Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Ben ik in de overgang? Vijf symptomen

17 januari 2018 · 21:29Eva

Update: 15 november 2024 · 11:33

Ben jij overgangster? Nee, we vragen niet naar je criminele carrière, maar of je in de overgang bent! Want – schrik niet – op de leeftijd van eind dertig kun je daar al iets van merken.

Misschien roep je verbaasd: ‘Maar ik menstrueer nog, dan is er toch niks aan de hand?’ Dan moeten we twee dingen onderscheiden:

  • De menopauze = je allerlaatste menstruatie (de eieren zijn op!)
  • De overgang = de gemiddeld vijf tot tien jaar daaromheen

In de overgang zetten de ‘vrouwelijke hormonen’ oestrogeen en progesteron de daling in. Vaak met horten en stoten. Als gevolg daarvan kun je klachten krijgen. Er zijn er meer dan tachtig geïdentificeerd, maar gelukkig heeft niemand die allemaal. Vijf van de belangrijkste:

1. Hittegolven

Met stip op één natuurlijk de opvlieger. Krijg je er eentje in de supermarkt, dan zou je het liefst twee zakken diepvriesdoperwten tegen je wangen drukken om af te koelen. Deze hittegolven kunnen je ook ’s nachts overvallen: nachtzweten. Houd reservelakens paraat, want na zo’n aanval drijf je bijna letterlijk je bed uit.

2. Iedereen een appel

Had je altijd zo’n slanke taille, is het opeens een zwembandje! Door de daling van hormonen die verantwoordelijk zijn voor je vrouwelijke vormen, wordt je vetverdeling langzaam mannelijker…

3. Waterlanders en woede

Krijg je tot je eigen verbazing om de haverklap een woedeaanval? Huil je om tekenfilmpjes? Het hersengebied dat je emoties reguleert is verstoord. Jawel, alwéér die hormonen. De overgang wordt wel de ‘omgekeerde puberteit’ genoemd.

4. Gewrichtsklachten

Pijnlijke vingers, polsen of andere gewrichten? Door de oestrogeendaling wordt het gewrichtskraakbeen dunner en kan het beschadigd raken.

5. Menstruatie op hol

Aanvankelijk merk je vaak nog niet veel, maar na enige tijd kunnen je menstruaties elkaar sneller opvolgen – of langer op zich laten wachten, korter duren – of juist uitgroeien tot ‘bloedbaden’. Bottomline: je menstruatie wordt ánders.

Veel overgangsklachten kunnen ook andere oorzaken hebben, het gaat om het totaalplaatje. Ga dus bij twijfel naar de dokter.

Lees ook: De Mirena-spiraal in de overgang, hoe zit dat?

Tekst: Petra Butler

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen