Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz 'proeft' aan de wereld van de zorg
13 maart 2023 · 18:59
Update: 30 mei 2023 · 15:06
Na het winnen van Heel Holland Bakt verruilde Anna Yilmaz haar carrière bij de marine voor haar eigen smaakatelier. Ter gelegenheid van de Ontdekdezorg Week stak ze vandaag de handen uit de mouwen in de keuken van 50|50 food in Almere. Het EO-radioprogramma 'Open Huis' volgde haar op de voet.
Al vanaf 10.00 uur was Anna druk in de weer. Samen met EO-presentator Henk van Steeg en het team van Open Huis was ze te gast bij Buitenhaeghe; een zorgcentrum van het Leger des Heils. De patissier ging aan de slag in de keuken, maakte praatjes met diverse bewoners én deed mee met de Open Huis-bingo.
'Hier moeten ze het mee doen'
Voor mensen die bij de winteropvang bed, bad en brood krijgen, maakte Anna rijst met kippenragout. "Daar moeten ze het mee doen, de hele dag. Dat greep me wel aan... Het zorgt voor bewustwording: wij kunnen soms wel iets minder klagen."
Jarige in het zonnetje
Ook verrasten Van Steeg en Yilmaz de jarige meneer De Vries. Hij werd 88 en mocht - om dit te vieren - een eigen maaltijd uitkiezen. "Aardappelen met jus en spruiten. En we hadden natuurlijk een lekker toetje voor hem, als verrassing."
Lief en leed
Zou een baan in de zorg iets voor Anna zijn? "Ja", denkt de pattisier. "De combinatie tussen keuken, ouderenzorg en mensen helpen vind ik mooi. Het verbindt alles wat ik leuk vind."
Omzien naar mensen doet Yilmaz ook in haar eigen winkel. "Dat is wel zo gegroeid", vertelt ze in de uitzending van Open Huis. "Er komen mensen op je pad. Je maakt een praatje met diegene en soms komen ze twee of drie keer per week terug. Als ze er dan een week niet zijn, ga je je toch zorgen maken. Het zijn vaak toch al wat oudere mensen. Je hoopt niet dat ze bijvoorbeeld gevallen zijn. Maar ze delen lief en leed met je."
Onderbuikgevoel
Tijdens hun bezoek aan Buitenhaeghe maken Henk en Anna ook kennis met Ysanne Gansekoele. De liefde voor de zorg begon bij deze jonge zorgverlener in het vierde jaar van de middelbare school. "Ik kreeg een onderbuikgevoel: 'Misschien moet ik iets in de zorg gaan doen'. Op een gegeven moment merkte ik dat verpleegkunde, zorg verlenen en met mensen in contact komen aan mij besteed zijn."
Dankbaar werk
Wat maakt Ysanne's werk zo bijzonder? "Elke dag is anders", vertelt ze in gesprek met Henk. "Dat maakt het zo leuk. Je komt niet in een sleur terecht als je in de zorg werkt. Ook is het heel dankbaar werk. Die dankbaarheid geeft je een goed gevoel én de energie om de volgende dag weer vroeg op te staan."
Nieuwe doelen
Buitenhaeghe biedt zorg aan mensen die intensieve verpleeghuiszorg en behandeling nodig hebben. Hoewel Ysanne met veel liefde voor álle bewoners zorgt, zijn er altijd bewoners die haar bijblijven. "Dat zijn de mensen die misschien niet door iedereen even goed begrepen worden", zegt ze. "Het is mooi als jij dan toch een ander inzicht kan geven aan collega's. Of wanneer je nieuwe doelen met die mensen kunt behalen."
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Lees ook
- Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
De Bijbel Open - Lucas 24:28-35
Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
- Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
Moet je horen
Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
- Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'
Joram Kaat over nieuwe boek Life Rules 'Niet geleefd worden, maar leven'
Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'