Ben jij het nieuwe EO-radiotalent voor 3FM?
2 maart 2020 · 12:00
Update: 15 november 2024 · 09:24
Droom je ervan radiopresentator te worden? Dan is dit je kans! Want voor NPO 3FM zoekt de EO jong radiotalent. Noëlle Beyne en Timo Kamst van opleidingsplatform NPO Campus én 3FM-dj Joram Kaat vertellen wat het radiovak zo mooi maakt. “Radio maken is iets magisch.”
“Wanneer je in de studio achter de microfoon staat, kun je mensen met je stem meenemen naar een andere wereld,” vertelt Noëlle Beyne. “Radio is een intiem medium. Als je elke ochtend naar hetzelfde programma luistert, vind je het vervelend als ‘jouw’ dj op vakantie is.” Timo Kamst vult aan: “Je bouwt als presentator en luisteraar een soort onzichtbare vriendschap op. Dat klinkt gelikt en Amerikaans, maar het is wel wat je doet.”
Met radio maak je echt contact
“Met radio kun je mensen helemaal meenemen in iets wat jij creëert. Je kunt iemands fantasie prikkelen,” vindt Joram Kaat. Zelf was hij acht jaar geleden student op de campus. “Ik vind het leuk dat je echt contact hebt met de luisteraars. De zondag voor Valentijnsdag vertelde een luisteraar mij bijvoorbeeld dat hij op valentijn een meisje wilde gaan vertellen dat hij verliefd op haar is. Uiteindelijk gaven meerdere luisteraars hem tips over hoe hij dit het beste kon aanpakken.”
De beste radio klinkt spontaan, maar is in werkelijkheid met veel aandacht voorbereid. “Bij NPO Campus leer je het ambacht, om er daarna zelf een kunst van te maken,” zegt Noëlle. “Je bent als presentator eigenlijk de hele dag bezig met nadenken,” vult Timo aan. “Waar ga ik mijn luisteraar mee entertainen? Wat zijn verhalen die iets met mij gedaan hebben en waarmee wil ik de luisteraar aanspreken? Het is niet zo dat dj’s hier koud de studio in lopen en vervolgens precies weten wat ze gaan zeggen. Daar wordt heel goed over nagedacht.”
Je raakt iemand door kwetsbaar en eerlijk te zijn
Radiotalenten krijgen op de campus de kans het radiovak in zo’n twee jaar te leren, van presentatievaardigheid tot studiotechniek. Maar wat maakt een radiopresentator goed? “Dat antwoord zoek ik al jaren,” grapt Joram. “Het belangrijkste is dat je jezelf bent. Radiomomenten die ik bijzonder vind, zijn altijd momenten waarop een dj of luisteraar geraakt wordt. En je raakt iemand door kwetsbaar en eerlijk te zijn.”
‘Domme dingen’
Binnen de opleiding krijgen ‘studenten’ veel vrijheid, en er gaan weleens dingen mis. “Gelukkig wel!” roept Timo. “Dat mag allemaal. We vragen creativiteit, dan moet je ook over de grens kunnen gaan. Van fouten maken word je alleen maar beter.” Terugdenkend aan zijn tijd op de campus vertelt Joram dat hij ook “domme dingen” heeft gedaan. “Ik sprak in mijn avonduitzending met een hacker en liet hem de veiligheid bij 3FM checken. Daarna heb ik hem een mailtje laten sturen vanaf het emailadres van Giel Beelen, met daarin de tekst: ‘Hallo allemaal, ik vind Joram zo’n fantastisch radiotalent dat ik vind dat hij een keer mijn ochtendshow mag vervangen. Groetjes, Giel.’ Toen ik de volgende ochtend wakker werd, dacht ik wel even: wat heb ik gedaan? Gelukkig had iedereen door dat het een grap was.”
Nachtfestival
Wie het goed doet op de NPO Campus, krijgt op den duur een eigen nachtshow. Een bijzonder moment van de dag, vindt Joram. “In de nacht slaapt iedereen, alleen jij en een klein groepje mensen zijn wakker. Dat zijn mensen die heel goed luisteren, want vaak zijn ze alleen en zitten ze in de auto of op hun werk te luisteren. Daardoor krijg je een intieme band met ze.” Ooit heeft Joram zelfs een nachtfestival georganiseerd, samen met luisteraars. “Er was een luisteraar die de poster maakte, en ene Luuk zorgde voor een locatie in Zutphen. Uiteindelijk hadden we een festival van 1.00 tot 5.00 uur met 250 luisteraars. Dat kon en mocht gewoon allemaal!”
Iedereen is welkom
“Iedereen is welkom bij NPO Campus,” vertelt Noëlle. “We zijn altijd op zoek naar presentatietalent: mensen die willen presenteren, veel liefde voor muziek hebben en die het gevoel hebben dat ze de wereld iets te vertellen hebben. Ik kan me voor stellen dat je nu denkt: ben ik een talent?” Leg de lat daarom niet te hoog voor jezelf, benadrukt Timo. “Want dat kan verlammend werken. Iedereen bij de radio heeft gedacht dat ze nooit in zo’n studio konden werken, maar zij hebben het ook geleerd.”