Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Bijbelse recepten

31 januari 2014 · 12:29Eva

Update: 15 november 2024 · 10:56

Een aantal jaar geleden vroegen we lezeressen van Eva om hun Bijbelse recept in te sturen. Aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven en dat leverde een heleboel favoriete recepten op. Van Jakobs Linzensoep tot een lekkere dadelcake. Eva zette ze allemaal voor je op een rijtje.

We starten met maar liefst twee bijbelse recepten van Barbara van der Kolk:

1) Notenkoekjes uit het Hooglied

'Nardus en saffraan, kalmus en kaneel' (Hooglied 4:14)
Dit is een oud Egyptisch recept uit 1600 v Chr, ontdekt op een scherf. 

Je hebt nodig:
80 gr verse of gedroogde dadels of vijgen
1/4 - 1/2 kop water
1tl gemalen kaneel
1/4 tl gemalen kardemom
20 gram gehakte walnoten
60 gram gehakte amandelen, honing

Zo maak je het: 
Mix de dadels met water tot een pasta in een blender of keukenmachine. Voeg de kruiden, de walnoten en 1/4 kop amandelen toe; goed mengen. Maak balletjes, smeer ze in met honing en rol ze door de rest van de amandelen.

2) Jakobs linzensoep

'Jakob gaf aan Ezau brood, en het linzenkooksel' (Genesis 25:34)

Je hebt nodig: 
250 gr gespleten rode linzen
6 kop kippen of groentenbouillon (het liefst zonder E-nummers ;) )
bosje gesneden selderij
1 middelgrote ui, in blokjes
1/2 tl gemalen komijn
zout en versgemalen zwarte peper
1 middelgrote ui, fijngesneden
1 gesneden wortel
1 el witte wijnazijn
olijfolie
 
Zo maak je het:
Doe de linzen en de groenten in een pan met de bouillon en breng de bouillon aan de kook. Laat de soep 30 min sudderen. Voeg komijn, azijn en zout en peper naar smaak toe. Fruit de gesneden ui tot die stroperig is en voeg de ui toe aan de soep. Dien de soep op met stukjes crouton.

3) Rode linzensoep

Je hebt nodig:
70 gram rode linzen
1 ui (gesnipperd)
tl tijm (gedroogd of vers)
mespunt marmite (of een bouillonblokje)
blikje tomatenstukjes (of tomatenpuree)
750 ml water
1 el olijfolie (mild)

Zo maak je het:
Verwarm de olijfolie. Bak de gesnipperde ui erin totdat deze glazig is. Voeg de tijm, marmite, tomatenblokjes, rode linzen en het water toe. Ong. 30 minuten zachtjes koken. Proeven. Evt. een beetje peper en zout toevoegen.

Warm opdienen. Heerlijk met een geroosterde speltboterham.

Recept: Harma van der Veen

4) Gezonde falafel met knoflook-munt saus

De bekende Falafel is van oorsprong Libanees. Maar Wikipedia weet te melden dat het gerecht mogelijk is bedacht door Koptische christenen in Egypte als vleesvervanger tijdens de vastentijd. Verrassend!

De kikkererwt - de basis van de falafal - zit boordevol ijzer, eiwitten, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Kikkererwten kende men al in de Bijbelse tijd. Deze versie wordt niet gefrituurd, maar in de oven gedaan. Daarnaast bevat het gerecht geen e-nummers. Dus; een heerlijk, gezond en makkelijk recept!
 

Je hebt nodig voor de falafel (3 à 4 personen):
blik/pot gewelde kikkererwten ongeveer 450 gram uitlekgewicht (je kan ook kiezen voor gedroogde kikkererwten, is alleen wat meer werk ­ 's nachts laten weken en even laten koken)
1 el olijfolie
1 el citroensap
2 tl koriander (of verse koriander 1el)
1 tl Djintan (komijn)
1 tl kurkuma (erg gezond!)
snufje zout
tabasco -  paar druppeltjes (peper kan ook, maar tabasco geeft net wat meer smaak)
 
Je hebt nodig voor de knoflook/munt saus:
250 gram Turkse (dikke) yoghurt
Handjevol verse muntblaadjes, fijngesneden
2 el biologische mayonaise
2 middelgrote geperste knoflooktenen  (mag ook meer, naar eigen voorkeur)
(snufje) zout
tabasco - paar druppeltjes (peper kan ook, maar tabasco geeft net wat meer smaak)
Als je geen munt in huis hebt, kan je eventueel ook paprikapoeder & Provencaalse kruiden toevoegen
 
En dit heb je nog nodig voor erbij:
8 pitabroodjes (bij de Lidl zijn ze in ieder geval zonder e-nummers of andere extra toevoegingen)
Gemengde sla (en eventueel ook tomaat, komkommer, ui naar wens)
 
Zo maak je het:
Spoel de kikkererwten en maal ze samen met alle andere ingrediënten samen tot een smeuïge massa. Maak van het mengsel kleine platte hoopjes (ongeveer 16 ­ 20 stuks) op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak de falafelballetjes in een oven van 200 graden in ongeveer 20 minuten totdat ze bruin en krokant worden. Draai ze nog even om en laat ze nog ongeveer 10 minuten in de oven totdat ook die kant mooi bruin en knapperig is.

Maak ondertussen de knoflook-munt saus. Meng de yoghurt en de mayonaise. Voeg daarna alle andere ingrediënten toe. Bij het opdienen kan je alles in aparte schaaltjes serveren.  Doe wat van de sla, tomaat, komkommer, falafel en muntsaus in een pitabroodje en smullen maar!

Recept: Ruchama Mast

5) Bijbels Meergranenbrood

Je hebt nodig:
1/2 kop tarwemeel
1/4 kop broodbonenmeel
1/4 kop gierstemeel
1/2 kop fijn linzenmeel
1 theelepel zout
1/4 kop olijfolie
1 theelepel zuurdeeg of vruchtensap ( met schil )

Zo maak je het:
Meng alle ingrediënten door elkaar. Voeg olijfolie, zuurdeeg en water toe om het deeg te laten rijzen. Kneed het en laat het twee uur rijzen op een warme plaats. Opnieuw kneden. Maak platte, ronde broden, zoals pitabrood en bak ze tien minuten. En dan in 1 keer omdraaien.

Recept: Annemieke Mook

6) Linzensoep met kokos: nét even anders

Heerlijke linzensoep, romig door de kokosmelk, lekker fris door limoen en net even anders door de koriander! Lekker met geroosterd brood of naan brood.
 
Je hebt nodig (voor vier personen)
200 gram linzen, oranje
400 ml. kokosmelk (blikje)
2 el olie
1 ui
1 knoflookteentje
korianderpoeder 1 tl
paprikapoeder 1 tl
limoen, uitpersen
lente-uitje
verse koriander, bosje
peper/zout

Zo maak je het:
In olie fijn gesnipperde ui fruiten, knoflook uitpersen en mee fruiten. Daarna: linzen, kokosmelk, koriander- en paprikapoeder en 100 ml water toevoegen en aan de kook brengen, 40/45 min. zachtjes sudderen.

et geheel op smaak brengen met peper/zout.Serveren op een bord: soep opscheppen en lente-ui erover verdelen, limoen uitknijpen en erover sprenkelen en verse koriander naar smaak erover. Eventueel een klein beetje olijfolie erover sprenkelen

Serveertips: Lekker met geroosterd ciabatta brood: snijden en even in olijfolie aanbakken in een koekenpan.

Recept: Dieke Willemse

7) Honingkoek

Je hebt nodig:
75 gr. rozijnen
50 gr. sinaasappelrasp
1 eetlepel bloem
50 gr. appelstroop
100 gr, vloeibare honing
1 1/2(anderhalf) dl melk
250 gr. volkorenbloem
ruime theelepel kaneel
mespunt kruidnagelpoeder
zakje bakpoeder
75 gr. bruine hazelnoten
Boter of olie om de vorm in te vetten

Materiaal:
cakevorm van 1 liter
zeef
beslagkom
spatel
velletje aluminiumfolie
 
Zo maak je het:
Was 75 gr.  rozijnen  in lauw water, laten uitlekken en goed afdrogen. Rasp  50 gr. sinaasappelschil en doe dit samen met de rozijnen in een zeef, voeg 1 eetlepel bloem  toe en schud door elkaar, overtollige bloem eruit schudden.

Roer in een kom  50 gr. appelstroop  en  100 gr. vloeibare honing en  1 1/2(anderhalf) dl. melk door elkaar. Zeef er 250 gr. volkorenbloem aan toe,  er nog bij doen: een ruime theelepel kaneel, een mespunt kruidnagelpoeder en een zakje bakpoeder. Roer alles tot een stijf beslag en meng er het rozijnenmengsel samen met 75 gr. bruine hazelnoten door. 

Schep het geheel in een ingevette cakevorm van 1 liter onderin een voorverwarmde oven van 175 graden ongeveer in 1 uur gaar, na 40 minuten in de oven de cake met aluminiumfolie afdekken en verder afbakken. De honing koek laten afkoelen.

Recept: Marijke Hoefakker

8) Dadelcake

Je hebt nodig:
250 gram ontpitte dadels
120 gram amandelmeel
2 eetlepels cacaopoeder
kaneel
1 eetlepel honing
4 biologische eieren
 
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Ontpit de dadels. Doe dadels,cacao,kaneel en amandelmeel in keukenmachine. Maal fijn tot broodkruim. Voeg de honing toe en pureer nog even. Dan de eieren toevoegen en nog even mengen tot een redelijk egaal beslag(er zijn hier en daar nog stukjes dadel zichtbaar). 35 minuten bakken in bakblik bekleed met bakpapier.

