Anne-Mar Zwart lanceert podcast 'Willen jullie geen kinderen?'
4 november 2021 · 09:15
Update: 15 november 2024 · 08:38
Het is alweer een jaar geleden dat presentatrice Anne-Mar Zwart beviel van haar zoon Fender. Met een grote glimlach: “Hij is echt een megavrolijk ventje.” De weg om zwanger te worden was echter zwaar en ging via een ivf-behandeling. Om meer openheid te creëren rond dit onderwerp lanceert Anne-Mar in samenwerking met EO-platform Eva de podcast 'Willen jullie geen kinderen?'
Aan de hand van haar eigen verhaal gaat de presentatrice in gesprek met verschillende (ervarings)deskundigen. “Ik spreek bijvoorbeeld een vrouw die net met het ivf-traject is gestart. Hoewel de meeste mensen er nog niet zo open over praten, is zij wel zo dapper om het te bespreken.” Ook ontmoet Anne-Mar haar fertiliteitsarts, een psycholoog, en een man die met zijn vrouw niet voor een vruchtbaarheidsbehandeling gekozen heeft en nu ongewild kinderloos is.
Veel spanning
Het idee om de podcast te maken, ontstond bij Anne-Mar toen ze op haar social media openlijk vertelde over haar ivf-behandeling en veel positieve reacties kreeg. “Mensen vonden het fijn om te lezen en begonnen zich af te vragen waarom zij het traject als eenzaam hebben ervaren,” vertelt de presentatrice. “Sommige vrouwen hebben het tijdens het traject niet eens aan hun moeder of beste vriendin verteld. Door de reacties merkte ik dat het onderwerp zwanger worden of het nog niet zijn met veel spanning is omgeven, ondanks dat het er tegenwoordig wel meer over gaat.”
Een ivf-behandeling in het kort
Met de podcast hoopt Anne-Mar het gesprek open te gooien, zodat stellen zich minder eenzaam voelen. “Ik hoop dat ik een breed publiek bereik, maar zeker ook de vrouwen die zelf in het traject zitten. En bijvoorbeeld vrienden van stellen in zo’n traject. Want wat kun je nou het beste wel zeggen en wat liever helemaal niet?”
Zwaar traject
In de zeven podcastafleveringen word je als luisteraar meegenomen door de verschillende fasen van het traject. Anne-Mar: “De eerste aflevering gaat echt over het begin. Je hebt dan nog geen idee wat je kunt verwachten. Ik spreek in die aflevering bijvoorbeeld met mijn fertiliteitsarts en vraag hem: ‘Hoe bereid je iemand hierop voor?’”
De kans dat een terugplaatsing slaagt, is maar dertig procent
In de afleveringen blikt Anne-Mar ook terug op haar eigen ervaring. “Het is echt een emotioneel en fysiek zwaar traject,” vertelt ze. “Je moet er zo ontspannen mogelijk in staan en mag er niet te veel mee bezig zijn. Maar dat doe je juist wel. Ook heb je zelf weinig invloed op de uitkomst. Dat ik uiteindelijk zwanger ben geworden, is niet mijn verdienste. Er zijn vrouwen die net zo hard hun best hebben gedaan, zonder succes. Je staat in zekere zin buitenspel.”
Miskraam
Wanneer Anne-Mar bij de terugplaatsing van haar eerste embryo direct zwanger is, kan ze het dan ook bijna niet geloven. “De kans dat een terugplaatsing slaagt, is maar dertig procent. Ik voelde me bijna een beetje schuldig dat het bij mij direct goed ging.” Wanneer ze een paar dagen later een miskraam krijgt, verandert de blijdschap in teleurstelling. Toch besluit het stel snel door te pakken. Bij de tweede terugplaatsing is het weer raak. “Het heeft toen wel echt langer geduurd voordat ik blij durfde te zijn. Pas toen ik vier maanden zwanger was, kon ik die blijdschap echt omarmen. Ik wist namelijk hoe het voelde om blij te zijn en vervolgens heel erg teleurgesteld te raken.”
Ook de zwangerschap zorgde voor spanning. Een foetaal vat – een bloedvat van de baby – lag voor de baarmoedermond. Bij een natuurlijke bevalling kan dit scheuren, met daarbij een hoog risico op overlijden. “Ik mocht dus absoluut niet natuurlijk bevallen. We zouden daarom vroegtijdig een keizersnede plannen. Maar vijf weken voor mijn uitgerekende datum braken ineens mijn vliezen. Gelukkig is alles goed afgelopen.”
Opnieuw naar de kliniek?
Met het heftige traject én de spannende bevalling in haar achterhoofd, stelt Anne-Mar zichzelf – in de podcast – de vraag of ze nog een tweede kind zou willen. “Mijn gevoel zegt ‘ja’, maar wil ik dan opnieuw dat traject in? Ga ik dan weer naar die kliniek? Dat zou dan wel moeten, want de kans dat we op een natuurlijke wijze zwanger worden, is er bijna niet.”
Die lastige vraag bespreekt Anne-Mar met haar podcastgasten, om zo aan het einde van de reeks – hopelijk – een antwoord te kunnen geven. “Op dit moment weet ik het nog écht niet,” benadrukt ze. “Moet ik mijn zegeningen tellen in het wonder van Fender? Of zeg ik straks: ‘Ik wil het nog een keer proberen, want ik heb wel die wens.’”
Podcast 'Willen jullie geen kinderen?'
Beeld: Johan Dijkstra