Bente van de Wouw: ‘Ik ben niet dom of verlegen, ik ben introvert’
5 november 2024 · 10:17
Update: 20 november 2024 · 09:59
Als introvert word je vaak bestempeld als verlegen, saai of ongezellig. De 30-jarige Bente van de Wouw dacht daarom dat extravert zijn beter was, omdat de maatschappij dat van haar verwachtte. Hierdoor liep ze volledig vast. In haar boek ‘Notities van een introvert’ deelt ze haar ervaringen en legt de nuances van introversie bloot.
Als klein meisje zat Bente het liefst op de rand van de zandbak, mijmerend over de zin van een zandkorrel, terwijl de rest van haar leeftijdgenoten in de zandbak zat te spitten of gillend over het schoolplein rende. Omdat ze wat dromerig was als kind en niet zoveel zei, werd ze al snel bestempeld als verlegen en een beetje dom. In haar tienertijd kwam daar het etiket ‘ongezellig en saai’ bij. Want waarom zou je geen zin hebben om lekker met je vriendinnen tot in de vroege uurtjes te feesten, maar liever alleen opgekruld op de bank een boek lezen? Op een dag gooit Bente haar boeken in de hoek om vooral gezellig mee te doen in de extraverte wereld. Het resultaat? Een burn-out op 23-jarige leeftijd die maar liefst vijf jaar duurt. Een hoge prijs voor introvert zijn.
Tekst gaat hieronder verder
Eva Nieuwsbrief
Speciaal geselecteerde artikelen wekelijks in je inbox ontvangen? Al meer dan 22.000 vrouwen gingen je voor.
Lees onze privacyverklaring.
Energieverdeling
“Ik kom vaak mensen tegen die heel hun leven dachten dat ze extravert waren en dat helemaal niet zijn, omdat er rondom introversie zoveel vooroordelen zijn. Je bent verlegen, je bent stil – ik noem maar wat onderwerpen – terwijl introversie eigenlijk vooral heeft te maken met je energieverdeling. Krijg je energie van sociale interactie of kost het je energie? Dat is even heel kort door de bocht, maar eigenlijk draait het daarom. Of je introvert of extravert ben, ligt vast in de hersenen. Dus mijn hersenen werken gewoon anders dan die van een extravert. Tegelijk vind ik het ook heel belangrijk om te benadrukken dat je zoveel meer bent dan introvert of extravert. Door bijvoorbeeld levensgebeurtenissen of ouder worden of dingen die je meemaakt, verander je ook weer. Daarom zijn er zoveel verschillende soorten introverten en zoveel verschillende soorten extraverten.”
Kuddedieren
“Slechts dertig procent van de Nederlandse bevolking is introvert, dus dat kan voelen als zwemmen tegen de stroom in. Het grootste struikelblok waardoor veel introverten niet helemaal kunnen leven zoals bij ze past, is omdat er toch een bepaalde norm is in deze maatschappij waaraan je moet voldoen. Dat begint al heel vroeg in bijvoorbeeld een klaslokaal op de basisschool waar je allemaal in groepjes moet zitten. Dat voelde voor mij niet fijn als kind, maar je wilt niet buiten de boot vallen natuurlijk. Dus dan kan het zomaar gebeuren dat je heel langzaam jezelf gaat aanpassen aan wat hoort en wat als succesvol en positief wordt gezien, ook al past dat helemaal niet bij je.”
Lees ook: Mijn dochter is introvert en ik niet: ‘Mam, kunnen we gewoon samen niks doen?’
Zoektocht
“Ik heb me ook jarenlang aangepast en was mezelf helemaal kwijt toen ik 23 was. Het heeft heel lang geduurd voordat ik ontdekte waarom ik zo worstelde in het leven en waarom ik ziek werd, want de psychologen konden het eerst ook niet duiden. Het was echt een zoektocht naar mezelf. Hoe eerder je begint met te leven naar je introversie en wat bij je past, hoe beter je leven eruit kan zien. En hoe meer je jezelf bent, hoe meer je ook mensen aantrekt die bij je passen. Dat is iets wat ik heb gemist. Ik krijg vaak reacties van mensen in de zestig die na het lezen van mijn boek zeggen: ‘Had ik dit maar eerder geweten. Dan had mijn leven er anders uitgezien.’
Hoe meer je jezelf bent, hoe meer je ook mensen aantrekt die bij je passen
Tegenwoordig hou ik rekening met mijn introversie. Vroeger, toen ik nog niet wist wat het was en hoe dat moest, ging ik gewoon door en plande ik gerust drie meetings op een dag. Nu weet ik dat één meeting op een dag voldoende is. Na dit gesprek ga ik daarom lekker wandelen en lunchen en dan kan ik er in de middag weer tegenaan. Maar ik heb geen sociale afspraken meer vandaag.”
Misvatting
“Een van de grootste misvattingen over introverten is dat ze verlegen zijn. Dat is echt grote onzin. Tuurlijk heb je introverten die verlegen zijn, maar je hebt ook extraverten die verlegen zijn. Ik zal je een voorbeeld geven. Ik had een keer op Instagram een foto van mezelf geplaatst in een groep met mijn armen in de lucht. Toen zei iemand tegen mij: ‘Jij kunt geen echte introvert zijn, want je staat op een groepsfoto met je armen in de lucht.’ Toen dacht ik: ja maar jongens, het betekent niet dat als je introvert bent, je dan alleen maar heel stil in een hoekje zit. Of dat je je in een groep niet kunt vermaken. Dat is niet het geval. Ik ben bijvoorbeeld best wel spraakzaam. Ik geef zelfs speeches. Ik weet dat ik dit goed kan, maar het kost me wel energie. Neem nu Barack Obama, die is hartstikke introvert en geeft killer speeches. Beyoncé is introvert en doet echt een hele show supergoed.”
Tekst gaat verder onder het Instagram-bericht
De weergave van Instagram vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Valkuil
“Een grote valkuil van introvert zijn, is dat je je anders voordoet dan je werkelijk bent. Puur omdat je denkt dat je introversie niet geaccepteerd wordt in deze maatschappij, maar ook omdat je je grenzen niet durft aan te geven. Ik geef cursussen over introversie en het valt me op dat de meeste cursisten zeggen: ‘Ik weet wel wat mijn introversie inhoudt, maar ik blijf people pleasen, ik blijf over mijn grenzen gaan.’ Ze lopen vast in het daadwerkelijk toepassen van wat ze nodig hebben, omdat ze bang zijn dat ze vriendschappen kwijtraken of niet meer serieus genomen worden als ze grenzen stellen.” Dat geldt ook voor werk. “Het komt vaak voor dat introverten minder makkelijk met druk en strakke deadlines om kunnen gaan dan extraverten en mentaal helemaal dichtklappen.
Tegelijk zijn introverte mensen van grote waarde op de werkvloer. Introverten zijn enorm goede luisteraars. Ze kunnen vaak feilloos aanvoelen wat een manager nodig heeft of hoe de sfeer in de groep is en daarop handelen. Ook kunnen introverten zich heel goed concentreren, dus geef ze een rustige ruimte waar niet te veel afleiding is en ze verzetten bergen werk.”
Tips voor extraverte mensen
“Wat belangrijk is om te weten is: ga introverte mensen alsjeblieft niet vertellen dat ze meer uit hun schulp moeten komen, minder verlegen moeten zijn of zich niet zo moeten aanstellen. Dat werkt alleen maar averechts. Stimuleer ze juist om op zoek te gaan naar zichzelf en naar wat zij nodig hebben. Weet dat een introvert snel over zichzelf denkt: die kan dat beter dan ik of die kan dit wel aan, waarom ik niet? Maar er zijn zoveel dingen waarin een introvert supergoed is en een extravert weer minder. De kunst is om dat in elkaar te waarderen. Ook denk ik dat elk mens – of je nu extravert of introvert bent – op een gegeven moment een sociale limiet bereikt. Alleen is die bij een extravert vaak veel minder snel bereikt dan bij een introvert. Het is alleen niet de bedoeling om je introversie als excuus te gebruiken. Het is goed om steeds aangespoord te worden om nieuwe dingen te ontdekken en op die manier je wereld te blijven verrijken.”