BLOG | Wat zijn jouw vooroordelen van christendom?
13 maart 2014 · 08:40
Update: 13 oktober 2022 · 15:46
Laatst was EO-presentator Manuel Venderbos bij Factcheckers, een luchtig wetenschapsprogramma van de NTR. De vraag was: wat zijn de voordelen van religie? Nou, dat viel mee!
Die vraag alleen al is bijzonder. In programma’s als De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman kunnen christenen vooral komen opdraven als er weer eens een schandaal is. Nu dus eens een keertje over de andere kant. Want slechts twee procent van de wereldbevolking noemt zich atheïst – als er geen voordelen aan geloven waren, zouden er veel meer van zijn.
Nu luidde de vraag wat de voordelen van religie zijn. Als je het programma bekijkt, gaat het alleen over het christendom. Dat is me al eerder opgevallen. Als het gaat over een schandaal binnen de islam, gebruiken journalisten vaag ‘religie’, en bij goed nieuws is het ‘islam’. Bij het christendom is dat precies andersom. Bij de nadelen staat er expliciet ‘christelijk’ bij, bij iets positiefs is het plotseling vaag ‘religie’.
Jouw eigen vooroordelen?
De quiz – vrij melig van toon – ging over vragen als: zijn gelovigen...
…dommer?
…gelukkiger?
…vrijgeviger?
…langer in leven?
Het is leuk deze vragen eens voor jezelf te beantwoorden. Hieronder staan de antwoorden, maar gok toch zelf eerst even. Altijd leuk om te weten wat je eigen vooroordelen zijn, toch?
Nog niet spieken...
Niet spieken...
Nee, echt niet!
Oké, dan nu de goede antwoorden.
Vier keer ja. Gelovigen worden ouder – Zevendedagsadventisten zelfs ruim zes jaar ouder dan gemiddeld. Een kerk biedt namelijk een goed netwerk met veel ondersteuning en informatie, en ontmoedigt een aantal ongezonde gewoontes, zoals roken en teveel alcohol. Dit is ook de verklaring waarom gelovigen gemiddeld gelukkiger zijn dan niet-gelovigen.
Dat gelovigen vrijgeviger zijn, is algemeen bekend. In het programma Factcheckers gokte dan ook vrijwel het hele publiek hierop. ChristenUnie-stemmers geven zo’n acht keer zoveel weg als stemmers op andere politieke partijen. Dat is een spectaculair verschil.
Dommer?
En dan de laatste: gelovigen zijn ook ‘dommer’. In die zin, hun gemiddelde IQ is 97 en dat van niet-gelovigen 103. Geen dramatisch verschil, maar wel interessant. De verklaring is waarschijnlijk dat hoogopgeleide mensen minder belang hebben bij geloof. Voor hun zijn er minder voordelen en meer nadelen: zij zijn gemiddeld rijker, gelukkiger, zelfstandiger, en zullen dus vooral zelf degenen zijn die ‘moeten’ weggeven, zorgen, delen. Laagopgeleiden hebben juist relatief meer te winnen bij religie.
Al met al een boeiende aflevering van Factcheckers. Mij viel vooral de ontspannen benadering van ‘religie’ (kuche) op. Dat zie je wel eens anders. Leuk om eens te gebruiken op een Bijbelstudieclubje of gewoon zelf te bekijken.
Auteur: Reinier Sonneveld