Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Bij­bel­ge­noot­schap brengt 'Mijn Peu­ter­bij­bel' uit

11 mei 2020 · 07:20

Update: 15 november 2024 · 08:34

Peuters geboeid houden met kleuren, vragen, liedjes en opdrachten. Dat willen de makers van 'Mijn Peuterbijbel', die dit voorjaar bij het Nederlands Bijbelgenootschap verscheen. Melanie van de Peut schreef de 55 verhalen, Michel de Boer illustreerde de uitgave.

De vraag waarom er naast alle kinderbijbels die er al zijn nog een peuterbijbel moest komen, kan Melanie vlot beantwoorden. “Peuters zijn echt anders dan kinderen boven de 4 jaar. Ze hebben een veel kortere spanningsboog, en daarom moesten de verhalen in Mijn Peuterbijbel kort zijn. Verder wil je peuters op een zo eenvoudig mogelijke manier bekend laten raken met nieuwe begrippen, zodat ze snappen waarover het gaat. Andere kinderbijbels zijn voor hen al snel te hoog gegrepen.”

Nabootsen

Melanie is taalcoördinator in het peuteronderwijs en geeft vertelcursussen. Bij vertellen komt het erop aan dat je kinderen – peuters in het bijzonder – laat meedoen, stelt ze. “Bijvoorbeeld door vragen te stellen of door hen de timmeractiviteiten van Noach na te laten bootsen. Daarnaast moet je als verteller natuurlijk een levendige toon aanslaan, dat helpt altijd.”

Heb je verhalen moeten skippen om de Bijbel voor peuters toegankelijk te maken?
“Het verhaal van Ester heb ik inderdaad laten vallen. Het leek geschikt, maar de verhaallijn is toch echt te ingewikkeld. De geschiedenis van Jakob en Ezau heb ik ook moeten omgooien. Het standaardverhaal over het eerstgeboorterecht en de vrouwen van Jakob sluit niet aan bij jonge kinderen. Nu gaat het over ruzie en het weer goedmaken. Dat is heel herkenbaar, peuters zitten elkaar en hun broertjes of zusjes weleens in de haren.”

'De Heilige Geest komt'

‘De vrienden van Jezus wachten op de heilige Geest. Ineens klinkt er een hard geluid uit de hemel. Woeierdewoei! Het lijkt wel de wind! Maar het is niet de wind, het is de heilige Geest. De heilige Geest komt eraan! Je kunt Hem niet zien, maar je kunt Hem wel goed horen. Doe maar mee! Pffff! Woesjjjj!’

Fragment uit ‘Mijn Peuterbijbel’

Wat vinden de peuters van deze bijbel?
“Voor de lockdown heb ik een paar verhalen voorgelezen en die vielen goed in de smaak. Voor de voorloper van Mijn Peuterbijbel, een stevig kartonboekje met zeven verhalen, ‘testte’ ik alle verhalen in de groep. Daar was deze bijbel te groot voor. Nog leuker vind ik het om van ouders te horen dat hun kind, ook als hij of zij nog geen tien seconden stil lijkt te kunnen zitten, om nóg een verhaal vraagt uit de peuterbijbel.”

Alleen maar positieve reacties dus?
“Ja, ik kreeg vandaag zelfs m’n eerste fanmail, heel lief. En mensen vragen al om een tweede deel. Maar ze kunnen best nog eens opnieuw beginnen in deze bijbel, want herhalen werkt heel goed bij peuters. En je leert er als ouders ook steeds weer wat van.”

Boekgegevens 'Mijn Peuterbijbel'

‘Mijn Peuterbijbel’, Melanie van de Peut en Michel de Boer, Nederlands Bijbelgenootschap, 200 blz., € 26,50

Deel dit artikel: