Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Margje in Gambia.

'Alleen God weet het...'

24 september 2024 · 14:50

Update: 25 september 2024 · 13:32

Onlangs vierden we de verjaardag van mijn zoon. Hij is 14 geworden. We hebben natuurlijk taart, zingen een welgemeend ‘Lang zal hij leven’ en vieren dat hij al veertien jaar onze zoon mag zijn.

Diezelfde dag krijg ik een WhatsApp-berichtje van Mabel, een Gambiaanse vrouw die ik heb ontmoet tijdens een van mijn werkreizen voor de serie Oases. Ze werkte in het hotel waar we toen verbleven. Sindsdien heb ik contact met haar via WhatsApp. In het berichtje vertelt ze me dat Isha is overleden, de 8-jarige dochter van haar buurvrouw. Ze was haar enige kind.

Ik kijk stomverbaasd naar mijn telefoon. Een meisje van 8 overleden? Mabel stuurt nog wat berichten. Het meisje had pijn in haar buik en nog voordat ze naar het ziekenhuis kon gaan, overleed ze.

Ik kan het niet naast me neerleggen. M’n westerse ratio maakt overuren: Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waar kwam die buikpijn vandaan? Weten ze inmiddels meer? Mabels antwoord? “We don’t really know. Only God knows it all.”

Waarom gebeurt dit?

Haar reactie brengt me van m’n stuk, omdat ik nog altijd een verklaring wil. Ook al besef ik maar al te goed dat een medische verklaring geen antwoord geeft op de diepste, meest essentiële vraag: Waarom gebeurt dit? Waarom overlijdt een meisje van 8? En op die vraag geeft Mabel, zonder dat ik ernaar vraag, een kraakhelder antwoord: we weten het niet. Alleen God weet het.

Mabels berichten komen bij me binnen, ontroeren me en zetten me aan het denken. Hoe gemakkelijk vier ik zelf mijn zoons 14e verjaardag? Ik realiseer me hoe dankbaar ik mag zijn dat mijn kinderen in Nederland opgroeien. Een land met zulke goede medische zorg, waar de meeste zieke kinderen gered worden en in gezondheid hun kinderjaren kunnen doorbrengen. Maar waarom is de wereld dan zo oneerlijk verdeeld? Waarom wonen wij hier en Isha daar?

Opnieuw is er maar één antwoord mogelijk, denk ik: alleen God weet het…

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen