Column #49 van Wilfred: Grensoverschrijdend gedrag in de keuken
28 november 2024 · 13:28
Update: 28 november 2024 · 14:30
Wilfred Hermans is getrouwd, vader van drie kinderen en freelancejournalist en tekstschrijver. Voor Eva schrijft hij over zijn wisselende successen als echtgenoot en vader.
Met Kerst en de bijbehorende diners voor de deur moet mij iets van het hart. Menigeen duikt straks weer diep in de kookboeken. Helemaal prima natuurlijk, maar storen jullie je nooit aan de toon van al die recepten? Ik vind ze – zonder uitzondering – nogal imperatief. Voor wie dat weinig zegt: ze staan allemaal in de gebiedende wijs. Het begint allemaal nog vriendelijk:
“Met dit supermakkelijke vegetarische recept schotel jij je vrienden in een mum van tijd de heerlijkste maaltijd voor!”
Als er ‘supermakkelijk’ staat, moet je al uitkijken. Vaak volgen er dan ingrediënten die ík op een gemiddelde woensdagavond niet in huis heb. Iets met arachideolie, waterkers en langoustinebouillon?! Doesn’t sound supermakkelijk to me!
Vaak volgen er ingrediënten die ík op een gemiddelde woensdagavond niet in huis heb.
Terug naar die gebiedende wijs, daar struikel ik dus over. Ik krijg thuis al genoeg opdrachten, mag het tijdens het koken dan een beetje vriendelijker?
- Hak de champignons in grove stukken.
- Verhit de olie en de helft van de boter in een brede koekenpan op hoog vuur.
- Strooi de bloem over de paddenstoelen en roer goed door.
- Bestrijk het overhangende filodeeg met gesmolten boter en vouw naar binnen.
Met al dat gecommandeer proef ik weinig ruimte voor eigen initiatief. Sterker nog: dit riekt naar grensoverschrijdend gedrag.
Als ik ooit een kookboek maak, ziet een recept er ongeveer zo uit:
Lasagne, bolognesesaus:
- Je zou de olijfolie kúnnen verhitten in een grote pan op middelhoog vuur.
- Mogelijkerwijs voeg je daarna de ui, wortel en bleekselderij toe, maar kijk maar even wat er lukt.
- Eventueel voeg je dan het rundergehakt toe. Tip: je kunt het gehakt rul bakken.
- Heb je rode wijn in huis? Dat komt goed uit! Er zijn mensen die daarmee het vlees afblussen. Just sayin’...
- Alles goed, trouwens? Lekker dagje gehad?
- Nu zou het lekker kunnen zijn om er bijvóórbeeld tomatenblokjes, tomatenpuree, Italiaanse kruiden, laurierblad, zout en peper aan toe te voegen.
- Heb je een minuutje? Voel je in dat geval vrij om alles goed door te roeren. Daarna kun je de saus drie kwartier zachtjes laten sudderen.
- Vind je een stuk laurierblad lekker in je eten? Top! Laat het dan in de saus zitten. Toch niet lekker? Misschien kun je het er dan beter uithalen.
Praat mee
Wat is jouw makkelijkste recept?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Meest gelezen
- 'Jaren later stond ik oog in oog met de man die me misbruikte'
Het verhaal van Ina Groot in 'De Verandering'
'Jaren later stond ik oog in oog met de man die me misbruikte'
- Charlotte (32) kreeg een tweede kans door een stamceldonor: ‘Het kan ook jou overkomen’
Steeds meer stamceldonaties
Charlotte (32) kreeg een tweede kans door een stamceldonor: ‘Het kan ook jou overkomen’
- 'God zei: 'Je zult een vrouw krijgen en ze zal Sara heten''
Maar de liefde tussen Enrico en Sara was niet meteen makkelijk
'God zei: 'Je zult een vrouw krijgen en ze zal Sara heten''
Lees ook
- 'Als je uit de kerk vertrekt, krijg je een ijskoude douche'
Nieuwe film 'Pinksterprins' nu te zien op NPO Start
'Als je uit de kerk vertrekt, krijg je een ijskoude douche'
- Anne-Mar Zwart: 'Voor mijn gezondheid doe ik veel te weinig'
'Driedubbel Gezond', vanaf 28 februari, 16.25 op NPO 1
Anne-Mar Zwart: 'Voor mijn gezondheid doe ik veel te weinig'