'Ben ik wel goed genoeg?' - Zó leef je vanuit een gezonde identiteit
27 juni 2024 · 16:54
Update:19 november 2024 · 10:41
In een wereld waar succes vaak wordt gemeten aan de hand van prestaties, is het makkelijk om je identiteit te verliezen. Ben ik wel goed genoeg? Mag ik er écht zijn? Waarom vergelijk ik mezelf steeds met anderen? We maken onszelf van alles wijs en leggen de lat ontzettend hoog. Presentator Joram Kaat praat in de Life Rules podcast met Robbie van Veen- van Tricht over het leven uit een gezonde identiteit.
Robbie deelt hoe hij in 2017 volledig instortte ondanks zijn schijnbaar succesvolle carrière in de sales: "Ik had het druk met spreken, een drukke baan in de sales en een lastige periode in ons huwelijk. Op een dag vroeg een collega: 'Hoe is het?'. Het was alsof iemand de rode knop van mijn systeem indrukte. Ik stortte volledig in. Ik begon te huilen. Alle maskers waren gewoon te zwaar. Alle latten die ik mezelf oplegde."
In therapie ontdekte Robbie dat zijn burn-out niet werd veroorzaakt door het vele werken: "Het kwam van binnenuit. Ik was niet te druk, maar voelde de druk om te zijn, dus op identiteitsgebied."
De leugens die we geloven
Robbie heeft geleerd om zijn eigen leugen te ontmaskeren. Je denkt nu misschien: 'Een leugen?'. Met 'leugen' bedoelen we hier een negatieve gedachte waarin je bent gaan geloven en die je jouw identiteit laat bepalen. Robbie geeft een duidelijk voorbeeld: "Stel je denkt: 'Ik ben wat anderen van mij vinden.' Je bent dan tijdens gesprekken continu bezig met: 'Wat vindt die ander eigenlijk van mij? Kom ik wel goed over? Zeg ik niks raars?'"
In zijn boek Mens waar ben je? neemt Robbie je mee terug in de tijd, naar het Paradijs uit de Bijbel: de tuin van Eden. "Dit verhaal geeft inzicht in de worsteling met identiteit en laat zien hoe identiteit oorspronkelijk bedoeld is. Ben je in de kern verdorven of ben je verblind door een leugen? Ik geloof als je kijkt naar de verleiding van de slang, dat de slang een leugen dropt bij Adam en Eva. De slang zegt: 'Als je van die boom eet, zul je als God zijn'."
"Maar hoe weet je nu of iets een leugen is?", vraagt presentator Joram Kaat. Om je eigen leugen te ontmaskeren kun je jezelf de volgende vragen stellen. "Wat gebeurt er wanneer je carrière wegvalt? Wat gebeurt er als bepaalde relaties wegvallen? Als bepaalde talenten wegvallen? Met deze vragen kun je ontdekken waar jij je identiteit op bouwt.
Wat denk jij?
Ben jij je bewust van jouw 'leugens'?
Aantal reacties: 0
Leven vanuit ware identiteit
Robbie deelt in de podcast een krachtige boodschap: "Onze identiteit is niet gebaseerd op wat we doen of wat anderen van ons vinden, maar op wie we zijn in God. Door de leugens te ontmaskeren en ons denken te vernieuwen met Gods waarheid, kunnen we een gezonde identiteit ontwikkelen en in vrijheid leven."
In de podcast geeft Robbie een mooie – en kwetsbare – opdracht mee: "Ga aan de slag om je eigen leugens te ontmaskeren. Je kunt dit ook wel zien als christelijke mindfulness. Het helpt ons om niet langer geleefd te worden door de druk van buitenaf, maar om te leven vanuit de rust en zekerheid van onze ware identiteit in Christus."
Dit artikel hoort bij de podcast
Life Rules Podcast
Dit artikel hoort bij de campagne
Life Rules | Niet geleefd worden, maar leven