Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

"Protesten aan beide kanten leidden bij mij tot een aantal hoopvolle momenten", schrijft EO-presentator Tijs van de Brink in deze Visie-column over demonstrerende Israëliërs én Palestijnen.
© EO

Column Tijs: De­mon­ste­ren­de Israëliërs én Palestijnen

27 maart 2025 · 13:36

Update: 27 maart 2025 · 13:52

Toen Israël onlangs de bombardementen op Gaza hervatte, kon ik een diepe zucht van afschuw niet onderdrukken. “Nee, niet weer!”

Niet weer die eindeloze bommenregen, niet weer die gruwelijke beelden van verminkte lichamen, van gebombardeerde ziekenhuizen en van huilende vaders, moeders en kinderen. Het is gruwelijk, de ontvoering van de Israëlische gijzelaars, maar hiermee krijg je ze niet terug!

Staakt-het-vuren

Bovendien: de hervatting van de oorlog was in strijd met de gemaakte afspraken. In deze fase van het staakt-het-vuren zou Israël zich terugtrekken uit de Gazastrook en zou de laatste groep gijzelaars worden vrijgelaten.

Geen einde aan de oorlog

Maar de regering-Netanyahu besloot anders. Onder druk van uiterst rechtse politici, die absoluut geen einde willen aan de oorlog tegen Hamas, hervatte Netanyahu de strijd. Daarmee redde hij zijn coalitie – de extreemrechtse Ben-Gvir keerde zelfs terug in het kabinet dat hij bij het sluiten van de wapenstilstand had verlaten. Het lot van de gijzelaars en van de gewone Palestijn die opnieuw door bommen wordt getroffen, weegt duidelijk minder zwaar.

Duizenden demonstranten gingen de straat op in Israël

Gevolg: duizenden demonstranten gingen de straat op in Israël. Tegen de regering, tegen de oorlog en vooral vóór de vrijlating van de gijzelaars. Die demonstraties zijn niet nieuw: die vinden al lange tijd plaats. Met weinig resultaat.

Verstoord door Hamas-aanhangers

Toch gebeurde er deze week iets verrassender: ook Palestijnen in Gaza gingen de straat op! Heel precies weten we het niet, want vrije nieuwsgaring bestaat niet in de Gazastrook, maar naar verluidt eerst honderden en een dag later duizenden Palestijnen riepen openlijk om het aftreden van Hamas. De demonstraties werden volgens de BBC verstoord door Hamas-aanhangers die de demonstranten met geweld verspreidden. Maar een dag later werd er opnieuw gedemonstreerd. Zou Hamas zo verzwakt zijn dat ze niet meer in staat zijn de protesten echt neer te slaan?

Dat lijkt me een dilemma voor iedere protesterende Palestijn

De paradox voor de protesterende Palestijnen lijkt me dat de demonstraties de regering-Netanyahu de kans geven om te zeggen: “Zie je wel, het werkt! Door de aanvallen te hervatten begint de bevolking van Gaza te zien dat ze echt van Hamas af moeten!” Dat lijkt me een dilemma voor iedere protesterende Palestijn.

Hoopvolle momenten

Hoewel ik zelf doorgaans niet zo van het protesteren ben, leidden de protesten aan beide kanten bij mij tot een aantal hoopvolle momenten. Stel je toch eens voor dat de Israëliërs in staat zijn extreemrechts weg te demonstreren en dat de Palestijnen er in slagen Hamas weg te demonstreren… Zou er dan geen ruimte zijn voor leiders die willen praten in plaats van vechten?

Dat zou tof zijn!

Tijs van den Brink, EO-presentator

Dit is Tijs

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Tijs

Dit is Tijs

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook