Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Special: Prinses Alexia 18 jaar.
© ANP

Blauw Bloed special: Prinses Alexia 18 jaar

23 juni 2023 · 10:05

Update: 26 juni 2023 · 12:18

Op 26 juni wordt ze 18: Alexia Juliana Marcela Laurentien, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau. Ter gelegenheid van deze speciale gebeurtenis wordt er op 25 juni een unieke docu uitgezonden bij Blauw Bloed op NPO 2. Tijdens deze uitzending kunnen kijkers een exclusief kijkje nemen in het leven van prinses Alexia.

Zolang haar zus prinses Amalia geen kinderen heeft, is Alexia de tweede in lijn van de Nederlandse troonopvolging. De reserve, of de ‘spare’, zoals de Britse prins Harry het aanduidde. ‘Heir and a spare’, een troonopvolger en een reserve, was in vroeger tijden het adagium bij koningshuizen. Voor de instandhouding van de monarchie in die tijd bepaald geen overbodige luxe. De kindersterfte was hoog, dus moesten er genoeg troonopvolgers worden ‘geproduceerd’.

Ons land is al lang een constitutionele monarchie. Maar regels voor de erfopvolging zijn er nog steeds. In Nederland zijn die vastgelegd in artikel 24 i tot en met 31 i van de Grondwet, om precies te zijn.

Alexia’s collega’s

De Europese vorstenhuizen kennen ook reservekoningen en -koninginnen zoals Alexia. Sommigen van hen zullen de troon bestijgen, voor anderen verdwijnt die positie verder uit beeld als hun broer of zus kinderen krijgt. We stellen er een aantal voor:

Prins Gabriël van België

Bij onze zuiderburen is prins Gabriël Boudewijn Karel Maria (19) tweede in lijn, de jongere broer van troonopvolgster prinses Elisabeth van België. De prins volgt sinds augustus 2022 als ‘leerling-officier Van Saksen-Coburg’ de opleiding sociale en militaire wetenschappen aan de Koninklijke Militaire School. Naast die robuuste kant zet prins Gabriël zich in als vrijwilliger. Zo had de prins tijdens de coronacrisis verschillende telefonische contacten met geïsoleerde ouderen in woonzorgcentra en begeleidde hij eerder ook personen met een handicap.

Prinses Ingrid van Noorwegen

Prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen (19) is nu nog tweede in lijn, maar bereidt zich, net als Amalia, af en toe al voor op haar toekomst als koningin. Zo liep ze een dagje mee in het leger en begin dit jaar maakte ze een parachutesprong op zes kilometer hoogte, samen met een speciaal team van de Noorse strijdkrachten. Passende activiteiten – zeker als je bedenkt dat de zittende koning of koningin in Noorwegen ook de opperbevelhebber van de strijdkrachten is. In haar vrije tijd doet Ingrid aan kickboksen. Een sportieve dame dus.

Sofía, Infante van Spanje

Sofía (16), de jongere zus van de Spaanse troonopvolgster, prinses Leonor van Spanje, is officieel geen prinses. Die titel is in Spanje alleen weggelegd voor haar zus Leonor. Sofía’s volledige titel is een hele mond vol: Hare Koninklijke Hoogheid Sofía de Todos los Santos de Borbón y Ortiz, Infanta de España. Net als bij haar zus Leonor werd haar geboorte via een sms – om 17:28 uur – door de koninklijke familie aan de pers bekendgemaakt. Heel hip, zestien jaar geleden. Hoe zou het Spaanse vorstenhuis dat anno 2023 doen?

Prins George van het Verenigd Koninkrijk

Prins George moet nog 10 worden, maar sinds het overlijden van koningin Elizabeth II is hij officieel verschoven naar de tweede positie. Vader prins William heeft zijn eigen voetballiefde stevig doorgegeven aan George. Het verhaal gaat dat Georges ouders hem rond zijn 7e verteld hebben dat hij later koning zal zijn van Engeland. Het belangrijkste wat George na die mededeling bezighield? “Of hij als koning nog steeds kon voetballen.”

Special: Prinses Alexia 18 jaar

Blauw Bloed - TV
Blauw Bloed - TV

Dit artikel hoort bij het programma

Blauw Bloed - TV

Deel dit artikel: