Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Bijbelstudie | Jezus als leraar: 'Leer van mij, dan zul je werkelijk rust vinden.'

21 januari 2017 · 02:07Eva

Update: 15 november 2024 · 11:17

Weet je nog, de sympathieke leraren op de middelbare school zorgden er voor dat je het vak direct een stuk leuker vond! Nu wordt Jezus onze leraar genoemd. Is hij de tofste leraar die er is?

Laatst hoorde ik zo’n typisch gesprekje tussen een paar brugklassers: “Tjonge, die Visser van Frans is echt streng, maar Bronkhorst van Engels is wel tof.” “O, echt?? Heb jij Bronkhorst? Ja die is super, wij hebben Veldman… pfff!” Ineens kon ik het me weer herinneren hoe ik met klasgenoten in de pauzes de leraren zat te bespreken. Het maakte nogal wat uit voor het plezier in het vak of je de leraar sympathiek vond of niet.

Jezus, de tofste leraar

Natuurlijk is Jezus de tofste leraar die er is. Als je in de evangeliën leest hoe Hij de mensen toespreekt, bemoedigt en – als het moet – stevig op hun nummer zet, dan zou je er wat voor over hebben om bij Hem in de klas te mogen zitten. Maar laten we eerlijk zijn: Jezus is er niet meer. Althans, Hij is niet hier. Natuurlijk hebben we de troostende en ook onderwijzende aanwezigheid van de Geest ervoor teruggekregen, maar zo concreet en zo tastbaar als Jezus toen op aarde aanwezig was, dat is gewoon voorbij. En ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik vind dat jammer. Toch zegt Jezus het ook tegen ons: “Neem mijn juk op je en leer van mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht” (Matteüs 11:29-30). Jezus nodigt je uit om van Hem te leren en Hij voegt eraan toe dat Hij zachtmoedig is (lees: een toffe leraar) en dat zijn juk zacht is en zijn last licht. Welkom in de fijnste klas aller tijden. Ik zoek de tekst op in verschillende vertalingen, want dat wil nog wel eens helpen en in dit geval zeker. In de Statenvertaling staat dit: “Neem mijn juk op u en leert van Mij, dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart.” 

De School van de Wijsheid

Dat is leuk. Jezus zegt in de Nieuwe Vertaling: leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig. Ik heb dat altijd zo gelezen: het is geweldig om bij Jezus in de klas te zitten, want Hij is de aardigste leraar die er is. Maar de Statenvertaling zegt: leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben, oftewel: leer wat het is om zachtmoedig te zijn. Dat is nogal een verschil! Of toch niet? Ik ga de rest van het hoofdstuk eens bekijken. Tien verzen terug in Matteüs 11 wordt Jezus ‘de Wijsheid’ genoemd. Als de Farizeeërs Jezus een dwaas vinden omdat Hij te veel eet en drinkt en te vaak gezien wordt in het gezelschap van tollenaars en zondaars, zegt Jezus: “Als je goed kijkt naar wat Ik doe, zul je ontdekken dat Ik de Wijsheid in eigen persoon ben.” Hij zegt niet: “Ik heb de wijsheid in pacht, maar Hij zegt: “Ik bén de Wijsheid.” Met een hoofdletter. Deze Wijsheid als persoon vind je ook in de eerste negen hoofdstukken van het boek Spreuken. Die zou je nu eens achter elkaar moeten lezen. In de Bijbel in Gewone Taal, want die leest makkelijk. En dan moet je je bedenken dat met de Wijsheid Jezus zelf bedoeld wordt – volgens nogal wat theologen. Dus dat Hij het is die tot je spreekt, daar in Spreuken. Welkom in de klas!

De beste opleiding die er is

Die klas van Jezus, dat is de School van de Wijsheid. Daar krijg je de beste opleiding die er is. Want je krijgt les van de zachtmoedigste leraar die er is. Het is een leraar die jou door en door kent en dus zijn lessen aan jou aanpast. Een leraar die niet oordeelt en bij wie je niet kunt falen. Een leraar die zegt wat Hij doet en leert wat Hij leeft. Hij leert je wat zachtmoedigheid is, omdat Hij het zelf is. Ik hou het er, omdat het me zo inspireert, maar op dat beide vertalingen juist zijn: het is ‘want’ en ‘dat’!

Om over na te denken:

1. Is er in jouw omgeving een zachtmoedig mens aan wie jij een voorbeeld zou kunnen nemen? Wat inspireert je in die persoon? Wat heb je nodig om ook zo te worden?2. Wat zou eenvoudig/nederig van hart betekenen? Zoek dat eens op met behulp van bijvoorbeeld een Studiebijbel of gewoon Google.

Is een juk zwaar?

Maar dan het juk uit vers 30. Juk is een vervelend woord. Daar hebben wij althans een nare associatie mee. En dat komt door de Nederlandse uitdrukking: iemand een zwaar juk opleggen. Weet je dat dat helemaal niet klopt? Een juk is geen last! Een juk is een hulpmiddel om de last te dragen. Een goed juk voel je niet eens zitten! In de grondtekst staat een woord dat te vertalen is met ‘zacht’ maar ook met ‘bruikbaar’. Het juk dat Christus aanbiedt, zijn weg van geloven en leren, is bruikbaar, goed, geschikt om de last te dragen. Neem mijn juk op je (en niet dat van een ander), zegt Jezus, leer van Mij hoe je de last die het leven in een gebroken wereld nu eenmaal met zich meebrengt, beter kunt dragen. Door mij te volgen, wordt die last een stuk lichter. Mooi hé… Twee verzen uit de Bijbel… Wat een lesboek. En wat een Leraar!

Om over na te denken:

3. Wat is precies voor jou de rust die je ontvangt als je Jezus aanneemt als je Leraar?

Tip

Doe zelf bijbelstudie. Zonder boekjes, dagboekjes, artikelen, meditaties, preken van anderen. Gebruik meerdere vertalingen en bijvoorbeeld de Studiebijbel in Perspectief – een bijbel met kanttekeningen. Bekijk teksten waarnaar verwezen wordt en ‘wandel’ zo de Bijbel door. Laat je gedachten gaan en vertrouw op de inwoning van de Geest.  Theanne Boer

  • Theanne Boer is auteur, getrouwd met Nanning-Jan, moeder van een zoon en woonachtig in Zeeland.
  • Dit artikel is eerder verschenen in Eva Magazine en is met toestemming van Theanne Boer overgeplaatst op deze website.

Deel dit artikel: