Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Tijs van den Brink.

'Anti-zionistisch protest moet stoppen'

8 mei 2024 · 14:25

Update: 8 mei 2024 · 14:35

En toen was de grens bereikt. In de nacht van maandag op dinsdag greep de politie in in de tuin van de Universiteit van Amsterdam. Een tentenkamp dat die dag door honderden pro-Palestijnse demonstranten was opgezet werd ontruimd. Studenten werden (soms met geweld) gearresteerd en verwijderd van het terrein.

Het leverde nare beelden op. We beleven een verdrietig makende apotheose van de protesten tegen het optreden van de Israëlische regering in Gaza. Sinds de terroristische aanval van Hamas op Israël op 7 oktober vorig jaar, waren er op allerlei plekken demonstraties te zien. Op straat, op stations, in universiteiten (ik schreef daar eerder over) en nu dus in een tentenkamp. De actievoerders eisten dat hun universiteit, alle banden met Israëlische instituten verbreekt.

Ik word verdrietig van de beelden. We slagen er dus ook in ons land niet meer in onze meningsverschillen op dit punt zonder wetsovertredingen en geweld te beslechten. Ik gun iedereen z’n mening over het conflict tussen Israël en Hamas, en ik gun iedereen, binnen de grenzen van de wet, ook de vrijheid om te demonstreren. Maar kennelijk gaat die vrijheid sommigen toch niet ver genoeg en wordt het nodig geacht de rechten van anderen met voeten te treden. Goed dat de plaatselijke driehoek (burgemeester, politie, Openbaar Ministerie) – doorgaans toch geen law-and-order-types in Amsterdam – een grens heeft getrokken.

Overigens, een dag later was diezelfde politie minder doortastend bij een bezetting van het Binnengasthuisterrein. In tegenstelling tot eerder had de UvA nu geen aangifte gedaan van erfvredebreuk. Ondanks aangerichte vernielingen wilde het bestuur eerst in gesprek met de demonstranten. Bij het schrijven van deze column was de uitkomst van dat overleg nog niet bekend.

Ik verbaas me over de overgave – om niet te zeggen het fanatisme – waarmee zo veel studenten hun mening over het conflict in het Midden-Oosten vormgeven. Meeleven en meelijden met groepen die het zwaar hebben is op zichzelf natuurlijk ontroerend, maar waarom zo selectief? Er zijn zo veel conflicten in de wereld. Waarom geen tentenkamp voor de slachtoffers van de inval van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach, voor slachtoffers van militaire milities in Soedan, van de burgeroorlog in Jemen?

De eis dat alle banden met Israëlische instituten worden verbroken, is kwalijk en onzinnig. Wat hebben Israëlische wetenschappelijke instituten met de oorlog in Gaza te maken? Er is geen enkele reden om te denken dat de UvA een reële bijdrage levert aan het conflict tussen Israël en Hamas. 

Daarmee zijn de protesten ten diepste antizionistisch, protesten tegen het bestaan van de staat Israël. Zeer verwerpelijk. Als je dat standpunt ook nog eens kracht bij zet door de wet te overtreden, verspeel je je recht op demonstratie. 

Deel dit artikel: