is transplantatie een volgende optie. Maar voor nu geloven we in herstel.”

Edi en Jamie verblijven samen met wat familieleden op dit moment nog in een vakantiehuisje in de buurt van Groningen. “We bekijken het eigenlijk een beetje per week. Als Mark verplaatst mag worden, dan wordt onze situatie ook weer anders.”

Balanceren

Er moet nog steeds een operatie plaatsvinden aan Marks gebroken pols. “Deze operatie is iedere keer uitgesteld. Een operatie veroorzaakt namelijk zwellingen, en Mark kan er eigenlijk geen zwelling bij hebben. Maar aan de andere kant kan deze operatie ook niet eindeloos verschoven worden. Het is iedere keer een beetje balanceren en zoeken naar de juiste weg.”

Dankbaarheid

Ondanks alle zorgen is er ook reden voor dankbaarheid. “Het is een wonder dat er geen infecties zijn opgetreden in de grote wonden die chirurgisch zijn gemaakt vanwege de enorme zwellingen. En dat deze – ondanks de slechte prognose van de artsen in Duitsland – toch heel snel al operatief gesloten konden worden in Nederland.”

En er is ook dankbaarheid voor de donaties die zijn gedaan via de crowdfundingsactie, waarbij bijna inmiddels 60.000 euro is opgehaald. “Het geeft enorm veel rust dat we ons over het financiële gedeelte en alle kosten geen zorgen hoeven maken."

Gebed

"Ik deelde gisteren in onze app-groep een tekst uit Jakobus 5:16: ‘Het gebed van een rechtvaardige vermag veel, doordat er kracht aan verleend wordt.’ Al de rechtvaardigen in Christus die bidden voor Mark en zijn gezin: Het moet de Here niet ontgaan zijn.”

Edi is enorm dankbaar voor al het meeleven, en vraagt concreet gebed:
- Dat Marks nieren helemaal mogen herstellen zodat hij niet afhankelijk zal blijven van dialyse.
- Dat de operatie aan zijn arm mag slagen
- Dat het gevoel in zijn voeten mag terugkeren
- Bid ook voor allen die dicht om ons heen staan. Voor beide families is het ook traumatisch geweest
- Voor rust in de nacht; Mark heeft nare dromen door wat er is gebeurd

Update 5 september:

Vijf minuten voor het instorten van het hotel, vertelde Edi aan Mark dat ze zwanger was. "Leven en dood kwamen nog nooit eerder zo dicht bij elkaar", schrijft Edi. "Wij konden alleen maar vertrouwen op onze God dat Hij ons, alle vier, eruit zou redden. En dat heeft Hij gedaan. Wij zien ontzettend dankbaar uit naar de komst van ons tweede kindje in april 2025."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--