Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Cindy mist uitdaging in haar werk en kiest blind voor een nieuwe baan

12 oktober 2022 · 12:00

Update: 12 oktober 2022 · 14:39

In het nieuwe televisieprogramma Blind Getekend leggen zes kandidaten hun werkgeluk in de handen van een jobcoach en een recruiter. Het enige wat ze hoeven te doen blind hun nieuwe arbeidscontract tekenen. Eén van de deelnemers is Cindy Mensah (36). Ze werkte vijftien jaar in de retail, maar nu is het tijd voor iets anders. Daarvoor was een duwtje in de goede richting nodig, dus gaf ze zich op voor het programma.

Op de basisschool wilde Cindy verloskundige worden. “Ik heb altijd van kinderen gehouden.Mijn grote droom was toen al om een gezin te hebben.” Toen ze naar de middelbare school ging, bleek dat ze het liefst met haar handen werkte. “Eén keer per week hadden we vier uur lang kookles, dat vond het het leukst. Ik hield ervan om praktisch bezig te zijn, ik was geen nerdje om het zo te zeggen.”

Van kok naar shopmanager

Na de middelbare school ging ze dan ook een koksopleiding doen. “Daar had ik me wel in vergist, je moest uiteindelijk toch veel leren. Ik wilde gewoon aan de slag.” Na twee jaar merkte Cindy dat ze stage veel leuker vond dan school. Ze stopte met haar opleiding en ging werken in het restaurant waar ze stage had gelopen. “Ik combineerde  werken in de keuken met in de bediening staan, net waar ze me nodig hadden. Dat heb ik ongeveer anderhalf jaar gedaan. Toen dacht ik: ik wil iets anders.”

Eigenlijk stuitte ze per toeval op haar nieuwe carrièrepad. “Ik ging met een vriendin shoppen in de uitverkoop. We liepen een winkel binnen en ik zei tegen haar: ‘Het is hier altijd zo’n rotzooi. Als ik hier zou werken, zou ik zorgen dat het altijd netjes was.’ Zij zei dat dat niets voor mij zou zijn, maar ik dacht daar anders over .” Er bleek een vacature te zijn en Cindy solliciteerde. “Ik ben van het doen, van het enthousiasme. Ik dacht: ik stap erin en ik zie wel.”

‘Ik dacht: ik stap erin en ik zie wel’

In het begin moest ze even wennen aan haar nieuwe baan. “Het is anders dan de horeca, je bent nog steeds met mensen bezig, maar niet op dezelfde manier.” Ondanks dat deed ze het goed en na iets langer dan een jaar werd Cindy gepromoveerd tot shopmanager. “Ik vond het leuk dat ze iets in me zagen. Ik ben een regeltante en ik hield ervan om andere mensen te leren hoe je klanten benadert. Mijn doel was om er een topwinkel van te maken met een fantastische  omzet, en dat lukte ook.”

Vijftien jaar lang werkte Cindy in de retail. Van kledingzaak tot opticien, van schoenenwinkel tot make-up artist, ze heeft het allemaal gedaan. “Ik heb er echt mooie jaren gehad. Van een winkel die slecht draaide kon ik een goedlopende winkel maken omdat ik naar mensen luisterde. Ik liet klanten met een glimlach naar buiten lopen, maar probeerde mijn team ook een leuke tijd te geven.”

Uitdaging

Toch miste ze een stuk uitdaging in haar werk. Daarom solliciteerde ze als regiomanager. “Ik wilde meer betekenen voor bedrijven, bijvoorbeeld als coach of door trainingen te geven en collega’s in te werken. Maar daar had je een papiertje voor nodig en dat had ik niet. Ik heb geprobeerd om op andere functies te solliciteren, maar er werd altijd gekeken naar een papiertje. Dan ga je op een gegeven moment aan jezelf twijfelen. Ik heb veel verschillende dingen gedaan, cursussen gevolgd via mijn werk, ik ben heel flexibel, maar het ging steeds om dat papiertje. Ik heb dat niet nodig om iets te doen. Als je mij een kast in elkaar laat timmeren doe ik dat zonder de handleiding, ik denk dat dat voor heel mensen geldt.”

‘Het ging steeds maar om dat papiertje’

En dus bleef Cindy in de retail werken, maar daar werd ze niet meer echt gelukkig van. “Ik heb veel van mezelf gegeven en kreeg er niet veel voor terug. Het ging alleen maar om de cijfers, daar werd ik niet happy van.” Het werd duidelijk dat ze iets moest veranderen. “Zelfs vaste klanten zeiden weleens: ‘Cindy, wat doe je eigenlijk in de winkel? Zou je niet eens iets anders doen?’. Vooral de mensen met wie ik werkte, zagen dat ik ook andere dingen kon. Ik vond dat inspirerend, maar ik heb mezelf er nooit verder in gepushed. Hun woorden gingen het ene oor in en het andere oor uit. Ik dacht: ik heb gesolliciteerd, maar ik kom toch niet verder.” 

Blind Getekend

Toen Blind Getekend op haar pad kwam, besloot Cindy ervoor te gaan. “Ik vond dat het de hoogste tijd was om voor mezelf te kiezen, desnoods op televisie. Dat vond ik heel spannend.” Toch is ze blij dat ze heeft meegedaan. “De coachingsgesprekken hielden me een spiegel voor en dat had ik nodig. Het was confronterend, maar ik heb geleerd om voor mezelf op te komen. Om te zijn wie ik ben en te weten dat wie ik ben mooi is. Ik ben zo dankbaar dat ik dit heb mogen doen.”

Wil je zien waar Cindy’s banenzoektocht haar naartoe heeft geleid? Kijk vanaf vandaag iedere woensdag naar Blind Getekend op NPO3

Blind Getekend
Blind Getekend

Dit artikel hoort bij het programma

Blind Getekend

Deel dit artikel: