Aretha Franklin’s Amazing Grace moet je zien
28 oktober 2019 · 00:00
Update: 15 november 2024 · 11:00
In januari 1972 neemt Aretha Franklin Amazing Grace, het meest succesvolle gospelalbum allertijden, op in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles. Van dit legendarische album worden maar liefst twee miljoen exemplaren verkocht. Nooit eerder zijn de filmopnames van deze historische avonden vertoond aan het publiek. Tot nu.
Aretha Franklin
Als dochter van de beroemde predikant C.L. Franklin en gospelzangers Bernice Siggers Franklin, begint Aretha’s muziekcarrière, hoe kan het ook anders, in de kerk. Op veertienjarige leeftijd brengt ze haar eerste gospelalbum uit. In de jaren die volgen, zal blijken dat de combinatie van krachtig pianospel, dat ze zichzelf op gehoor heeft aangeleerd, een magistraal stemgeluid en fenomenale timing, haar de titel ‘beste soulzangeres allertijden’ oplevert.
Met veel grote hits op haar naam als ‘Think’, ‘Baby I love you’ en ‘Natural Woman’ domineert Franklin begin jaren ‘70 de hitlijsten en wordt ze gezien als rolmodel voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap.
Don’t bother with tissues, bring a towel - The New York Times
Samen met producer Jerry Wexler van Atlantic Records, besluit Aretha dat ze met haar volgende album terug wil naar de muziek van haar jeugd: gospel. Liederen van Hoop zijn in het onrustige Amerika, met de moord op Martin Luther King en rassenrellen, broodnodig.
Gospelalbum
De jonge regisseur Sidney Pollack krijgt van platenmaatschappij Atlantic de opdracht om de twee opnamesessie met live publiek voor Aretha’s nieuwe gospelalbum, te filmen.
Amazing Grace film
Dat ‘live muziek’ filmen een specialistische vaardigheid is, blijkt als Pollack vergeten is om ‘clapper boards’ te gebruiken die noodzakelijk zijn om beeld en geluid later op elkaar af te stemmen. De geplande documentaire van Aretha’s optreden in de kerk haalt het witte doek niet en blijft onder andere door verkeerde keuzes en slecht planning jarenlang op de plank liggen.
Muziekdocumentaire
Tot vorig jaar. Producer Alan Elliot gaat aan de slag gaat met het ruwe filmmateriaal en maakt er een bijna anderhalf uur durende muziekdocumentaire van. Het artistieke eindproduct is een intieme registratie van veertien grootse gospelliederen, waaronder ‘What a Friend we have in Jesus’, Climbing Higher Mountains en ‘Amazing Grace’, gezongen door Aretha Franklin.
Weinig gepraat
Verwacht van de film verder geen historische inbedding, interviews of lange dialogen. Naast de vraag om een glas water en een korte discussie met haar dirigent, hoor je Aretha tijdens de opnames niet praten.
It will make you feel as if you’ve seen the face of God - Rolling Stone
“Ze kwam voor een kerkdienst,” aldus Aretha’s nicht Sabrina Ownes. “Ze gedroeg zich totaal anders dan tijdens optredens van een popconcert. Met haar hoofd achterover en haar ogen gesloten, was ze gefocust op een hogere dimensie”.
Overgave
En laat dat nou precies de kracht zijn van deze muziekdocumentaire. Net als de kerkgangers die aanwezig zijn bij de opname-avonden en het charismatische Southern California Choir dat Aretha begeleidt, voel je als kijker de bezieling en overgave waarmee de gospelliederen door de Queen of Soul worden vertolkt. Ook een jonge Mick Jagger, die de tweede avond in de kerkbanken aanschuift, laat zich zichtbaar meeslepen door de hemelse muziek met Bijbelse teksten.
Film naar Nederland
Op het puntje van de bioscoopstoel ben jezelf ook even onderdeel van de historische gebeurtenis die 47 jaar geleden plaatsvond in een baptistenkerk in LA. En ben je getuige van een fenomenaal worshipconcert waar hemel en aarde elkaar op overtuigende manier raken.
Release: 31 oktober 2019 | Lengte: 87 minuten | Distributeur: Paradiso Filmed Entertainment |
Beleef de speciaal voor Eva gemaakte muzikale theatervoorstelling Amazing Grace
Gescheiden door een periode van honderd jaar, komen twee verhalen tot leven, waarin de zoektocht naar vrijheid centraal staat. Ga mee op reis en beleef dit verhaal over liefde, twijfel, moed en hoop door de ogen van ‘verloren, oudste zoons en dochters’.