Christelijke films en series op Netflix: dit zijn de mooiste
Van kinderfilms tot waargebeurde verhalen
Op zoek naar een film of serie op Netflix? Visie helpt een handje en licht films uit met een positieve boodschap, christelijke insteek of inspirerend verhaal.
Eerlijk is eerlijk: op de Nederlandse Netflix is het aanbod van christelijke films niet zo groot. Daarom staan er in deze lijst niet alleen christelijke films, maar ook films met een positieve boodschap, christelijke insteek of inspirerend verhaal. Of films die relevante vragen stellen en stevig doorpraatmateriaal bieden voor bijvoorbeeld een kringavond.
I still believe (biografische film over gospelzanger Jeremy Camp)
Uitgesproken christelijke films slaan meestal niet aan bij het grote publiek, maar I still believe is een uitzondering. De romantische film vertelt het waargebeurde verhaal van zanger Jeremy Camp en studiegenoot Melissa. De vonk springt over, het leven lacht ze toe. Voor even dan. Want op het moment dat Jeremy doorbreekt als gospelzanger, slaat het noodlot toe: Melissa blijkt ongeneeslijk ziek.
Eva-redacteur Judit Besters over deze film: “Net als je begint te denken dat het geloof van Jeremy en Melissa niet te breken is, zie je eindelijk hun pijn en verdriet. Zoals het leven kan zijn, zoals het leven is. (…) De filmmakers schuwen de rauwe randjes van het leven niet, en dat zorgt ervoor dat I still believe een hoopvolle en eerlijke film over liefde, geloof en verlies is geworden.” Lees haar hele recensie op de website van Eva.
- Kijkwijzer: vanaf 9 jaar wegens angst.
Hacksaw Ridge (Historische fictie)
Desmond T. Doss gelooft als zevendedagsadventist dat je het gebod ‘gij zult niet doden’ altijd en overal letterlijk moet nemen. Dus weigert hij – als militair – een wapen aan te raken. Hacksaw Ridge is zijn verhaal; hoe hij als militair zonder geweer een verschil maakt. Deze op ware gebeurtenissen gebaseerde film is meeslepend, maar toont ook buitengewoon indringend de gruwelen van oorlog; met name de tweede helft van de film is heftig. Toch is het vooral een portret van hoop, geloof en liefde onder heftige omstandigheden; een pakkend portret van iemand die zich door Jezus’ lijden en opstanding liet inspireren en daarmee een bijzonder verschil maakte.
- Kijkwijzer: 16 jaar wegens geweld, angst en grof taalgebruik.
Anne with an E (serie)
Met Anne with an E sluit Netflix aan bij een lange traditie van verfilmingen van Lucy Maud Montgomery's geliefde boekenreeks Anne of Green Gables. De eerste film over Anne stamt al uit 1919. Terugkijken van deze stille film zit er jammer genoeg niet in: alle filmrollen zijn verloren gegaan. Sinds die tijd zijn er talloze versies van het verhaal verschenen, van musicals tot Japanse animatieseries. De Netflixserie Anne with an E onderscheidt zich op een aantal manieren. Vanaf de eerste minuut valt op met hoeveel zorg het negentiende-eeuwse Canada, waar het verhaal zich afspeelt, is neergezet. De huizen op de sets doen geloven dat ze echt worden bewoond. Ook de stadjes barsten van het leven dankzij de vele figuranten in fleurige kostuums.
- Kijkwijzer: 12 jaar.
The Green Mile (thriller-drama)
Een karakter met de initialen JC die mensen heelt, de pijn van anderen voelt en onschuldig sterft; het is niet moeilijk om in The Green Mile een analogie van het Evangelie te zien. In de film zit de enorme reus John Coffey gevangen, wachtend op zijn executie voor een gruwelijke misdaad. Als blijkt dat hij anderen kan genezen en een zuiver karakter heeft, gaat de hoofdbewaker twijfelen of zijn veroordeling terecht is. De film is doorspekt van christelijke thema’s als de kracht en het karakter van het kwaad, gedachten over het hiernamaals en prachtig getoonde zelfopofferende liefde. Dat wil niet zeggen dat deze film licht verteerbaar is; er zitten gruwelijke scenes in (inclusief buitengewoon heftige beelden van een executie), het taalgebruik is ronduit grof en het kwaad wordt onverbloemd getoond. Dit is denkvoer voor gevorderde filmkijkers; maar voor hen is het zeer de moeite waard.
- Kijkwijzer: 16 jaar wegens geweld en taalgebruik.
Lees hier het laatste nieuws over christelijke films op Netflix en in Nederlandse bioscopen
The Prince of Egypt (Bijbelse animatie)
Dat Bijbelverhalen prachtige films opleveren, is al bekend sinds de eerste dagen van het medium. Dit is zo’n film; een sterke musical die het verhaal behoorlijk getrouw navertelt, met goede liedjes en sterke animaties.
- Op Netflix kun je de film ook vinden onder de titel 'De prins van Egypte'.
- Kijkwijzer: vanaf 6 jaar.
When calls the Heart (serie)
In het begin van de twintigste eeuw verlaat de welgestelde Elizabeth Tatcher de stad om lerares te worden in een Canadees mijnstadje: Hope Valley. Wie deze western dramaserie kijkt, zal onvermijdelijk terugdenken aan Het Kleine Huis op de Prairie of Dr. Quinn, Medicine Woman. Het bijzondere is dat When Calls the Heart een uitgesproken christelijke boodschap uitdraagt. Nagenoeg alle bewoners van Hope Valley zitten op zondag in de kerk, Bijbelteksten worden regelmatig aangehaald en personages maken biddend keuzes. En wie het ook maar probeert de hoogste wet – heb je naast lief als jezelf – te tarten, wordt desnoods gearresteerd. Dat de gebrokenheid soms wel heel snel geneest en het dorp haast nooit tot de volgende aflevering hoeft te volharden in gebed, nemen kijkers op de koop toe.
- Kijkwijzer: vanaf 6 jaar wegens geweld.
Lees ook: When Calls The Heart: een hartverwarmende christelijke Netflix-serie
Chesapeake shores (serie)
Terwijl het in serieland steeds gewoner wordt om expliciete seks en heftig geweld te tonen, is er één kabelnetwerk dat lijnrecht tegen die trend ingaat: Hallmark. Dit Amerikaanse televisiekanaal brengt (veelal romantische) films uit waar je met een gerust hart met het hele gezin naar kan kijken, zoals deze serie over een vrouw die terugkeert naar het dorp uit haar jeugd. Een serie als een Hallmark-kaart: wellicht een beetje zoet, enigszins voorspelbaar maar toch hartverwarmend.
- Kijkwijzer: vanaf 9 jaar wegens angst.
Nothing to Lose (Nada a Perder) (Braziliaanse biografische film over voorganger)
Wat doe je als buitengewoon rijke leider van een megakerk wanneer je verdacht wordt van omstreden prediking en schimmige financiële praktijken? Dan verfilm je gewoon je eigen leven. Dat deed Edir Macedo in ieder geval; hij betaalde voor deze verfilming van zijn autobiografie. Voor de (zeer) welwillende kijker is het resultaat het verhaal van een vasthoudende volgeling van Jezus die staat voor zijn geloof; voor de wat kritischere kijker een platte, melodramatische en eenzijdige heiligenprent.
- Kijkwijzer: 6 jaar wegens angst.
Jessica Darling’s It List (tienercomedy)
Als je naar de middelbare school gaat, wil je erbij horen. Maar in deze comedy lukt dat Jessica Darling niet echt; vooral omdat ze het niet zo belangrijk lijkt te vinden. Deze comedy is goed geschikt om met jonge tieners te kijken; hoewel niet expliciet christelijk, stelt het de waarde van populariteit lichtvoetig aan de kaak. Voor wat oudere kijkers valt het voorspelbare script en het houterige acteerwerk wellicht op.
- Kijkwijzer: alle leeftijden.
Lees ook: Vooroordelen over christelijke films
The Two Popes (dramafilm gebaseerd op ware gebeurtenissen)
De Rooms-Katholieke Kerk staat er de laatste jaren niet zo fraai op in de cinema. Alleen al daarom is het nieuwe Netflixdrama The Two Popes opvallend: de toon is mild, relatief luchtig en theologisch verrassend serieus. De filmspeelt zich af in 2013, vlak voor het onverwachte aftreden van paus Benedictus XVI (geboren als Ratzinger). We zijn getuige van een langdurige ontmoeting tussen Benedictus en zijn latere opvolger Franciscus (dan nog kardinaal Bergoglio). De ontmoeting is speculatief, maar maakt een geloofwaardige indruk.
Filmjournalist Rick de Gier vertelt: "Nog los van de inhoud is de film een absolute aanrader vanwege het acteerwerk: de Britse acteurs Anthony Hopkins (Benedictus) en Jonathan Pryce (Franciscus) lijken niet alleen fysiek op hun personages, maar imiteren ook knap hun manieren. De gesprekken die ze voeren – over theologie, muziek, eenzaamheid – zitten vol mooie nuances en subtiel-komische details."
- Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens geweld, angst en grof taalgebruik.
Lees ook: 'The Two Popes': warme blik achter Vaticaanse muren
Bankier van het verzet (Nederlandse oorlogsfilms)
Je zou denken dat alle grote verhalen over Nederland in de Tweede Wereldoorlog wel zijn verteld. Toch bewijzen nieuwe boeken en films steeds weer het tegendeel. Zoals de mede door de EO geproduceerde bioscoopfilm Bankier van het verzet, over de Amsterdamse bankiers en broers Walraven en Gijsbert van Hall. Met een list beroven de verzetsstrijders De Nederlansche Bank van zo'n honderd miljoen gulden: goed voor de financiering van vrijwel het gehele Nederlandse verzet.
