Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Andries Knevel: 'Ik hou van het leven'

17 december 2021 · 10:39

Update: 14 november 2024 · 15:23

In de laatste Levensbepalend van dit seizoen is ‘mister EO’, Andries Knevel, te gast. Onlangs nam hij na 43 jaar afscheid van de Evangelische Omroep. Andries begon zijn loopbaan bij de Hilversum 1 in 1977 en werd in de jaren negentig bij het grote publiek bekend door de talkshow Het Elfde Uur. Bijzonder detail; Andries nam interviewer Elsbeth Gruteke ooit aan als redacteur voor dit programma. Zij blikt met hem een uur lang terug op zijn bijzondere carrière.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Andries werd geboren in 1952 in Naarden in Christelijke Gereformeerd Gezin. Zijn vader was gemeenteambtenaar, zijn moeder huisvrouw, ook had hij een broer en een zus. Hoewel Andries geen ambities had op het gebied van media vroeg hij voor Sinterklaas ooit een bandrecorder. Misschien zat er toch al een journalist in hem verborgen.

Bekering tijdens een college
Andries ging Economie studeren aan de Vrije Universiteit. Geloof speelde in die tijd eigenlijk geen rol meer in zijn leven. Tijdens een college werd hij plotseling overvallen door basale levensvragen als: Wie ben ik? Waar ga ik naartoe? Het was een moment van bekering. Hierna besloot hij van studie te wisselen. Hij ging Theologie studeren.

Andries en de politiek
Heel lang heeft Andries overwogen om dominee te worden. Maar dat liep uiteindelijk toch anders. In 1977 zag hij in de televisiegids (EO Visie) van zijn ouders een vacature staan als radioredacteur voor één dag in de week. Andries werd aangenomen en kwam na een jaar in vaste dienst. Voor zijn radiowerk heeft hij tien jaar op het Binnenhof gewerkt in Den Haag. De politiek interesseerde Andries. Hij vertelt dat hij zelfs nog serieus heeft overwogen lijsttrekker te worden van de RPF (voorloper van de Christen Unie). Uiteindelijk besloot hij dit niet te doen. Onder andere omdat hij een roeping voelde voor zijn werk bij de EO. Later werd hij ook directeur van de omroep.

‘Doe mij maar een talkshow’
In 1991 behaalde de EO de A-status. Op basis van het ledenaantal had de omroep recht op meer zendtijd. Plotseling moest er een hoop nieuwe programma’s worden bedacht. Andries riep toen: ‘Doe mij maar een talkshow’. Die talkshow werd Het Elfde Uur. Andries werd met dit programma en zijn opvallende interviewstijl bekend bij het grote publiek. Plotseling zaten er politici en bekende Nederlanders bij hem aan tafel. Dat was iets nieuws voor de EO.

‘Ik hou van het leven’
Het nodige leed is Andries in het leven niet bespaard gebleven. Hij had een vader die leed aan MS, zijn zus overleed op jonge leeftijd en een aantal jaar geleden keek hij zelf ook de dood in de ogen. Toch zegt hij: ‘Ik hou van het leven. Ik drink graag mooie wijn als dat kan. Maar wel met de relativering dat het elk moment voorbij kan zijn. Het is niet zo dat ik somber door het leven ga.’

‘Weg met weemoed’
Afscheid nemen van de EO doet voor Andries ook een beetje pijn. ‘Ik zit nog in de fase van rouw. Als je 43 jaar bij een bedrijf werkt waarvan de missie ook jouw eigen missie is. Dan ga je weg met weemoed.’  

Over de podcast Levensbepalend
Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten. Wil je meer afleveringen horen? Luister hier alle afleveringen via de website van NPO Radio 5.

Levensbepalend
Levensbepalend

Dit artikel hoort bij de podcast

Levensbepalend

    Deel dit artikel: