Bidden: hoe werkt het eigenlijk? En helpt het ook?
27 november 2019 · 07:35
Update: 15 november 2024 · 13:06
Wat is bidden precies? Rob legt uit dat er drie definities zijn die verder gaan dan alleen 'praten met God'.
Hey Rob, ik heb een vraag. Misschien een stomme vraag hoor, maar ik snap iets niet. Goed, ik heb dus een vraag, want ik heb wat uitleg nodig. Hoe werkt gebed nou eigenlijk?
Ik bedoel, ik voel wel de drang om met Hem te praten. Maar hoe zit het met bidden voor andere mensen, of voor bepaalde situaties? Slavernij, bijvoorbeeld. Er zit een man bij mij in de kerk die zo gedreven is over het beëindigen van mensenhandel, hij zegt dat gebed daaraan een einde kan maken. Maar waarom zou God nou wachten tot er iemand hem vraagt om in actie te komen? Wat als iemand nou niemand heeft die voor hem bidt? Ik snap gewoon niet hoe het zit.
Goeie vraag
Allereerst, er bestaan geen domme vragen. Dat heb je vast wel op school geleerd, maar het is gewoon waar. Dus nooit zeggen dat je vraag stom is. We leren allemaal en vragen laten zien dat je leeft, groeit en oplet.
Heb je de volgende situatie weleens meegemaakt? Je bent samen met een groep mensen en iemand begint over iets en jij hebt geen idee waarover ze het hebben, maar het lijkt alsof verder iedereen het wel weet en daarom hou je je maar stil.
Ik doe dat niet, ik houd me niet stil. Als ik niet snapt waarover iemand het heeft, dan vraag ik hem wat hij bedoelt. Het leven duurt te kort om te doen alsof je het snapt terwijl dat niet zo is.
“Bidden roept tal van vragen op.”
En daarbij komt: bekendheid leidt tot onbekendheid. Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat dingen zo gewoon of zo vertrouwd kunnen worden, dat mensen soms hetzelfde woord voor iets gebruiken maar ondertussen heel verschillende dingen bedoelen.
Het is makkelijk om met woorden te smijten die vertrouwd zijn en die je al jaren gebruikt, terwijl je in werkelijkheid geen idee hebt waarover je het hebt. Zoals God of liefde of geloof of gebed. Dus jouw vraag over het gebed is een goeie, een vraag die veel voorkomt en eentje die gesteld moet worden, want bidden roept tal van vragen op.
Bidden: jezelf openstellen voor God
Er zijn veel verschillende definities voor gebed, maar laten we eens beginnen met een heel basale omschrijving: bidden is jezelf openstellen voor God in die dingen die jou het meeste raken.
Je bent boos,
een vriend is stervende,
je hebt een buitengewoon geschenk ontvangen,
je wil graag iets,
je wil iets, al heel lang en je hebt het nog steeds niet, en dat vreet aan je,
je bent vol blijdschap,
je bent eenzaam,
je bent compleet in de war,
je vraagt je af wat de bedoeling is van iets —
Bidden is wanneer je jezelf openstelt voor God, midden in deze dingen.
Waarom omschrijf ik het op deze manier? Omdat ik bidden zie als iets dat gebeurt te midden van alle bloed, zweet, worsteling en vreugde van het leven. En daarom verwoord jij het zo in je vraag: Ik voel wel de drang om met Hem te praten. En dáár vind je ook de kracht van het gebed — in de basis van het leven van elke dag.
Bidden: als jij je grens hebt bereikt
Een andere definitie van gebed is: bidden is als je de grenzen van jezelf hebt bereikt. We houden niet zo van grenzen voelen, mensen houden meer van controle, macht, kracht, gezag. We geloven graag dat we ons zelf wel redden.
Dit vertrouwen dat we stellen in onszelf is als de oceaan van de moderne wereld waarin we zwemmen. Het is zo aanwezig dat het gewoonweg moeilijk is om nog te zien waarin je zwemt. Tot je lijdt of worstelt of knalt tegen iets dat zo verpletterend en enorm en overweldigend is dat je eigen bronnen en vastbeslotenheid al snel uitgeput raken.
“Pas als je eigen krachten zijn uitgeput, ben je er klaar voor om krachten te ervaren die je eigen krachten ver te boven gaan.”
Gebed is dát moment. Als je gebroken bent, machteloos, als je de grens van jezelf hebt bereikt, als je alleen nog maar een klein, zwak help! kan prevelen.
Dat is een reden waarom mensen het gebed nogal eens belachelijk maken. Want het voelt alsof je terugdeinst en niet die stap naar voren zet om je plaats in te nemen, iets te doen, je kracht te laten gelden. Wijze mensen weten wel beter: als je de grens van je eigen kunnen hebt bereikt, als je je eigen krachten hebt uitgeput, dan pas ben je er klaar voor om krachten te ervaren die je eigen krachten ver te boven gaan.
Bidden: je kracht richten op iemand anders
En dit leidt tot nog een andere definitie van gebed: bidden is het beste van jou richten op iemand anders. Ben je weleens een vriend tegen het lijf gelopen die boos op je was? Hij zegt er helemaal niets over, maar je wéét het gewoon. Ik heb dat ook weleens gehad.
“Er zit kracht in onze gedachten en bedoelingen en gevoelens.”
Hoe kunnen ze die negativiteit communiceren zonder maar een woord te zeggen, gewoon door hun aanwezigheid? Het antwoord op die vraag is kracht. Wij hebben kracht. Er zit kracht in onze gedachten en bedoelingen en gevoelens. Als mensen achter je staan, je aanmoedigen, je steunen, dan weet je dat. Je voelt het. Bidden is je gedachten en energie en je wezen richten op het welzijn van een ander. Natuurlijk is dat krachtig.
Onbeantwoorde gebeden
Ik gok dat je je nu begint af te vragen: Hoe komt het dan dat God sommige gebeden wel lijkt te beantwoorden maar andere niet? Ik heb geen idee. Niemand weet dat.
Het is geen slechte vraag, veel mensen zitten ermee, die vraagt wordt al duizenden jaren gesteld door mensen. Die vraag zit alleen gevangen in categorieën die niet nuttig zijn.
“Bidden is jezelf openstellen voor God in de dingen die jou het meest raken.”
Dit brengt me weer bij die man waarmee het voor jou begon, die volhield dat als genoeg mensen erom bidden er een einde komt aan mensenhandel. De waarheid is dat wij soms zelf de antwoorden op onze eigen gebeden zijn. Dat zit ook in de vraag die jij stelt: je hebt zo’n gevoel dat je beter mensen kan helpen dan gaan bidden. In plaats van God vragen om hen te helpen, vooral zélf er iets aan gaan doen.
Daarmee zijn we terug bij onze eerste definitie: bidden is jezelf openstellen voor God in de dingen die jou het meest raken. Als het beëindigen van slavernij voor jou belangrijk genoeg is om ervoor te bidden, dan is het belangrijk genoeg voor jou om er iets aan te doen.
Gebed is energie, bedoeling en kracht. Het gebed is waar jij de grenzen van jezelf bereikt. En dan wordt het pas echt interessant. Bidden is het beste van jezelf richten op het welzijn van iemand anders.