Filmjournalist Rick de Gier vertelt: "Regisseur Joram Lürsen (Alles is liefde, Publieke werken) heeft de geschiedenis verfilmd zoals oorlogsverhalen in Nederland meestal worden verfilmd: degelijk, ernstig, met weinig artistieke opsmuk. Stilistisch had Bankier van het Verzet van mij wel ietsje avontuurlijker gemogen, maar dat doet verder weinig af aan de kracht van het verhaal, dat helder en spannend wordt verteld, met een groep uitstekende acteurs."
- Kijkwijzer: 12 jaar wegens geweld, angst en taalgebruik.
Lees ook: 17 films over de Tweede Wereldoorlog op Netflix
Come Sunday (Amerikaanse biografische film over voorganger)
Terwijl bishop Carl Pearson naar een programma over de genocide in Rwanda kijkt, wordt zijn geloof op de kop gezet. Hij gelooft dat God tegen hem zegt dat de eeuwige bestemming van mensen niet zo makkelijk is als ‘christenen naar de hemel, alle anderen naar de hel’. Het zorgt voor een aardverschuiving in zijn zicht op God, maar maakt zijn plek als leider van een grote pinksterkerk erg lastig. Deze zeer goed geacteerde, integere, sterk geschreven biografische film vermijdt knap stereotypes en zet een integer beeld van geloof en worstelen met God neer. In deze productie worden meer vragen gesteld dan antwoorden gegeven en de geportretteerde voorganger gaat ver in het bevragen en betwijfelen van het geloof. Dat maakt het geen lichte kost, maar wel stevig doorpraatmateriaal voor bijvoorbeeld een kringavond.
- Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens angst en taalgebruik.
Good Sam (feelgoodfilm)
Kate Bradley (Tiya Sircar) is een ambitieuze Amerikaanse journalist die op een dag een bijzondere scoop in handen krijgt. Een anonieme gever legt – naar het lijkt willekeurig – grote sommen geld bij mensen in New York voor de deur. Hij wordt al snel ‘Good Sam’ genoemd, naar de goede Samaritaan. Wie is deze gever en wat is zijn motief? Al snel claimen allerlei mensen dat zij Good Sam zijn, maar Kate weet hen allemaal te ontmaskeren. Over wie deze gulle gever dan wel is, blijft ze lange tijd in het duister tasten. Deze film is hier en daar wat zoet, maar je blijft als kijker wel geboeid door de verschillende verhaallijnen.
- Kijkwijzer: vanaf 9 jaar wegens angst.
Unorthodox (autobiografische miniserie)
Nooit eerder zette de 19-jarige Esther een voet buiten haar ultraorthodoxe Joodse gemeenschap. Nu vlucht ze naar Berlijn en laat ze New York en de man aan wie ze is uitgehuwelijkt achter. Aangespoord door zijn familie en de gemeenschap, zet haar echtgenoot de achtervolging in. Ondertussen tonen flashbacks hoe Esthers oude leven er achter de voordeur uitzag en waarom ze de ontsnapping waagde.
Visie-filmrecensent Jort van Slooten vertelt: “De miniserie Unorthodox is losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De scènes in Berlijn zijn fictief, maar met name de Joodse tradities zijn met bijzonder veel oog voor detail gefilmd. Omdat de serie daar geen uitleg bij geeft, voelt Unorthodox authentiek en overtuigend, maar ook afstandelijk. Esthers nieuwe wereld is daarentegen wel herkenbaar en begrijpelijk. Daardoor is begrip in Unorthodox bovenal eenrichtingsverkeer.”
- Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens angst en taalgebruik.
Angela's Christmas (kerstfilm voor kinderen)
Tussen alle kerstkitch op Netflix zit soms een oprecht hartverwarmend kleinood. Dit is er zo een: een Ierse, half uur korte animatiefilm over een meisje dat de pop Jezus uit de kerststal steelt om hem warmte en familieliefde te geven. Uiteraard verloopt dat niet helemaal zoals gepland. Voor de kleinsten zitten er wat enge momenten tussen, maar voor anderen is het een heerlijke film, waarin niet de Kerstman maar Jezus een verrassende hoofdrol speelt.
- Kijkwijzer: alle leeftijden.
Lees ook: Top 7 christelijke kerstfilms
Kun je de film niet vinden?
Let op: Netflix past het aanbod voortdurend aan. Daardoor kan een film of serie (tijdelijk) niet beschikbaar zijn. Heb je nog een tip voor een andere mooie christelijke film of serie op Netflix? Stuur ons een berichtje!
Geschreven door
Pieter-Jan Rodenburg