Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dresscodes voor Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
© ANP

Alles over de dresscodes voor Koning Willem-Alexander en koningin Maxima

6 juni 2023 · 10:42

Update: 6 juni 2023 · 11:49

Seventies-kleding voor een themaparty, donkere kleding bij een begrafenis, geen witte jurk naar een bruiloft: dat zijn zo ongeveer de smaakjes die de meeste burgers kennen als het op kledingregels aankomt. Maar wat voor regels gelden er voor de koning en koningin en voor hun bezoek? Royaltydeskundige Simone Lamain: “Bij officiële gelegenheden is er altijd een dresscode. Dat geeft zekerheid en voorkomt stress.”

Tenue de ville

Simone: “Bij werkbezoeken draagt de koning altijd een pak. Of hij nu een tentoonstelling opent of langsgaat bij iemand thuis. De dresscode voor overdag is netjes en wordt wel tenue de ville genoemd. Het enige moment waarop we de koning en de koningin in een spijkerbroek en trui zien, is bij NLdoet – de Nationale Vrijwilligersdag.”

White tie

Bij de officiële ontvangsten van staatshoofden is de dresscode een stuk formeler. Simone: “Onlangs bij het staatsbezoek van de Franse president Macron zag je dat zowel de koning als president Macron een wit strikje droeg tijdens het staatsbanket. President Macron droeg daarbij een zwart jacquet. De koning een rokkostuum: hét kostuum voor formele feesten en ceremoniële gebeurtenissen. De jas is kort aan de voorkant en heeft lange panden aan de achterzijde. De dames gaan bij die gelegenheid natuurlijk in het lang. Hun galajurk moet echt tot aan de vloer komen.

Ook bij de inhuldiging tien jaar geleden droeg de koning een rokkostuum. Als grootmeester van de Militaire Willemsorde wilde hij de versierselen van deze hoogste Nederlandse ridderorde dragen. Dat kan alleen op een uniform of bij een white tie, zoals dit kostuum ook wel genoemd wordt.”

Black tie

De dresscode black tie is voor een ander tijdstip van de dag. “Een black tie – een smoking – draag je niet voor zes uur ’s avonds. Net zoals je een hoed niet na zes uur draagt. De tweede avond van een staatsbezoek is de avond van de contraprestatie. Bij die gelegenheid is een smoking het aangewezen kostuum. Op die avond biedt Willem-Alexander een optreden van bijvoorbeeld een Nederlands orkest aan.”

Cocktail

“Cocktail als dresscode is een vrij ongebruikelijke keuze aan het hof. Ik denk dat het doorgaans wat te frivool wordt gevonden. Maar bij een koninklijk etentje vorig jaar juni was het dan toch zover. Tijdens een handelsbezoek van de Deense kroonprins Frederik en zijn vrouw kroonprinses Mary verscheen zowel koningin Máxima als kroonprinses Mary in een prachtige zwarte cocktailjurk voor een diner. Natuurlijk wel netjes over de knie.”

Jacquet

Bij de recente kroning van koning Charles droegen veel mannelijke genodigden een jacquet en de dames een middagjapon tot over de knie. “De koningen Filip van België en Felipe van Spanje droegen beiden een militair uniform, omdat ze opperbevelhebber zijn van het leger. Onze koning is dat niet, dus hij droeg een jacquet met op zijn borst enkele medailles, waaronder zijn Elfstedenkruisje. Daaronder de ster die hoort bij de Britse Orde van de Kousenband. Bij Blauw Bloed kregen we trouwens veel vragen over de onderscheidingen die gedragen werden door veel heren. Waarom ze die dragen naar een kroning? Die horen er gewoon bij. Op die manier kun je laten zien welke onderscheidingen je allemaal hebt.”

Blauw Bloed - TV
Blauw Bloed - TV

Dit artikel hoort bij het programma

Blauw Bloed - TV

Deel dit artikel: