Anne van der Bijl op 94-jarige leeftijd overleden
'Gods smokkelaar sprak met iedereen over Jezus'
Op dinsdag 27 september is Anne van der Bijl overleden. Hij werd 94 jaar oud. Anne wijdde zijn leven aan het ondersteunen van onderdrukte christenen. Ook ontmoette hij regeringsleiders en terroristen. Met iedereen sprak hij onbevangen over Jezus Christus.
Anne werd geboren op 11 mei 1928 in Sint Pancras, Noord-Holland. Hij was het vierde kind in het gezin, waarvan de vader smid was. Later zouden er nog twee kinderen worden geboren.
Op zijn zeventiende vertrok Anne als soldaat naar Indonesië. Van zijn moeder, die voor de niet gelovige Anne bleef bidden, kreeg hij een bijbel mee. Deze bijbel bleef lange tijd ongelezen. Tot het moment dat Anne met een kapotgeschoten voet naar een ziekenhuis in Semarang werd gebracht. Daar verzorgden de nonnen hem. De overgave waarmee deze zorg verleend werd, viel hem op. Hij vroeg een non wat de reden van hun zorgzaamheid was. Het antwoord dat de liefde van Christus hun geheim was, trof Anne in het hart. In het ziekenhuis begon Anne zijn bijbeltje te lezen en leerde hij God kennen.
God’s smuggler
Jaren later bezocht hij Polen. Hij wilde weten hoe het in dat land met zijn geloofsgenoten ging. De enige manier om daar te komen, was door zich bij een groep communistische jongeren aan te sluiten die dit land zou bezoeken. Tijdens de reis ontmoette hij inderdaad medechristenen. Toen hij tijdens die reis in zijn bijbel las, viel zijn oog op de tekst ‘Wees wakker en versterk het overige dat dreigde te sterven’. Hij wist dat hij werd geroepen om vervolgde christenen te versterken. Het luidde het begin van zijn bediening in, die in eerste instantie op communistische landen gericht was. Hij stichtte de organisatie De Akker is de Wereld. Hierdoor werd het mogelijk op uiteenlopende manieren bijbels en geestelijke lectuur Oostbloklanden in te smokkelen. Internationaal werd Anne van der Bijl bekend als Brother Andrew. Zijn smokkelactiviteiten leverden hem de bijnaam ‘God’s smuggler’ op.
Later werd de naam van de stichting veranderd in Kruistochten. Uiteindelijk kreeg deze de naam Open Doors, een organisatie die tot op de dag van vandaag wereldwijd vervolgde christenen bijstaat.
Anne van der Bijl: 'Ik hoop in het harnas te sterven'
Islam
Nadat de communistische systemen in Europa waren afgebrokkeld, richtte Anne zich meer op islamitische landen. Hij wilde ook daar christelijke kerken ondersteunen en versterken. Maar Anne had niet alleen ontmoetingen met christenen. Hij zocht ook contact met leiders van terroristische organisaties als de Taliban, Hezbollah, Hamas, Al Qaida, en Islamic Jihad. In zijn gesprekken met deze leiders citeerde hij vaak de tekst uit Handelingen 2:40 uit The Message, een Engelse Bijbelvertaling: ‘Get out while you can; get out of this sick and stupid culture!’ Deze vertaling bood hem de mogelijkheid om over Jezus Christus te spreken. Anne kreeg geregeld te horen dat hij een welkome gast was. Vaak werd hem gevraagd om terug te komen en om dan meer bijbels mee te nemen.
In eigen land bleef hij medechristenen oproepen wakker te blijven en om hun stem te laten horen. Dat deed hij bijvoorbeeld in 2011 op de EO-Jongerendag.
Ook nadat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, bleef hij betrokken bij het werk van Open Doors. Het vooruitzicht om achter de geraniums te zitten, trok hem niet. Liever zou hij in het harnas sterven.
Crux: in memoriam Anne van der Bijl
Zaterdag 1 oktober, 19.15 uur, NPO 2
Geschreven door
Miriam Duijf