Voor iedere tuin een boom
28 januari 2021 · 17:06
Update: 19 november 2024 · 14:36
Bomen zijn belangrijk en onmisbaar voor zowel mens als dier. Bomen zorgen voor verkoeling en schaduw, zuiveren de lucht, vergroten de leefbaarheid, bieden privacy en verhogen de waarde van vastgoed. Er zijn veel initiatieven die jou stimuleren om zelf een boom te planten. Stichting Steenbreek en Plan Boom zijn hier twee voorbeelden van.
Achter het initiatief van Stichting Steenbreek ligt een duidelijke filosofie: "Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen helpt. Het water kan weer in de bodem zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, het bodemleven verbetert en mensen voelen zich prettiger en gezonder.
Bomen zijn een voedselbron voor dieren met de nodige bessen, zaden en noten en zijn voor vogels een veilige nestel- of schuilplaats. Mensen voelen zich geestelijk en lichamelijk gezonder wanneer ze zicht hebben op natuur. Veel mensen weten daarom het bos te vinden om even te ontspannen. Ook in eigen tuin kun je volop genieten door een boom te planten."
De juiste boom op de juiste plek
Wanneer je zelf een boom plant, zijn er wel een paar do's & dont's. Voor iedere tuin en grondsoort is wel een geschikte boom te vinden. Zoek een boom uit die bij de grootte van de tuin past, voor de meeste tuinen in Nederland geldt een zeer kleine (tot 6 meter hoog) tot kleine boom (max 10 meter hoog). Meerstammige bomen worden minder hoog maar wel breder.
Bepaal vooraf goed de functie die de boom in de tuin gaat krijgen: sierwaarde, eetbaar, bescherming tegen hitte of inkijk. Om te voorkomen dat jezelf of de buren last krijgen van de boom is het goed om vooraf met een aantal zaken rekening te houden. Een boom plant je voor de toekomst.
Geniet van de natuur in eigen tuin!
- Accepteer een paar weken bladval, zelfs een wintergroene naaldboom verliest wel wat. Laat het blad gewoon liggen in de border van de tuin. In de winter kunnen veel dieren hierin overwinteren of voedsel vinden. In het voorjaar is de bodemstructuur gratis verbeterd.
- Bomen houden niet van verharding op de wortels, dus plant een boom niet te dicht bij de gevel of het terras.
- Onderzoek vooraf goed op welke plek je graag schaduw in de tuin wilt hebben want een boom is geen zonnescherm die je daarna nog open en dicht kunt doen.
- Sommige bomen krijgen makkelijk luis, verliezen kleverige knoppen in het voorjaar of veroorzaken hooikoorts.
- Geef zoveel mogelijk informatie over je tuin (omvang, grondsoort, grondwatersoort, standplaats) en andere specifieke wensen door aan een medewerker van een tuincentrum of boomkweker zodat je samen de juiste boom voor de juiste plek kunt uitkiezen. Vraag ook om advies hoe de boom op de juiste manier geplant kan worden.
- Het beste tijdstip om een boom te planten is het najaar. De bomen zijn dan in rust. In het voorjaar kunnen bomen wel geplant worden maar de laatste jaren is het dan steeds vaker behoorlijk warm met amper regen.
Boompjes voor beginners
Echt geen groene vingers? Plan Boom biedt beginnerspakketten aan voor boomplanters zonder ervaring. In dit pakket vind je een gewone vlier, een mispel en een gele kornoelje. Behalve dat deze bomen erg leuk in je tuin staan kun je de vruchten ook eten. Win-win!
Plan Boom heeft de missie om Nederland te vergroenen. Maar liefst 10 miljoen bomen willen ze de komende vier jaar planten. Een mooi doel!
Dit artikel hoort bij het programma
Nederland plant bomen