Recept: Belinda Bouman-Grijn

9) Dadel-Vijgen-Notenbrood

Je hebt nodig:
150 gram stukjes dadel
150 gram stukjes gedroogde vijgen
150 gram noten (amandel, walnoot naar keuze)
400 gram volkerenmeel
100 gram witte tarwebloem
1 eetlepel zout
3 eetlepels appelstroop
50 ml walnootolie of zachte boter
3 dl water
10 gram gedroogde gist

Materialen
bakplaat, bakpapier

Zo maak je het: 
Doe het meel en bloem in een kom met zout, gist, stroop en water. meng alles 5 min. kneed het daarna nog 5 min. goed door. Laat het deeg in de kom een uur rijzen. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Kneed de noten, vijgen en dadels door het deeg. Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm er 2 'langgerekte' broodjes van. Leg het op de bakplaat en laat weer een uur rijzen. Verwarm de oven op 220 graden, en bak ze 30 min.

Recept: Apolina Vader

10) Lauwwarme salade van haricots verts en linzen

Je hebt nodig:
500 gr. haricots verts
50 gr. hazelnoten
2 el citroensap
7 el notenolie
zout en peper
2 bosuitjes in dunne ringetjes
plakjes bacon
linzen
1 el mosterd
 
Zo maak je het:
Snijd de onderkant van de boontjes af, maar laat de lange puntjes zitten. Kook ze in ruim kokend water met zout  in ca. 7 min. beetgaar. Spoel ze daarna onder koud stromend water af. Hak de hazelnoten grof en rooster ze in een hete droge koekenpan. Maak de dressing met mosterd en doe de uiringetjes erdoor. Kook de linzen gaar. Bak de bacon in een droge koekenpan en verkruimel ze. Vermeng de haricots verts met de linzen en de dressing. Voeg de verkruimelde stukjes bacon toe.

Recept: Jolanda van Rossem

11) Dadelsoep

Je hebt nodig:
200 gram dadels (zonder pit)
200 gram wortels
een ui
2 tenen knoflook
paprikapoeder
komijn
1 liter groentebouillion
halve citroen
een scheutje kookroom

Zo maak je het 
Fruit de dadels, ui en knoflook samen met de wortels tot de groente glazig is. Voeg de kruiden toe gevolgd door de bouillion. Snij de dadels in stukjes en voeg deze samen met het citroensap toe en kook het geheel 15 minuten. Pureer met een staafmixer de soep tot een egale massa. Voeg tot slot de kookroom toe en garneer de soep met verse kruiden naar keuze!

Heerlijk met vers Turks brood!

Recept: Jolijn

12) Griekse wraps

Je hebt nodig:
400 gram kipfilet
1 tl kaneel (Exodus 30:23, Hooglied 4:14)
3 el olijfolie (Exodus 29:2)
1/2 citroen
8 tortilla wraps
150 ml Griekse yoghurt
1 tl gemalen komijn (Jesaja 28:25)
1 komkommer
1/2 krop ijsbergsla
klein blikje ananasstukjes (of vers)

Zo maak je het:
Kruid de kip met zout, peper en kaneel. Verhit de olie en roerbak de kipstukjes op hoog vuur in 5 min gaar en bruin. Knijp de citroen erboven uit en laat het vocht al omscheppend verdampen.

Verwarm de tortilla¹s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de yoghurt met de komijn en voeg zout en peper naar smaak toe.

Snijd de komkommer in schijfjes. Spreid de tortilla¹s uit en verdeel de komkommerschijfjes erover. Leg hier wat ijsbergsla op en schep de kip en de ananas erop. Schep hierop een streep yoghurt. Vouw de tortilla¹s dicht en snijd de wraps schuin door.

Een echt vrolijk, fris lenterecept om de winter mee door te komen.

Recept: Hanneke Gosseling

13) Vis in een pikante tomatensaus

We eindigen dit lijstje met bijbelse recepten met een pittig gerecht.

Je hebt nodig (vier personen)
1 middelgrote ui, grofgehakt
2 eetlepels archideolie
3 of 4  tenen knoflook, geperst
1/2 -2 theelepels harissa of 2 theelepels paprikapoeder en 1/4 theelepel cayennepeper
500 gram tomaten, ontveld en gehakt
zout
1-2 theelepels suiker (afhankelijk van de smaak van de tomaten)
2 eetlepels kappertjes
3 moten of filets stevige witvis  
4 eetlepels koriander

Zo maak je het:
Bak de ui in een grote koekenpan zacht en goudgeel. Voeg de knoflook toe, en zodat het aroma vrijkomt, de harissa. Roer goed. Doe de tomaten, zout, suiker en kappertjes erbij. (knijp er eerst zoveel mogelijk azijn uit). Roer alles door, leg de vismoten/filets erin, strooi er wat zout over en schep wat saus over de vis. Zet het deksel op de pan.

Draai de moten of filets na 10 minuten om, strooi de koriander erover, zet het deksel weer terug en laat de vis nog 5 minuten sudderen. De vis is goed als hij in vlokjes uit elkaar begint te vallen wanneer je erin prikt. Serveer met brood om lekker in de saus te deppen, en een goed glas witte wijn!

Recept: Paulien Hobbel

Iets anders dan bijbelse recepten

Heb je nu geen tijd om uitgebreid te koken, maar wil je wel graag iets lekkers op tafel zetten? Bekijk dan dit artikel eens!

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen