Hans van der Steeg over 'Geld of je leven' op NPO Radio 1
13 januari 2022 · 09:29
Update: 15 november 2024 · 09:24
Economie is ingewikkeld, saai en oninteressant. Althans, dat is wat Hans van der Steeg op de middelbare school dacht. Nu presenteert hij het nieuwe NPO Radio 1-programma Geld of je leven. “Ik ben geen econoom, ik ben vooral nieuwsgierig.”
Alle zaken rondom geld én maatschappij komen aan bod in het nieuwe, halfuur durende radioprogramma Geld of je leven. “Het eerste kwartier behandelen we het grote nieuws door een economische bril,” legt presentator Hans uit. “Het tweede kwartier gaat over leven: wat zijn de consequenties van bepaalde keuzes die we economisch gezien maken? En op welke manier geven we ons geld uit, in de samenleving en individueel? Dit gedeelte is vooral meningsvormend voor de luisteraar. Economie beheerst je hele leven, want het gaat altijd over wat iets kost, en op basis daarvan maken we onze keuzes. Neem de coronacrisis; het kabinet kijkt naar de kosten van een lockdown, en of ze die wel of niet moeten doorvoeren.”
'Je geld of je leven'
Investeren in crypto
Wat voor onderwerpen kunnen we zoal verwachten? Tijdens de proefuitzending ging het over investeren in crypto. Hans: “Ik sprak met voormalig GroenLinks-Tweede Kamerlid Zihni Özdil over het digitale geld. Hij is door crypto financieel onafhankelijk geworden, maar raadt mensen sterk af om erin te investeren. We voerden een pittig gesprek over het waaróm. Een ander idee dat er ligt, is dieper ingaan op het concept coronaziekenhuizen. Wat kost jou en mij zoiets?” Aanvullend op de radio-uitzendingen komt er een podcast. “Zo kunnen we verder de diepte in, en een economisch platform maken bij NPO Radio 1 waar luisteraars naar terugkeren.”
De mens is net zo interessant als de materie
‘Ik haatte grafieken’
Het radioprogramma is ook geschikt voor mensen die weinig kennis van de economie hebben. “Ik houd mijn moeder in gedachten: zij moet het begrijpen,” zegt Hans. “Het programma blijft niet aan de oppervlakte. We mogen best de economische diepte in, zolang het maar toegankelijk is. Ik ben ook geen econoom, ik ben vooral nieuwsgierig.” Opvallend is dat Hans economie op de middelbare school verschrikkelijk vond. “Ik háátte die grafieken en economische systemen. Als je je afvraagt waarom dingen zijn zoals ze zijn, dán wordt het opeens interessant. Bijvoorbeeld: waarom gaat er zo veel geld naar de zorg? Of is dat niet veel? En hoe gaat dat in de landen om ons heen, of vroeger? Dan combineer je economie en leven, wat het voor mij boeiender maakt.”
Menselijk onderwerp
“Het praten mét in plaats van óver iemand spreekt mij enorm aan,” gaat Hans verder. “Zoals bij een uitzending van Dit is de dag die ik presenteerde: in de ochtendvergadering kwam voorbij dat het in de uitzending over Shell moest gaan, omdat het hoofdkantoor verhuist naar Engeland. Ik liep niet meteen warm voor de ideeën bij dit onderwerp, maar eenmaal in de uitzending had ik economisch journalist Sander Heijne aan tafel, samen met een man die lang voor Shell gewerkt heeft. De eerste vond het niet erg dat Shell wegging, maar de laatste vond het jammer. In zijn ogen zag ik de trots als hij sprak over het bedrijf. Ik was blij dat hij er zat, want hij maakte het onderwerp menselijk. De mens is net zo interessant als de materie, en dat komt terug in Geld of je leven.”
Ik háátte die grafieken en economische systemen
Tv niet opgeven
Radio 1 wilde graag een economisch programma, maar er waren meerdere omroepen die een voorstel hadden ingediend, vervolgt Hans. “Voor het idee van de EO vroeg eindredacteur Jan Pieter Kos of ik een pilot op wilde nemen. Ik was direct enthousiast over het format.”
Na de tweede proefuitzending bleek dat de zender dit idee wilde hebben. “Dat was opeens een nieuwe stap voor mij. Het betekent dat ik vier keer in de week een radioprogramma presenteer; ik heb niet eerder een eigen programma gehad. Af en toe val ik in bij Dit is de dag en ik presenteer sommige avonden Langs de lijn en omstreken. Verder doe ik televisieregie voor reisseries in het Midden-Oosten.” Dat wil Hans ook graag blijven doen, dus moest hij een manier zoeken om het te combineren. “Ik heb eind 2021 veel gereisd, zodat ik nu dit radioprogramma kan maken. En overdag heb ik nog tijd om te monteren voor tv.”
Lachen op de radio
De presentator dacht van tevoren goed na over de sfeer die hij neer wil zetten in het nieuwe programma. “Twee woorden die bij mij horen, zijn ‘ontspannen’ en ‘scherp’. Ik vind het heerlijk om af en toe te lachen op de radio. Maar als ik denk: hoe zit dat?, dan deins ik er niet voor terug om iemand goed aan de tand te voelen. Zo ontwikkel ik een signatuur en weten mensen wat ze kunnen verwachten als ze de radio aanzetten en mij horen.
Tekst: Anouk van de Schootbrugge
Beeld: Ruben Timman