Christenvervolging in Colombia: 'Ze gaven me 24 uur...'
20 januari 2023 · 14:57
Update: 21 januari 2023 · 12:36
Het christendom is veruit de belangrijkste religie van Colombia. Toch staat het land opvallend hoog in de Ranglijst Christenvervolging van Stichting Open Doors. De oorzaak? Guerrillagroepen en criminele bendes maken in veel regio's de dienst uit. Zij hebben het vooral gemunt op sociale leiders, zoals pastors en leraren. In ons tv-programma 'Vervolgd' reist presentator Jurjen ten Brinke naar Colombia om de verhalen te horen van onderdrukte christenen.
De situatie in Colombia is al tientallen jaren explosief. Door onder andere corruptie, werkloosheid en armoede heeft het land met veel problemen te maken. Om te kunnen overleven, sluiten veel jonge Colombianen zich aan bij gewapende groepen. "Ze laten zich verleiden door het geld om een comfortabeler leven te kunnen leiden", vertelt de Colombiaanse pastor Jorge.
"Ik nam het risico om te blijven"
De overheid is de bendes nauwelijks de baas. Er zijn zelfs gebieden die volledig in handen zijn van gewapende groepen; de zogenaamde 'rode zones'. Vooral pastors - voorgangers - zijn hun leven niet zeker. Zo verloor pastor Amarildo al vijf collega's door bendegeweld.
In gesprek met Jurjen vertelt Amarildo dat ook hij al eens bedreigd is door een gewapende groepering: "Ze gaven me 24 uur om de regio of de kerk waar ik was te verlaten." Hij gaf geen gehoor aan de oproep: "Ik zei dat ik al een baas had die Jezus Christus heet en dat ik niet kon vertrekken zonder dat God mij daar opdracht toe gaf. Dus ik heb het risico genomen om te blijven."
Geweerschoten
Eén van de pastors die omkwam, was een goede vriend van Amarildo. Om meer te weten te komen over deze ingrijpende gebeurtenis, brengt Jurjen in Vervolgd een bezoek aan zijn weduwe: Alba. "We waren thuis en mijn man zat in de woonkamer naar het nieuws te kijken", vertelt ze. "Toen hoorden we geweerschoten. We gingen kijken en vonden mijn man dood in zijn stoel."
Alba's man werd hoogstwaarschijnlijk doodgeschoten omdat hij preekte in een rode zone. "In onze preken waarschuwden we de jongeren om niet het verkeerde pad op te gaan, dus we namen de mensen die voor hen werkten van ze af", legt Alba uit.
Lokale vredestichters
Priester Jorge Ernesto runt een kerkgenootschap in het Choco-gebied; een regio die bekendstaat om z'n drugskartels. Priester zijn in dit gebied is zeer risicovol. Toch laat Jorge zich niet wegjagen. Hij gaat zelfs regelmatig het kartelgebied in om inheemse stammen te bezoeken en contact te onderhouden met gewapende groepen.
"Hoe kunt u in zo'n gevaarlijk gebied werken?", vraagt Jurjen zich af. "Het geloof stelt ons in staat in contact te komen met de ander", legt de priester uit. Omdat nagenoeg iedereen in het land religieus is - ook de leden van gewapende groepen - is het via het geloof mogelijk ook hen te bereiken. Inmiddels wordt Jorge gedoogd; in 43 jaar bouwde hij een vertrouwensband met hen op. Hij helpt hen met hun gewonden, zorgt ervoor dat ze dorpelingen met rust laten en bemiddelt soms met vredesbesprekingen.
Grote uitdagingen
Jurjen reist met priester Jorge naar een stam waarvan de inwoners zich tot het christelijk geloof hebben bekeerd. De dorpelingen hebben veel te lijden onder het geweld. Hoewel de situatie hopeloos lijkt, blijft priester Jorge hoopvol: "Het geeft me het gevoel dat we met grote uitdagingen bezig zijn. We moeten bidden en doen. Bid dat we allemaal bewust worden, zodat God zijn werk kan doen. En doen, met begeleiding, met hulp, met beurzen, met opleiding."
Wil je meer weten over Amarildo, Alba en priester Jorge? Kijk aflevering 1 van 'Vervolgd' (over christenvervolging in Colombia) nu op NPO Start.
Dit artikel hoort bij het programma
Vervolgd