Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Reinier Sonneveld vertelt over hardnekkige misverstanden rondom bidden.
© Shutterstock

Biddag: 4 hardnekkige mis­ver­stan­den over bidden

22 januari 2024 · 12:45

Update:13 maart 2024 · 07:37

Bidden kan een intense ervaring zijn, maar je kunt ook lange tijd ‘droog staan’. Het voelt als een verplicht nummer, een riedel, iets wat je opdreunt. Hoe houd je het dan vol?

Er zijn een aantal misverstanden rondom bidden die het lastiger kunnen maken. Daarom die eerst maar benoemen.

Misverstand 1: Iedereen is een bidder

Ik merk bijvoorbeeld dat niet iedereen een bidder is. Natuurlijk, fysiek kan iedereen best wel zijn ogen sluiten, zijn handen vouwen en God vervolgens van alles vertellen, of in welke vorm dan ook: ogen open en handen wijd of geknield is ook allemaal prachtig. Maar het punt is dat niet iedereen introvert genoeg is om dit lang vol te houden. Er zijn mensen die die bijna alles ‘moeten’ uitspreken en nauwelijks stilte verdragen.

Ben jij zo’n type? Praat je zelf geen schuldgevoelens aan, maar vind een vorm die bij jouw extraversie past: sluit je bijvoorbeeld aan bij een bidgroepje waar je hardop bidt.

Misverstand 2: Alles moet authentiek

Een ander misverstand is dat ‘riedelen’ een probleem is. We denken in het Westen dat alles maar authentiek moet zijn, dat we alles moeten voelen en uit onze tenen moet komen. Waarom eigenlijk? Wat is eigenlijk zo erg aan een verplicht nummer? Alles wat je tegen een kind zegt, komt ook niet uit je tenen. Je troost het niet altijd authentiek, je voedt het niet altijd doorleefd, je knuffelt het niet altijd vanuit je tenen, zeg maar. Wat zou God zo erg vinden aan een riedel? Je doet het tenminste.

Wat is eigenlijk zo erg aan een verplicht nummer?

Misverstand 3: Bidden is vragen

Een derde misverstand is bidden vooral vragen is. Maar als het in je eigen leven wel prima gaat, en je hoort niet zo veel verhalen uit je omgeving of uit het nieuws, dan zijn je vragen snel op. Ik denk dat wel: oké, kijk even uit het raam, en je hebt zo tien vragen, maar daar gaat het me nu niet om. Want bidden is veel meer dan vragen. Je kunt ook bedanken en vertellen en prijzen. Zeker als je een briefje maakt met punten, of zelfs jezelf ‘dwingt’ bij elk onderdeel 5 punten te hebben (en voor de gevorderde: 10 punten) ben je niet snel uitgekletst.

Misverstand 4: Stille tijd

Het belangrijkste misverstand ligt misschien wel in het fenomeen ‘stille tijd’. Een prachtig iets dat uit de kloostertraditie is komen overwaaien en in het evangelische christendom is geïmporteerd. En bij miljoenen tot diepe teleurstellingen leidt, want ze kunnen de concentratie en discipline niet opbrengen. Logisch, want het is een vorm die voor monniken en nonnen was uitgevonden. Terwijl we niet allemaal een monnik-achtig of nonnerig karakter hebben…

Tip uit de Bijbel: Bid samen

Bidden in de Bijbel is voornamelijk een publiek gebeuren: hardop, met anderen erbij, op geregelde momenten. Dat past natuurlijkerwijs bij meer mensen. We zijn sociale wezens en gevoelig voor onze omgeving en gewoontes. Concreet: ik heb gemerkt dat je bidden het beste volhoudt als je het op vaste momenten doet met anderen.

Dat kan bijvoorbeeld voor en/of na de maaltijd zijn met je lief of je gezin. Dat kan bij de ochtendmis in een katholieke kerk zijn. Of met een bidgroepje met een paar medegelovigen. Heel eenvoudige vormen die passen bij onze menselijke gevoeligheid voor sociale gewoontes. Niet alles kan voortdurend uit je tenen komen. Je kunt niet de hele dag voluit authentiek zitten wezen. Een afspraak en een ritueel zijn prima.

Beeld: Riccardo Annandale (Unsplash)

Deel dit artikel: