Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Alles wat je wilt en moet weten over 'Kofi's Tori'

10 november 2022 · 14:41

Update: 23 juni 2023 · 11:08

Vanaf 10 november deelt de 14-jarige Kofi zijn leven als tot slaaf gemaakte op de Surinaamse plantage Buitenlust op de kanalen van NPO Zapp. De serie gaat over een vreselijk deel van onze geschiedenis: het slavernijverleden. Een gevoelig onderwerp, dat vragen kan oproepen. In dit artikel vind je daarom meer informatie over het maken van Kofi’s Tori en de keuzes die daarbij gemaakt zijn.

Door wie is de serie gemaakt?

Kofi’s Tori is geregisseerd door Robbert Doelwijt jr. en is geschreven door Sergej Groenhart en Shirley Gast, onder eindredactie van Ashar Medina en Arnoud Bruinier. Kofi’s Tori wordt in opdracht van Zapp geproduceerd door Stepping Stone Producties in coproductie met de EO.

Waarom wordt er zo veel aandacht besteed aan het slavernijverleden? 

Het slavernijverleden is een vreselijk deel van onze geschiedenis, en we vinden dat deze geschiedenis niet de aandacht krijgt die het verdient. In Nederland is het slavernijverleden nog steeds een onderbelicht verhaal, ook op scholen. Daarom vinden we het belangrijk dat we dit verhaal vertellen en toegankelijk maken voor een nieuwe generatie. Onlangs is bekend gemaakt dat ons kabinet excuses gaat aanbieden voor het Nederlands slavernijverleden. De overheid vindt bewustwording rond het slavernijverleden ook belangrijk en gaat zelfs geld reserveren voor bewustwording rond dit onderwerp.

Is Kofi’s Tori een waargebeurd verhaal?

Kofi’s Tori is geen waargebeurd verhaal. Maar er is wel grondig onderzoek gedaan naar het leven van tot slaaf gemaakten op plantages. We vinden het belangrijk dat we het verhaal recht doen, ondanks dat het verhaal van Kofi een gedramatiseerd verhaal is. 

Er is weinig bekend van het leven van tot gemaakten, maar een inspiratie voor dit verhaal is het verhaal van Quaco. Quaco is een spannende strip die op een aansprekende en beeldende manier het Nederlandse slavernijverleden onder de aandacht brengt. En dat is nog steeds nodig, omdat slavernij een deel van onze geschiedenis is waarover nog steeds weinig kennis bestaat. Voor ons was het en belangrijke inspiratie voor deze serie. Quaco is maakt ook weer gebruik van verschillende historische bronnen, te lezen op hun website.

Waarom is er een pietenpak te zien in deze serie? 

In het schrijfproces van deze serie is er grondig onderzoek gedaan naar het slavernijverleden. Ook naar wat voor kleding tot slaaf gemaakten aan hadden op de plantages bij verschillende dagelijkse werkzaamheden. Bij bezoek op de plantage moesten tot slaaf gemaakten vaak dure en opvallende kleding aan, bedoeld om indruk te maken op de gasten. Dat was kleding die wij in Nederland kennen als een pietenpak.

Waarom is de serie alleen online te zien? 

We willen het aangrijpende verhaal over Kofi, een tot slaaf gemaakte tiener op een plantage in Suriname, op een aansprekende manier vertellen. Dat doen we volgens de taal van social media, om zo kinderen en tieners bewust te maken van onze geschiedenis. Een geschiedenis die nog te weinig verteld wordt en die we op deze manier de aandacht willen brengen bij de huidige generatie. Zo zorgen we ervoor dat ook de minder mooie kanten van onze geschiedenis voortleeft bij de nieuwe generatie.

Waarom wordt er geweld getoond in deze serie? 

We willen het echte verhaal vertellen en daarin geen delen weglaten. Geweld tegen tot slaaf gemaakten was op plantages aan de orde van de dag. We willen de impact laten zien en kunnen en willen daardoor niet om deze kant van het verhaal heen. We hebben er wel voor gekozen om terughoudend te zijn met het in beeld brengen hiervan. Bijvoorbeeld door de focus te leggen op de reacties van de mensen er omheen.

Waarom gebruiken jullie ‘tot slaaf gemaakte’ en niet ‘slaaf’? 

Uit de vele gesprekken die wij gevoerd hebben in de aanloop naar deze serie is duidelijk geworden dat ‘slaaf’ een identiteit impliceert, terwijl iemand tot slaaf gemaakt is. Door de aanduiding ‘tot slaaf gemaakt’ te gebruiken benadrukken we dat er sprake is geweest van een moreel verwerpelijke handeling: het iemand tot slaaf maken.

Kofi's Tori
Kofi's Tori

Dit artikel hoort bij het programma

Kofi's Tori