Baas Rabobank: klimaatzaken van Milieudefensie werken averechts
Naar eigen zeggen doet Rabobank-ceo Wiebe Draijer zijn best om de bank te laten bijdragen aan een beter milieu, maar Milieudefensie denkt daar anders over: ze dreigen met een klimaatproces, in navolging van Shell. Onverstandig, zegt Draijer in de podcast Geld of je Leven, want het kan averechts werken.
Op de radio hoor je de hele dag politici en specialisten, maar bazen uit het bedrijfsleven hoor je bijna nooit. In de eerste podcastserie van Geld of je Leven spreekt onderzoeksjournalist Jeroen Smit met ceo’s over hun verantwoordelijkheid voor een betere wereld. Draijer is sinds 2014 bestuursvoorzitter van Rabobank, de op één na grootste bank van Nederland.
Bedrijven spelen een grote rol in de verduurzaming van de wereld, vindt Draijer. "Daarom snap ik dat Milieudefensie ook naar bedrijven kijkt en zegt: jullie moeten voorop gaan in de strijd", zegt hij in de podcast. "Maar als je gaat dreigen met rechtszaken tegen bedrijven, dan ga je de plekken uitlichten waarop je nog niet voldoende doet. Dáár gaat de aandacht dan naar. Je krijgt de negatieve focus op de afwijking in plaats van de vooruitgang die je kunt boeken door voorop te lopen."
Draijer: "Ik zie ons (de Rabobank, red.) heel veel goeds kunnen doen door voorop te lopen, maar als ik me dan moet omdraaien en moet opletten op alle kleine dingetjes die nog niet goed gaan omdat ik daarop aanvechtbaar ben in een rechtszaak, dan trekt dat mijn energie helemaal naar het negatieve, terwijl ik veel meer invloed kan hebben als ik pro-actief voorop loop." Hij is bang dat bedrijven 'defensief' worden in plaats van dat ze in de aanval gaan om de klimaatdoelen van Parijs te halen.
Minder vlees eten
Draijer denkt dat mensen minder vlees moeten eten en hij hoopt dat de belastingen worden hervormd: vervuilend gedrag moet worden belast. "Belast de CO2-prijs! Ik vind dat dat een goed systeem is." Hij vindt ook dat CO2-uitstoot veel meer inzichtelijk moet worden: "Iedereen weet hoeveel een Netflix-abonnement kost, maar niemand weet wat jouw totale CO2-uitstoot kost. We moeten naar een veel groter bewustzijn!"
Na zijn tijd bij de Rabobank – hij gaat bijna stoppen – wil hij zich met duurzaamheid blijven bezighouden. Hoe, weet hij nog niet. "Ik ga me volledig laten leiden door de impact die ik dan kan maken, ik denk dat ik dan ga kiezen voor de grootste klapper die ik kan maken op het gebied van duurzaamheid."
Over de podcast Geld of je Leven
Hoe geven we ons geld uit, waar verdienen we ons geld aan en welk effect hebben die geldstromen op onze medemens en de planeet? In de podcast Geld Of Je Leven draait het om die vragen.
Meer Geld of je Leven?
Inspiratie nodig?
Vind je nieuwe favoriete podcast van de EO