Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

“Als tiener wilde ik het EK-sprint, nu wil ik gewoon clean blijven”

22 maart 2021 · 20:30

Update: 14 november 2024 · 16:36

Julio (30) heeft op jonge leeftijd al een heel leven achter zich. Waar zijn studiegenoten in de kroeg zitten, traint Julio voor de 100 meter sprint op topsportniveau. Maar het uitgaansleven lonkt en op zijn 19e wil hij het feesten inhalen. Uiteindelijk raakt Julio op zijn 21e drugsverslaafd, binnen drie jaar belandt hij op straat.

Julio is als driejarig jongetje uit Brazilië geadopteerd. Hij groeit op in een Nederlands gezin in Epe. “Ik heb een fijne jeugd gehad. Ik ging naar school, haalde mijn diploma en deed aan atletiek op topsportniveau.” Julio blinkt uit in de 100 en 200 meter sprint. Hij loopt zelfs meerdere Nederlands Kampioenschappen. Tegelijk komt hij na zijn zestiende via vrienden in aanraking met wiet. “Het begon met een joint na iedere training.” Zijn sportprestaties beginnen eronder te lijden, dus de atletiek op topniveau is niet langer vol te houden. Als hij start met een vervolgopleiding, duikt Julio ook het uitgaansleven in, met steeds meer drugsgebruik.

Drugs gebruiken

Het is een nieuwe wereld voor Julio. “Ik ging van feestje naar feestje. Door de speed was ik soms was ik wel drie nachten wakker en overdag blowde ik.” Hij zit in een sleur waar hij niet meer uitkomt. Julio benoemt dat hij in een vriendengroep zit, waar drugsgebruik heel normaal lijkt. Maar op een gegeven moment komt hij erachter dat hij niet meer voor zichzelf kan zorgen. “Ik was zo verslaafd. Ik kon mijn eigen boodschappen niet meer doen, want ik was alleen bezig met geld voor drugs.” 

Op straat leven

Julio wil vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland om uit het wereldje te komen, dus hij laat zijn studentenkamer achter. Maar een dag van tevoren wordt dat afgeblazen en blijft hij met niks achter. “Een nieuwe kamer kreeg ik niet, want niemand wilde verhuren aan een verslaafde. Ik heb wel bij mijn ouders aangeklopt, maar ik kon niet meer naar huis. Ik was te verslaafd en dat zorgde thuis voor problemen. Ik moest het zelf oplossen. Ik voelde me zo naar en ik besefte: ik raak alles om mij heen kwijt.” Vanaf dat moment leeft Julio op straat. “Ik zocht elke dag naar een slaapplek. Dat was echt overleven.” Als 23-jarige is hij noodgedwongen aan het bedelen en stelen.

Uit het drugswereldje

“Ik ging gevangenis in, gevangenis uit.” Dat blijft doorgaan totdat hij een ‘ISD’ krijgt: Maatregel Inrichting Stelselmatige Daders. Dat is een door de rechter opgelegd tweejarig behandeltraject, waar afkicken onderdeel van is. Dit traject is voor Julio de snelste weg naar hulp. “Hiermee ben ik doelbewust uit het drugswereldje gestapt. Ik heb geleerd naar mezelf te luisteren en zelf keuzes te maken, in plaats van mee te lopen met anderen.”

Topsportmentaliteit

Inmiddels is Julio 2 jaar en 10 maanden clean en heeft hij een eigen appartement, waar hij begeleiding krijgt. Uiteindelijk moet dit leiden naar zelfstandig wonen. Ook gaat hij naar de dagbesteding van het Leger des Heils. “Ik weet dat het snel mis kan gaan en daarom ben ik soms wel bang om terug te vallen. Maar het lukt me om op het goede pad te blijven. Mijn sportmentaliteit heeft me hierin geholpen. Van jongs af aan ben ik gewend doelen voor mezelf te stellen en daar naartoe te werken. Toen was mijn doel om het EK te behalen, daar trainde ik keihard voor. Nu is mijn doel om een eigen huisje te hebben. En natuurlijk om clean te blijven.

Bekijk het verhaal van Julio

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Soep, sores en soelaas
Soep, sores en soelaas

Dit artikel hoort bij het programma

Soep, sores en soelaas

    Deel dit artikel: