Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Back to school

20 augustus 2020 · 09:35

Update: 15 november 2024 · 10:08

Inmiddels zijn de eerste scholen weer begonnen. Na een lange zomervakantie en een periode van thuiszitten vanwege corona, kan het lastig zijn om weer terug te komen in het ritme.

Hoe kun je de overgang tussen de vakantievrijheid en het schoolritme – ook voor jezelf - zo goed mogelijk laten verlopen?

1. Begin een aantal dagen van tevoren

De ene ouder is flexibeler in de vakantie dan de andere. Maar zeker als de bedtijden veel later waren dan ze normaal zijn, is het belangrijk dat je al een aantal dagen van tevoren begint met het weer aanpassen aan het schoolritme. Kinderen hebben hun slaap nodig om zich goed te kunnen concentreren. En als hun lichaam nog op standje ‘ik-ga-pas-laat-slapen-en-kom-’s ochtens-mijn-bed-niet-uit’ staat, wordt het een lastige start. Als je een paar dagen van tevoren begint met steeds weer wat vroeger naar bed brengen en vroeger laten opstaan, wordt het makkelijker wanneer ze daadwerkelijk weer op hun gewone schooltijd je bed uit moeten.

2. Maak een goede planning

Een goede planning helpt iedereen om te weten waar hij of zij aan toe is. Meestal veranderen tijden van sporten en clubjes in het nieuwe seizoen of je kind krijgt andere bezigheden na school. Weet iedereen wanneer hij of zij ergens verwacht wordt? Schrijf het op en bedenk meteen wat er voor nodig is aan kleding en spullen. Overleg ook met je eventuele partner of je oppas, over breng- en haalmomenten van school en van de clubjes. En zorg dat het in de (gezamenlijke) agenda staat. Hoe overzichtelijker je de planning maakt, des te meer kans heb je dat het ook zal slagen.

Zeker als je zelf een drukke agenda hebt waar al maanden van tevoren afspraken in staan, is het belangrijk dat je goed nadenkt over de (kinder)planning. Schrijf zodat je het weet alle vakanties, vrije dagen, en studiedagen in je agenda, zodat je op tijd je vrije dagen kunt plannen of aanvragen en eventueel oppas, BSO en vriendjes en vriendinnetjes kunt regelen voor de dagen dat dit nodig is. Je kunt ook al van tevoren in je agenda kijken wanneer het handig zou zijn om verjaardagsfeestjes te vieren, zodat je niet per ongeluk allerlei afspraken maakt op die belangrijke tijdstippen. En vergeet de data niet van het schoolreisje, de wedstrijddata, de musical- of balletuitvoering of iets anders waar je kind graag wil dat jij erbij bent…

3. Controleer of je alles nog hebt

Als je hebt opgeschreven wat er in het nieuwe schooljaar weer allemaal nodig is, is het handig om het meteen – samen met je kinderen – bij elkaar te zoeken. Veel kinderen groeien in de zomer. Dus het kan best zijn dat je voor de vakantie nog nieuwe gymschoenen hebt gekocht, maar dat ze nu helemaal niet meer passen. Soms groeien kinderen wel twee maten! Dus: wat is er nog nodig? Wat kan er doorgeschoven worden naar een broer of zus?  Wat moet er nieuw gekocht worden? Check niet alleen alle gymkleding en sportkleding, maar ook de rugzakken, bekers en bakjes voor de lunch. En ook handig: koop alvast weer wat nieuwe cadeautjes voor in de ‘cadeautjeslade’, voor als er onverwacht feestjes gevierd worden…

Succes met de start van het nieuwe seizoen!

Deel dit artikel: